Olin jo jonkin aikaa harkinnut uuden islanninhevosen ostamista, sillä Hrima alkoi olla jo tiensä päässä. Olihan tamma päässyt jo kunnioitettavaan 28 vuoden ikään. Askellajikisoissakaan en ollut kisannut sitten vuoden 2008 toukokuun ja niitäkin alkoi tulla ikävä. Niinpä usein katselin myytävänä olevia islanninhevosia, mutta mitään sykähdyttävää ei vastaan tullut.

Kunnes eräänä maaliskuun päivänä ollessani Islannissa matkoilla, kävin katselemassa Álfhólarin islanninhevoskasvatteja ja ihastuin oikopäätä Balduriksi nimettyyn pörröiseen pikku oriin. Kahdesti en harkinnut, vaan tarjosin oitis kotia luotani pikkuherralle. Parin päivän päästä matkasimmekin jo uudelle kotitallille Suomeen. Tällöin Baldur oli vajaan vuoden ikäinen, mutta nuoresta iästään huolimatta se selvisi matkasta hyvin. Eikä oria vain hyvin vuoksi olekaan nimetty rohkeaksi, sitä se tosiaan on.

Baldur frá Álfhólar

islanninhevosori
tummanruunikko, 138cm
syntynyt 23.02.2009 ICE, ikä
(täyttänyt 3 vuotta 23.05.2009)

kasvattaja Emilia J., Álfhólar
omistaja Milja

viisikäyntinen askellajiratsu
rekisterinumero VH06-030-0084
ko: heC, re: 70cm, me: 55cm

Päiväkirja ja valmennukset
Kilpailut ja näyttelyt

Jälkeläiset

tamma Drafna frá Drífa I
s. 14.11.2009, e. Næja frá Stokkseyri

ori Vafi frá Ljóma
s. 23.11.2009, e. Vinda frá Syndur

ori Fiðringur frá Syndur
s. 30.05.2010, e. Salina frá Hrima

tamma Mýra frá Brúnskóg
s. 30.07.2010, e. Litla-Álma frá Rindi

tamma Baldina frá Kya
s. 17.09.2010, e. Beisla frá Geitungur

ori Bylur frá Glaumur
s. 08.02.2011, e. Brynja frá Drómundur

tamma Baldís frá Skógur
s. 14.03.2011, e. Skýla frá Geitungur

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 29. heinäkuuta 2010
Kantakirjattu 08. syyskuuta 2010 II-palkinnolla (78 pistettä)
Palkittu Yleislaatuarvostelussa 26. huhtikuuta 2011 YLA1-palkinnolla (150 pistettä, AP1)
Palkittu Askellajiratsastusjaoksen laatuarvostelussa joulukuussa 2011 ARJ I-palkinnolla (145 pistettä, tilaisuuden parhaat pisteet)

Baldur on kaikin puolin helppo käsitellä. Tämä rohkea herra on ratsastaessa rauhallinen, mutta tarhaan päästessään oikea villiori, vaikka ikääkin alkaa jo olla. Se pursuaa iloa ja saa muutkin hevoset innostumaan leikkeihin. Tämän rennompaa jätkää saa hakea, se ei stressaa (lähes) mistään!

Vaikka hoitaessa Baldur onkin lauhkea kuin lammas, on se hyvä kuitenkin kiinnittää joka kerta. Koskaan ei tiedä, jos herra sattuisikin innostumaan oikein kunnolla ohikulkevasta tammasta tai vihaavan vastapäisen karsinan oriita. Harjaus sujuu leikiten, mutta kavioita putsatessa täytyy pyytää ainakin kahdesti, ennen kuin herra suvaitsee nostaa jalkansa. Suitsittamisessa tai satuloinnissa ei ole ongelmia, mitä nyt pientä vatsan pullistelua on joskus havaittavissa. Loimista Baldur ei pidä, mutta onneksi se pärjää lähes poikkeuksetta aina ilmankin. Myös suojat ja pintelit ovat sen mielestä inhottavia, mutta kestää ne tarpeen vaatiessa kyllä.

Eläinlääkärintarkastukset, rokotukset, kengitys ja hampaiden raspaus ynnä muut eivät ole Baldurin kohdalla ongelma eikä mikään. Se tuskin hievahtaakaan toimenpiteiden aikana, kunhan vain sille ollaan helläkätisiä. Tosin kovakouraisia käsittelijöitä ei ole onneksi kohdalle sattunut, joten mitään pahaa sanottavaa näistä asioista Baldurin käyttäytymisestä ei ole.

Aamuruoistaan herra on erittäin tarkka. Ne on saatava joka aamu täsmälleen samaan aikaan, sillä muuten tuleva päivä ei lupaa hyvää. Kun Baldur saadaan tyytyväiseksi heti aamusta, se jaksaa olla iloisella mielellä koko päivän. Tarhassa ori on hyvin tarkka heinistään, joten jos sillä on tarhakavereita, ei niitä päästetä viittä metriä lähemmäs Baldurin heiniä.

Kuten jo mainitsinkin, tarhassa Baldur on kuin mikäkin villiori. Ainoa vain, ettei sillä ole omaa tammalaumaa, mutta omasta reviiristään se on hyvin tarkka ja pitää huolen siitä, ettei tunkeilijoita tule. Muita oreja kohtaan se ei siedä samassa tarhassa tai sen läheisyydessä lainkaan, satunnaiset ruunat sen sijaan kelpaavat tarhakavereiksi. Päivittäin Baldur pitää "hurjia" esityksiä pukitellen hurjassa laukassa ja välillä nousten takasilleen halkoen etusillaan ilmaa. Voisi luulla, että tämän oriin kanssa saisi tapella pitkään, ennen kuin sen saa haettua sisään, mutta näin ei onneksi ole. Hakijan lähestyessä tarhaa riimunnaru kourassaan Baldur astelee kiltisti portille odottamaan ja lähtee liikkeelle vasta lukon napsahdettua kiinni riimuun ja portin avauduttua.

