Breandan Sapphire

breandansapphire_p

rotu, sukupuoli:irlannin cob (B), tamma
väri, säkäkorkeus:mustankirjava, 157 cm
syntynyt, ikä:25.01.2015, 43 vuotta
kasvattaja:Breandan
omistaja:Loitsulähde (FI) VRL-00102 ja VRL-00692
rekisterinumero:VH15-046-0074
koulutustaso:Noviisi valjakkoajo
saavutukset:KTK-II, VIR MVA Ch

Breandan Sapphire on hieman ennakkoluuloinen tamma. Se suhtautuu hieman epävarmasti uusiin ihmisiin, mutta tutustumisen jälkeen on jo hyvää kauraa. Sapphire ei ole kuitenkaan luonteeltaan arvaamaton, vaan todella varmajalkainen ajokaveri. Sen kanssa uskaltaa lähteä pidemmällekin lenkille ilman huolen häivää. Tamma tosin saattaa unohtaa kuka ohjaksissa istuu ja olla hieman etäinen, jos kesken matkan on pysähdytty esimerkiksi ylimääräiselle juomatauolle.

Sapphire hallitsee kaikki askellajit hyvin ja sitä on miellyttävä ja helppo ajaa. Tamma tuntee kaikki avut ja on hyvä apu myös aloittelevien kuskien kanssa. Sen selkeät vahvuudet ovat kestävyyskokeen puolella ja tarkkuudessa on vielä paljon hiottavaa. Sapphire ei juurikaan väistele keiloja ja pallot lentelevät sinne tänne. Aikaa tamma ei kuitenkaan ikinä ylitä, vaan suorittaa radat aina sallitun ajan rajoissa. Kestävyyskoe on tamman suosikki, sillä ensimmäisen osuuden ajan Sapphire yleensä painaa menemään niin lujaa kuin pääsee. Käyntiosuudetkin tamma kävelee pikakäyntiä ja eläinlääkärin kokeessa onkin usein ihmetelty tamman korkeaa sykettä. Kuitenkin viimeiseen osuuteen on aina päästy, mutta jälleen esteet ovat tuottaneet tuskaa. Uusia kärryjä tammalle on ostettu useampia, sillä Sapphire kolauttelee niitä milloin mihinkin puunrunkoihin. Koulukoe on Sapphrielle helppo, sillä tamman muisti on uskomaton. Se osaa ohjelman usein ulkoa, vaikka harjotteluja olisi takana vain muutama. Käännökset ovat Sapphirelle hankalia, sillä tamma on jäykkä suustaan. Muuten koulukoe ei tuota ongelmia.

Kilpailuissa Sapphire on rento, mikäli kuski ja groomi ovat tuttuja. Tuntemattoman groomin kanssa tamma alkaa hätiköimään, eikä se keskity tehtävään täydellä panoksella. Kilpailujen hälinä tai muut hevoset eivät tammaa häiritse, mutta kaikesta on suoriuduttava samalla rutiinilla kuin ennenkin. Tästä poikkeaminen stressaa Sapphirea ja se saattaa muuttua äkäiseksi. Jos kaikella edellämainitussa on onnistuttu moitteetta, tamma suoriutuu kilpailuista todennäköisesti hyvällä tuloksella. © rebely

breandansapphire1
Tällä sivulla olevat tiedot eivät liity kuvissa olevaan hevoseen.


Sukutaulu ja jälkeläiset

KTK-I
i. Prince Charlie LAC
ic (B), mkrj, 158 cm
KTK-III
ii. Not Even Tuesday DIM
ic (A), mkrj, 164 cm
iii. Not Exactly Monday
ic (A), mkrj, 164 cm
iie. Marcia's Isabel
ic (A), mkrj, 165 cm
KTK-III
ie. Charlene LAC
ic (B), rnkrj, 155 cm
iei. Lorcán
ic (B), rnkrj, 156 cm
iee. Chailyn
ic (B), rnkrj, 154 cm
e. Breandan Shireen
ic (B), mkrj, 157 cm
ei. Breandan Maeleachlainn
ic (B), m, 152 cm
KTK-III
eii. Murchadh
ic (B), mkm, 150 cm
VVJ-II
eie. Blánaid Aislinn
ic (B), mkm, 153 cm
ee. Breandan Sallie
ic (B), rnkrj, 158 cm
eei. Olli
ic (B), mkrj, 151 cm
eee. Silvery Dream
ic (B), rnkm, 159 cm
01.rotuskpNimisyntynytisä Nimi

