"Vau, mikä ori!" olivat ensimmäiset ajatukseni, kun törmäsin Ketun Titaanin jalostusilmoitukseen. Tammanhan sille oli pakko jostakin löytää ja ensimmäisenä kävin tietysti Fiktion tammavalikoiman läpi. Harmistuksekseni sieltä ei löytynyt orille täydellistä vaihtoehtoa, mutta onneksi sitten mieleeni muistui Lilja! Tuo hopeanmusta kaunis kenttätammani, joka on varsonut viimeksi iät ja ajat sitten. Ja kaiken lisäksi minulla ei ollut tammasta vielä itselläni varsaa. Siispä sormet ristiin ja tammavarsaa toivomaan, jotta emälinja saisi jatketta. Ensin täytyi kuitenkin ottaa yhteys Titaanin omistajaan Viiruun, joka vastasi nopeasti kyselyyni ja vieläpä vihreää valoa näyttäen. Sen jälkeen odottelua olikin luvassa huomattavasti enemmän. Ensin Liljan kiima; onko se nyt tiineenä vai ei; milloinkohan se varsa syntyy... Lopulta 14. tammikuuta odotus päättyi ja varsa tulla tupsahti maailmaan. Ihana pieni tammavarsa. ♥

Tinaruusu erottuu muista suomenhevosista harvinaisemmalla värityksellään. Harvinaisen värityksen lisäksi Ruusa on perinyt emältään mukavan, rehellisen luonteen. Isän puolelta Ruusalle on tarttunut mukaan hieman säröä, mutta ainakin tamma on rehellisesti hapan, sitä ollessaan. Tinaruusu osaa olla tamma, sanan kaikessa merkityksessä. On päiviä, kun Ruusalle käy kaikki ja elämä on ihanaa, mutta on myös päiviä, kun tammalle saa postittaa vanhasta sanonnasta kuuluisan hakemuksen eikä kaksikaan kappaletta vielä riitä. Onneksi ensin mainittuja päiviä on useimmiten.

Hoitaessa Ruusa seisoo käytävällä nätisti. Karsinassa hoitamisessa loppuu kaikilta pinna, sillä siellä tamma häärää ja pyörii jatkuvasti. Tamman kanssa ripeys on kuitenkin valttia, se antaa niin harjata, pestä kuin varustaakin täysin ongelmitta, mutta se ei jaksa jahkailla ja osoittaakin liiallisesta kestosta mieltään huitomalla hännällään sekä lattiaa kuopimalla. Päivästä riippuen tamman palvelusväelleen suoma aika on hyvin vaihtelevaa. Eläinlääkärin ja kengittäjän toimenpiteet tuntuvat Ruusasta kestävän liian kauan, joten niihin se on hyvä rauhoittaa tai käyttää huulipuristinta apuna.

Ratsuna Ruusa on yritteliäs ja tekee aina mitä pyydetään. Jos Ruusa ei ymmärrä (tai halua ymmärtää) niin se tekee, mitä luulee siltä pyydettävän. Tamma vaatii ratsastajalta hieman taitoa, sillä helposti se kauhoisi eteenpäin hyvin etupainoisesti ja unohtaisi takajalkansa talliin. Kun ratsastaja osaa pyytää niin Ruusa kulkee hienosti pyöreänä ja polkee hyvin runkonsa alle. Kouluratsastus on tammalle se pakollinen paha, joka kenttäratsun arkeen kuuluu. Se suorittaa kaiken pyydetyn, mutta varsinaista paloa ja iloa ei koulukentillä ole tammasta havaittavissa. Ruusa syttyy siinä vaiheessa, kun kentälle kannetaan jonkinlaisia puomeja. Oli ne sitten maassa taikka tolppien välissä niin tamman oma moottori käynnistyy. Ruusa on rohkea ja tarkka hyppääjä, joka kiipeää esteiden ylitse lähes paikasta kuin paikasta. Tamma kaipaa kuskinsa apua nimenomaan etäisyyksien ja ponnistuspaikkojen kanssa, jotta hypyt olisivat sujuvia eikä kiipeilyä. Maastossa Ruusa on rohkea ja menevä. Se ylittää maastoesteet ennakkoluulottomasti ja selvästi hommasta nauttien.