Taluttaessa oriin pää tuntuu melkein laahaavan maata, ellei sitten näkyvissä ole tammoja, jolloin pää ulottuu pilviin asti. Tällöin ori liikkuukin paljon elegantimmin, röyhistellen rintaansa, muulloin herra muistuttaa lähinnä lehmää. Taluttajan on kuitenkin aina oltava valppaana, sillä Baldur voi milloin tahansa innostua ja pistää vauhtia töppösiin, vaikka hetki sitten mentiin niin hitaasti, että etanakin saattoi mennä ohitse.

Baldur on monipuolinen ratsu. Se toimii mainiosti askellajiratsastuksessa ja maastossa, sekä jotenkuten myös kouluratsastuksessa ja esteillä. Kilpailu-ura vietettiin näyttelyitä lukuunottamatta täysin baanoilla, este- ja koulukilpailuista oriilla ei ole minkäänlaista kokemusta. Baldur on varmajalkainen ja rauhallinen, oltiin sitten baanalla, kentällä tai maastossa. Se on eteenpäinpyrkivä, varma ja nimensä mukaisesti rohkea. Mikään ei ole mukavampaa, kuin taittaa matkaa töltissä, Baldurin puhkuessa iloa ja intoa. Kahdesti sitä ei tarvitse kehottaa näyttämään parhaat puolensa. Kaiken tämän lisäksi herra on kovin miellyttämishaluinen ja siksi se on helppo ratsastaa ja käsitellä.

Ori osaa esittää puhtaasti kaikki viisi askellajia. Töltti on tasaista, mentiin sitten nopeasti tai hitaasti. Kyseinen askellaji on Baldurin mielestä mieluisin, samaa voisin sanoa minäkin. Passikin sujuu mainiosti, eikä sovi unohtaa muita askellajeja. Laukassa on miellyttävää istua, sillä se on joustavaa ja liidokasta. Käynnissäkin ori matkaa eteenpäin tarmokkaasti. Ravi voi toisinaan olla hiukan pompottavaa.

Tämä herra ei hätkähdä, vaikka oltaisin aivan tuntemattomalla baanalla menossa. Päinvastoin se on jopa innokkaampi päästessään uuteen ympäristöön. Se on usein kilpailuissa kaiken keskipisteenä, eikä ole siitä moksiskaan. Askellajikisoissa Baldur ei juurikaan huutele tammoille, mutta näyttelyissä sitäkin enemmän. Se tanssahtelee ja koettaa saada tammojen huomion milloin milläkin tavalla. Tuomareiden edessä ori yrittää kuitenkin rauhoittua, vaikka se ei aina ihan täydellisesti onnistukaan.

Hienosti ovat kuitenkin sen osalta näyttelyt menneet, tuskinpa huonoksi voi sanoa, jos on ollut kahdesti näyttelyiden paras. Oikealla kuva yhdestä näyttelystä, joka meni aivan nappiin. Klikkaamalla näet kuvan suurempana. Ravin Baldur esitti tällöin paremmin kuin koskaan ja tammoille huutelutkin jäivät vähemmälle.

Traileriin Baldur menee yleensä mutinoitta, mutta joskus sitä on houkuteltava kaurojen tai porkkanan avulla. Poistuminen kuitenkin sujuu vaivattomasti. Mitä matkantekoon tulee, toisinaan ori voi hiukan stressaantua, mutta useimmiten kuitenkin on aivan viilipytty. Stressaantumisen syynä on yleensä tavallista vilkkaampi liikenne tai pitkä matka. Kotimatkalla se on aina rauhallisempi, mikä nyt on oletettavaa rankan kisapäivän jälkeen. Seuraavana päivänä Baldur on kuitenkin taas oma reipas itsensä ja iloinen päivien mennessä jälleen normaalien rutiinien mukaan.

Sukutaulu

Baldurilla on upea pitkä suku. Sieltä löytyy niin muotovalio championeja, kuin ARJ I-palkittujakin, sekä paljon paljon muita. Sekä oriin isä, että emä ovat ARJ I-palkittuja. Toivonmukaan Bladurista tulee aikanaan jotakin yhtä hienoa, kuin sen suku on. Sukutauluun ei ole merkitty hevosten saavutuksia. Kuusipolvisen sukutaulun sukulaisten saavutuksineen löydät täältä! Isän suku yltää pisimmillään viidenteen polveen, tosin kyseiset hevoset ovat kadonneet. Emän puolella pisimmillään ollaan kymmenennessä polvessa.

i. Skeiðfaxi frá Álfhólar
ruunikko, 138cm
ii. Bleikfaxi frá Grettir
hallakko, 135cm
iii. Igor frá Oljenkorsi
iie. Kvík frá Feðardálen
ie. Irpa frá Syndur
ruunikko, 143cm
iei. Goði frá MKJ
iee. Hlý frá Grettir
e. Gálma frá Syndur
ruunivoikko, 138cm
ei. Týr frá Fengur
ruunikko, 137cm
eii. Klettur frá Iced
eie. Skella frá Hugar
ee. Glefja frá Syndur
rautias, 139cm
eei. Alfgrimur frá Fákur
eee. Djord frá Glóra

Baldur frá Álfhólar on virtuaalihevonen.
Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen.
Kuvista suurimmat kiitokset Vibajalle!   -   Border by The Inspiration Gallery