Kilpailumenestys

Hyppykapasiteetti ja rohkeus op.
Nopeus ja kestävyys op.
Kuuliaisuus ja luonne op.
Tahti ja irtonaisuus op.
Tarkkuus ja ketteryys op.
Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla )

30.03.2016 VVJ-Cup Noviisi yhdistetty (p), Breandan » 7/49
30.06.2016 VVJ-Cup Noviisi yhdistetty (p), Tuiskula » 2/52
31.12.2016 VVJ-Cup Noviisi yhdistetty (p), Wyat Shetlands » 2/70
31.01.2017 VVJ-Cup Noviisi yhdistetty (p), Tuiskula » 2/78

Näyttelytulokset
25.08.2015 NJ, Spiros Stable » BIS4, MVA-SERT (tuom. Kerppa)
08.05.2016 NJ, Colder Creatures » irtoSERT (tuom. Siiri K.)
14.08.2016 NJ, Breandan » BIS3, MVA-SERT (tuom. Zafiro)
07.09.2016 NJ, Breandan » irtoSERT (tuom. Zafiro)


Päiväkirja

Valjakkoajovalmennus, kirjoittanut Sippe

Päiväni Loitsulähteessä oli alkanut mukavasti valmennettuani ensin Miljaa shiretamma Sernia Gullin kanssa. Kahvitauon jälkeen oli aika valjastaa seuraava hevonen - kuvankaunis irlannincobtamma Sapphire. Tamma oli oikea tukkajumala, ja ihastuin siihen ensinäkemältä. Valjastimme hevosen pesupaikalla, kärryt Sapphire sai peräänsä tallipihalla.
Milja hyppäsi hevosensa kärryille, ja lähdimme kävelemään kohti Loitsulähteen maastorataa. Olin ajatellut, että valjakon kanssa treenattaisiin tällä kertaa vettä. Mukaan oli lähtenyt tallilta groomi, jonka tehtävä oli tasapainottaa vaunuja.

Saavuimme vesiesteen äärelle, ja Sapphire selvästi innostui veden näkemisestä. Milja ravaili ja laukkaili sillä hetken, kunnes neuvoin häntä ohjaamaan hevosen veteen. Sapphire lähestyi vettä korkein raviaskelin, eikä kavahtanut pisaroiden osuessa sen jaloille. Tamman vauhti ei hyytynyt esteen aikana, vaan se paineli näyttävää ravia välillä pärskien veden toiselle puolelle. Milja ajoi Sapphirella veden läpi ravissa vielä toisen kerran erilaisesta kulmasta, tällä kertaa groomi joutui tosissaan tekemään hommia vaunujen kaatumisen ehkäisemiseksi. Sapphire teki vedestä nousun aikana pienen loikan ja liioitellun käännöksen, joten kärryt meinasivat uhkaavasti kallistua. Valjakko kuitenkin pääsi kuivalle maalle ehjin nahoin, ja Milja ravasi varmistukseksi veden läpi vielä kerran, nyt onnistuneemmin.

Seuraavaksi vesi tultiin vielä muutamaan otteeseen laukassa. Sapphire oli innoissaan, ja se näkyi tamman reippaasta laukasta ja loputtoman oloisesta energiavarastosta. Valjakko suoritti tehtätävän vauhdikkaassakin askellajissa moitteetta, ja saatoimme lähteä hyväntuulisina ja tyytyväisinä kävelemään takaisin tallia kohti.