Muiden hevosten kanssa Ruusa pärjää, kunhan saa olla lauman pomo, sillä huonoina päivinä tamma ei suostu väistämään heinäläjältä kenenkään edestä. Ruusan kanssa pääseekin kaikkein helpoimmalla, kun sillä on tutut tarhakaverit ja se myös saa asua niiden viereisissä karsinoissa. Ruusa lastautuu nätisti niin koppiin kuin autoonkin ja matkustaa nätisti yksin sekä hyväksymiensä kavereiden kanssa.
Luonne on Eedla S:n käsialaa

Sukututkimus

isälinja: Ketun Titaani - EP Hopea - Antikvarkki   |   emälinja: Rautalilja - Liisi - Venliina

i. VIP MVA Fn Ketun Titaani
FF, KTK-II, sh, vrt, 157 cm
ii. VIP MVA Fn EP Hopea
PP-MVA, PKK-V, KTK-II, sh, rt (lkk), 162,5 cm
iii. Fn Antikvarkki
KTK-III, sh, trn, 167 cm
iie. VIP MVA Fn Jojoriina
PP-MVA, PKK-V, KTK-II, MSY-B, MSY-P, SLA-III,
YLA2, VRKK Ammattiravuri, sh, vrt, 157 cm
ie. Milkan Tikka
sh, rt (lkk), 148 cm
iei. Rysäjätkä
ERJ-III, YLA2, sh, 146 cm
iee. VIR MVA Ch Tikatar
SLA-III, YLA2, sh, 147 cm
e. Rautalilja
KERJ-I, sh, hpm sb, 153 cm
ei. VIP MVA Fn Rosoreuna
KTK-II, sh, hpm sb, 154 cm
eii. Hopian Hurmaus
sh, hpm, 166 cm
eie. VIP MVA Fn Kalaman Kalapee KIR
KTK-II, YLA2, sh, vrt, 145 cm
ee. Liisi
KERJ-I, SV-I, sh, rn, 151 cm
eei. VIP MVA Fn Letkajenkka
SLA-II, YLA2, sh, trn, 146 cm
eee. VIP MVA Fn Venliina
KERJ-II, SLA-II, YLA2, sh, prt, 155 cm

ee. Ruunikko Liisi on sosiaalinen ja rapsutuksia rakastava tamma. Se osaa myös keksiä kepposia niin ihmisten kuin hevostenkin pään menoksi. Liisi päätti kilpailu-uransa tammikuussa 2012, kun takana oli 282 starttia kenttäratsastuskilpailuissa. Uransa aikana se sijoittui 45 kertaa, joista kaksi olivat CUP-sijoituksia. Ensimmäinen CUP-sijoitus marraskuussa 2010 oli peräti voitto! Liisi on varsana osallistunut sh-varsojen arviointitilaisuuteen, josta se on napannut I-palkinnon.

eei. Letkajenkka on komea pienhevoskokoinen tummanruunikko herra. Se on pärjännyt niin esteillä, kouluratsastuksessa, kuin näyttelyissäkin. Näyttelyistä oriille on kertynyt peräti kuusi EO- ja kaksi KTK-sertiä, niinpä sille on myönnetty VIP MVA Fn-arvonimi. Leevi on palkittu myös SLA II- ja YLA2-palkinnoin. Jälkeläisiä sillä on Liisin lisäksi kolme.

eeii. Tähtipäinen Hobitti rakasti kilpailemista ja hyppäsikin erinomaisesti yli metrin korkuisia esteitä. Muissa kisoissa tätä tummanruunikkoa herraa ei nähdy, ainoastaan muutamissa pienissä näyttelyissä, joissa yleensä ori nappasi voittoruusukkeen. Hobitti on kilpaillut Suomen maajoukkueessakin hyvällä menestyksellä.

eeie. Pienikokoisuutta sukuun tuo 141 senttinen tummanruunikko tamma Hirveä Amalia. Kisoissa se ei ole pärjännyt sen äkkipikaisen luonteen vuoksi. Amalia nähtiinkin usein vain kahden jalan varassa oli ne sitten etu- tai takajalat. Tamma on myös karkaamisen mestari ja monesti se on nähty kirmaavan naapurien heinäpelloille.

eee. Venliina on pärjännyt hienosti kenttäratsastuksen saralla. Näyttelyitäkin ehdittiin nuorempana kiertämään erinomaisin tuloksin. Marraskuussa 2009 tammalle myönnettiinkin VIP MVA Fn-arvonimi. Tammikuussa 2010 Liinaa yritettiin kantakirjaan, mutta pisteet jäivät hieman liian vajaiksi, jotta sieltä olisi palkinto saatu. Mutta tammikuussa 2012 osallistuessaan Kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluun tamma palkittiin II-palkinnolla!

