Coen v.d. Zanneshof

coenvdzanneshof_p

rotu, sukupuoli:shetlanninponi, ori
väri, säkäkorkeus:punaruunikko, 100 cm
syntynyt, ikä:02.02.2015, 43 vuotta
kasvattaja:Zanneshof Shetlands (FI)
omistaja:Loitsulähde (FI) VRL-00102 ja VRL-00692
rekisterinumero:VH15-017-0150
koulutustaso:Noviisi valjakkoajo
saavutukset:KTK-III

Jäärä sai lempinimensä jääräpäisen luonteensa mukaan. Mutta sen lisäksi, että se osaa olla toisinaan raivostuttavan jääräpäinen, se on myös rauhallinen ja rohkea. Loitsulähteeseen ori saapui Zanneshofista Limpun kanssa.

Jäärä vie kyllä täydet pisteet rodunomaisuudesta, niin rakenteensa kuin luonteensakin puolesta. Komean ulkokuoren alta löytyy yksi itsepäisimmistä poneista mitä maa päällään kantaa. Orin muut ominaisuudet saattavat muiden silmissä helposti jäädä luonteen varjoon ja Jäärän on välillä vaikea uskoa soveltuvan käyttöponiksi sitten alkuunkaan. Pienen orin kova pää täytyy kuitenkin vain hyväksyä ja pyrkiä käyttämään ominaisuutta etuna haitan sijaan.
Lasten käsiteltäväksi Jäärä kyllä sopeutuu, sillä se ei omista mitään orimaisia maneereja tai käytöstapoja. Ori saattaa olla jopa valmiimpi kompromisseihin lasten kanssa ja toimii yllättäen paremmin pienten ihmisten "komennossa".

Itsepäisyys ei ole välttämättä ollenkaan huono asia kisaradalla. Kunhan Jäärän saa kunnolla lämmiteltyä ja valmisteltua kisaa varten se kyllä puskee vaikka läpi tulen ja tappuran eikä koskaan luovuta. Se taistelee viimeiseen asti eikä näytä väsyvän mistään. Ohjastajan tai ratsastajan tulee kuitenkin olla hereillä ja huomata, milloin Jäärän voimat alkavat loppumaan. Ori on valmis painamaan viimeiseen asti, mutta vaikka se ei näytä väsymystä ulospäin vaikuttaa uupuminen silti suoritukseen ja ponin keskittymiseen.

Jäärä on parhaimmillaan maratoonien tarkkuusesteillä. Pienestä ja pyöreästä olemuksestaan poiketen se on nopea ja herkkä ajaa ja kääntyy kuin pennin päällä kovemmassakin vauhdissa. Monesti esteosuuden jälkeen orille meinaa jäädä pikavaihde päälle, mutta ohjastajan täytyy pitää huolta, että välietapilla saa kerättyä myös hieman voimia seuraavaa estetehtävää varten.

Kouluosuudella Jäärä tarvitsee hieman motivoimista jaksaakseen keskittyä läpi ohjelman. Ori kyllä osaa olla herkkä, mutta välillä herkkyyttä täytyy houkutella esiin hieman enemmän kuin maratooniosuudella. Kunhan pojan saa kiinnostumaan työnteosta myös kentällä, ei kouluosuudessakaan ole ongelmia sillä Jäärä liikkuu miellyttävän näköisesti ja tasaisesti. Orin vahvuuksia ovat varsinkin ponille harvinaiset matkaavoittavat käynti ja laukka. © K.K.

coenvdzanneshof1 coenvdzanneshof2
Tällä sivulla olevat tiedot eivät liity kuvissa olevaan hevoseen.


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Nelson v. Moons
she, prn, 100 cm
SHLA-II, YLA2
ii. Noel FK
she, rn, 102 cm
SHLA-I, KRJ-III
iii. Novellin Napero
she, vkkkrj, 96 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, SHLA-I, YLA2, KRJ-I
iie. Caelan VIL
she, m, 96 cm
KTK-III, SHLA-I, YLA1, ERJ-I
ie. Wilma v. Moons
she, m, 96 cm
KTK-III, SHLA-I, ERJ-III
iei. Crowvalley Willie
she, prt, 96 cm
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA3
iee. Crowvalley Veva
she, m, 96 cm
e. Sointuvan Chera
she, mkrj, 100 cm
ei. Päivärinteen Wille
she, mkrj, 99 cm
eii. Pegasos Sha Dei
she, mkrj, 99 cm
Ch, KTK-III
iee. Remukylän Nyytti
she, m, 100 cm
ee. Cinnamon SVA
she, m, 100 cm
eei. Aystyn KH
she, m, 100 cm
SHLA-II, YLA3
eee. Alecia SVA
she, rt, 101 cm
01.rotuskpNimisyntynytisä Nimi

Kilpailumenestys

Hyppykapasiteetti ja rohkeus op.
Nopeus ja kestävyys op.
Kuuliaisuus ja luonne op.
Tahti ja irtonaisuus op.
Tarkkuus ja ketteryys op.
Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla )

Cup-sijoitukset
31.05.2016 VVJ-Cup Noviisi yhdistetty (parilk), Breandan » 8/72
30.07.2016 VVJ-Cup Noviisi yhdistetty (parilk), Breandan » 3/59
30.04.2017 VVJ-Cup Noviisi yhdistetty (parilk), Wyat Shetlands » 3/58
30.06.2017 VVJ-Cup Noviisi yhdistetty (p), Wyat Shetlands » 1/62

Show Pony Circuit
Kilpailee Driving- ja In-Hand-luokissa

Näyttelytulokset
09.11.2016 NJ, Walnut Grove Shetlands » irtoSERT (tuom. Siiri K.)
09.05.2017 NJ, Miche'Le Warmbloods » irtoSERT (tuom. Vibaja)


Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Víva VRL-13593

Katselin kentänlaidalta punaruunikkoa shetlanninponioria, jota olin tullut hoitamaan. Tällä hetkellä ponia kuitenkin ratsasti joku tyttö, joten päätin odotella, kunnes hän oli lopettanut ratsastuksen. Jäärä vaikutti melko itsepäiseltä tapaukselta, sillä se meni miten sitä itseä huvitti. Hetken päästä tyttö hyppäsi vihaisena alas ponin selästä ja lähti marssimaan vikuroiva poni perässään minua kohti. Saavuttuaan kohdalleni - hän tyrkkäsi ponin ohjat käteeni, eikä sen jälkeen enää vilkaissutkaan taakseen vaan paineli tallin sisälle. Katselin kummissani, mutta päätin kuitenkin talutella ponia hetken aikaa kentällä, sillä eihän sitä voinu heti ratsastuksen jälkeen viedä vain talliin seisomaan. Kävelimme jonkun aikaa kentällä, kunnes lähdimme talliin, josta etsin Jäärän karsinan. Löydettyäni oikean karsinan, laitoin ponin kiinni tallikäytävälle ja riisuin siltä varusteet pois. Sen jälkeen harjasin Jäärän huolellisesti ja laitoin riimun sen päähän. Sitten lähdin viemään ponia tarhoille.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Víva VRL-13593

Kävelin riimunaru kädessäni roikkuen Jäärän luokse, mutta poni päättikin ottaa hatkat luoltani, ennen kuin olin kerennyt koskeakaan siihen. "Pahus" tuumailin ja odotin, kunnes poni pysähty. Tällä kertaa kävelin Jäärän luokse riimunaru selän takana ja tarrattuani ponin riimuun kiinni - napsautin nopeasti riimunarun sen päitsiin kiinni. Taputin Jäärää kaulalle ja lähdimme talliin. Tallissa laitoin ponin kiinni tallikäytävälle ja aloin harjata ponin ruskeaa karvaa pitkin vedoin. Jäärä nautti harjauksesta, mutta lopulta se kuitenkin kyllästyi. Saatuani ponin hoidettua, niin napsautin riimunarun sen päitsiin kiinni ja lähdimme Jäärän kanssa kävelemään jalkaisin maastoon. Poni kulki nätisti löntystellen hieman takanani. Käveltyämme tarpeenksi, niin päätin kääntyä takaisin tallille ja siitäkös Jäärä sitten innostui. Poni lähti itsepäisesti kävelemään eteenpäin - välittämättä sitten yhtään siitä, mitä minä sille sanoin. Pikku hiljaa sain ponin kuitenkin kuuntelemaan ja hidastamaan vauhtiaan, etten roikkuisi sen perässä koko matkaa tallille. Sinne päästyämme hoidin ponin kuntoon ja vein sen lopuksi tarhaan.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Víva VRL-13593

Kiristin satulavyötä vielä kerran ennen kuin nousin Jäärän selkään. Laitoin ponin käyntiin ja ohjasin sen samalla kentän uralle kävelemään. Jäärä vaikutti tänään melko laiskalta tapaukselta, joten kannustin sitä kävelemään hieman reippaammin. Ajattelin ottaa sen kanssa hieman rennosti, joten mitään vaativaa ei tällä kertaa tehtäisi. Pääasia oli siis, että poni kulkee rennosti, mutta reippaasti. Alkukäyntien jälkeen siirryimme Jäärän kanssa raviin. Ravi oli shetlanninponin tyylistä, eli melko tykyttävää ja pompottaaa. Alkuunhan minulla oli vaikea mukautua raviin, sillä en ollut pitkään aikaan kivunnut shettiksien selkään, mutta pikku hiljaa totuin ponin raviin. Tein ravissa kaikenlaisia ympyröitä ja vaihtelin suuntaa. Lopussaan ravattiin vain pelkkää isoa ympyrää harjoitusravissa. Annoin Jäärälle pienen levähdystauon, jonka jälkeen nostettiinkin sitten laukka. Jäärän laukka oli pientä mutta mukavan pyörivää, jossa oli ihmeellisen helppo istua. Laukan jälkeen päätin kuitenkin lopetella ratsastamisen loppukäynteihin.