eeei. Reemeli menestyi aikoinaan hyvin kenttäratsastuksessa. Monen vuoden harjoituksen tuloksena ori oli kansallisella tasolla CCI/CIC1-luokassa suomenhevosten keskuudessa voittamaton. Reemeli päätti kisauransa suuren yleisön edessä, jälleen kerran voittoon. Jalostusoriiksi siirtyessään ori olikin kuumaa kamaa ratsusuomenhevosten keskuudessa. Se astuikin lähemmäs 60 tammaa, joista muutamia parikin kertaa. Jälkeläismäärästä minulla ei ole tarkkaa tietoa, mutta se voisi olla 50-70 paikkeilla, riippuen siitä moniko tamma on tullut kantavaksi. Toki määrä voi olla pienempikin. Reemeli menehtyi kotonaan ollessaan 25-vuotias.

eeee. Vilmira oli varsin nuori varsoessaan Liinan ja se onkin ainoa tamman elossa oleva sukulainen. Aikoinaan tamma kilpaili satunnaisissa kenttäkisoissa, mutta nykyään se viettelee leppoisia eläkepäiviä. Kisoissa sen menestys vaihteli aikalailla, toisinaan se oli kärkisijoilla ja toisinaan taas aivan häntäpäässä. Näyttelyissä sen kanssa ei käyty lainkaan, vaikkei sen rakenne pahempi ollutkaan. Vilmiralla on vain kolme jälkeläistä ja enempää niitä sille ei teetetäkään.

Kilpailuhistoria

16 sijoitusta

20.10.2018 - KERJ - Navaja - Tutustumisluokka - 8/65
02.10.2018 - KERJ - Navaja - Tutustumisluokka - 4/65
29.09.2018 - KERJ - Kototalli - Harrasteluokka - 1/21
26.09.2018 - KERJ - Kototalli - Harrasteluokka - 1/21
21.09.2018 - KERJ - Kototalli - Harrasteluokka - 1/21
16.09.2018 - KERJ - Hiivurin Suomenhevoset - Harrasteluokka - 1/11
15.09.2018 - KERJ - Kototalli - Harrasteluokka - 1/21
13.09.2018 - KERJ - Hiivurin Suomenhevoset - Harrasteluokka - 3/11
12.09.2018 - KERJ - Kototalli - Harrasteluokka - 3/21
09.09.2018 - KERJ - Kototalli - Harrasteluokka - 4/21
04.09.2018 - KERJ - Kototalli - Harrasteluokka - 2/21
03.09.2018 - KERJ - Kototalli - Harrasteluokka - 4/21
21.08.2018 - KERJ - Hiivurin Suomenhevoset - Harrasteluokka - 3/9
19.08.2018 - KERJ - Hiivurin Suomenhevoset - Harrasteluokka - 2/9
17.08.2018 - KERJ - Hiivurin Suomenhevoset - Harrasteluokka - 3/9
28.07.2018 - KERJ - Liljelunds Rustholl - Harrasteluokka - 4/18

31.10.2018 - PKK - Seppele - LKV, EO-sert (tuom. Elisa)

Päiväkirja

Tarinoita ja kuulumisia kenttäratsun elämästä

Syyskuu 2020 - 10. ARVO-tilaisuus
17 + 19 + 18 + 18, ka: 18 Laatu Tamma
"Hieman ponimainen tamma, kaunis pehmeä väritys.
"Upeat jouhet ja kaunista valojen ja varjojen käyttöä. Hyvä sukupuolileima, rotuleima saisi olla selvempi."
"Kauniisti esitetty, yleisilmeeltään ja rungoltaan selkeän tammaleimainen hevonen. Kaunis, mieleen jäävä värisävy."

15.12.2018 - 85. KTK-tilaisuus
13 + 11 +14 = 50,7% KTK-III
- Aavistuksen ponimainen, tammaleima hyvä. Sopusuhtainen runko, lyhyt kaula. Jalka-asennoissa epäsymmetrisyyttä, vuohiset korkealla. Mielenkiintoinen, luonnosmainen tekniikka.
- Ponimainen, hyvä tammaleima. Lyhyt, raskas kaula, hevonen ei edustavimmassa lihavuuskunnossa. Kaunis väri, mutta väritystyöskentely vielä keskeneräisen näköistä.

10.07.2018 - Ruusa on ilmoitettu ensimmäisiin kisoihin!