† Talvian Twister Caramel

talviantwistercaramel_p

rotu, sukupuoli:newforestinponi, tamma
väri, säkäkorkeus:ruunikko, 145 cm
syntynyt, ikä:05.03.2015 (kuollut 23.12.2018 25-vuotiaana)
kasvattaja:Villa Talvia (FI)
omistaja:Loitsulähde (FI) VRL-00102 ja VRL-00692
rekisterinumero:VH15-027-0177
koulutustaso:Vaativa valjakkoajo
saavutukset:KTK-II

Talvian Twister Caramel on luonteeltaan varsin pippurinen ja temperamenttinen tamma, vaikkei sen ulkokuoresta heti niin uskoisikaan. Pörröisen otsatukan ja suklaanruskeiden silmien takana on kuitenkin varsinainen riiviö, joka harva se päivä aiheuttaa hoitajalleen harmaita hiuksia. Caramel on voimakastahtoinen poni, joka on varmasti myös yksi omapäisimpiä tapauksia mitä olen koskaan tavannut: se vaatii selvät rajat ja melko kovan kurin pysyäkseen ruodussa, mutta oikeanlaisella ja reilulla käsittelijällä se on ihan mukiinmenevä pikkutamma. Suloista ja rapsuteltavaa halinallea siitä tuskin koskaan saa eikä siitä ole lasten paijailtavaksi, mutta arkiset askareet sujuvat sen kanssa ihan jouhevasti kunhan sen muistaa aika ajoin palauttaa takaisin maan pinnalle. Ainoa motivaattori parempaan käytökseen Caramelille tuntuu olevan ruoka, joten sitä voi käyttää salaisena aseena aina silloin tällöin; pala porkkanaa saa sen lähestulkoon tekemään mitä vain, joten vaikeissa paikoissa kannattaa turvautua kauralaarin ihmeelliseen sisältöön.

Ajaessa Caramel käyttäytyy alkuun samalla tavoin kuin tallissakin: se on itsepäinen ja testaa usein kuskia kuin kysyen, onko tänään(kään) pakko lähteä työntekoon. Päättäväinen ja periksiantamaton kuski saa tamman kuitenkin taas ruotuun ja meno voi jatkua, vaikkei olisikaan täysin tavatonta että Caramel yht’äkkiä laittaisikin liinat kiinni tai hyppisi puskiin. Siinä on tiettyä varsamaista käytöstä jota yritetään kitkeä pois, mutta mihinkäs tiikeri raidoistaan pääsisi… Hyvänä päivänä tamma toimii kuin ajatus, on tasainen ja kuuntelee apuja hyvin. Parhaimmillaan Caramel on herkkä, nopea ja ketterä poni, joka suorittaa tehtävät tarkasti ja näppärästi. Usein meno on kuitenkin kaikkea muuta ja saa meidät ihmiset repimään harvenneita hiuksia päästämme – ei olisi täysin tavatonta, että tamma palaisi lenkiltä jopa ilman kuskia.

Kisapaikoilla Caramel on vireä ja hädin tuskin keskittyy muuhun kuin ympärilleen haahuiluun ja tuijotteluun. Vaikka kotona treenit olisivatkin menneet useaan otteeseen putkeen, saattaa tilanne kääntyä vieraassa paikassa aivan päälaelleen. Tamma ei aina malta asettua aloilleen ja keskittyä itse suoritukseen, vaan jännittää ja hermostuu pienistäkin asioista. Sen kanssa ei auta kuin olla itse rauhallinen ja keskittyä oleelliseen, jolloin hyvällä tuurilla Caramelkin pääsee tähän moodiin mukaan. © Siiri K.

talviantwistercaramel2 talviantwistercaramel1
Tällä sivulla olevat tiedot eivät liity kuvissa olevaan hevoseen.


Sukutaulu ja jälkeläiset

KTK-I
i. Penmayne Hurricane
nf, trn, 143 cm
ii. Penmayne Snowstorm
nf, trt, 144 cm
iii. Peshtigo Fire
nf, prn, 143 cm
iie. Bedesrow Gloss
nf, trt, 140 cm
ie. Penmayne Molly
nf, prn, 141 cm
iei. Penmayne Boss
nf, rnvkk, 146 cm
iee. Penmayne O’Milley
nf, rn, 143 cm
e. Padstow Coconut Caramel
nf, prn, 146 cm
ei. Padstow Serendipity
nf, prn, 147 cm
eii. Padstow Emerick
nf, rn, 145 cm
iee. Serein
nf, prt, 141 cm
ee. Padstow Caramel
nf, trn, 145 cm
eei. Edenwood Milou
nf, m, 146 cm
eee. Padstow Candymore
nf, trn, 145 cm
01.nftammaCatmint Caramelsyntynyt 31.10.2015isä Roscoff Paddington
02.nftammaCefnmoor Trinitysyntynyt 23.02.2018isä Roanoake Triton

Kilpailumenestys

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00 op.
Nopeus ja kestävyys 0.00 op.
Kuuliaisuus ja luonne 1843.78 op.
Tahti ja irtonaisuus 129.63 op.
Tarkkuus ja ketteryys 2162.66 op.
Valjakkoajossa 4006.44 op.

Näyttelytulokset
30.10.2016 NJ, Khimaira Stud » irtoSERT (tuom. Zafiro)

Show Pony Circuit
Kilpailee Driving- ja In-Hand-luokissa


Päiväkirja

Valjakkoajovalmennus, kirjoittanut Sofia W.

Tänään sain valmennettavakseni niin suloisen newforestinponin, että mieli olisi tehnyt napata se kotiin mukaan! Hillitsin kuitenkin mielihaluni ja palautin realiteetit mieleeni; olin tullut tänne vain ja ainoastaan pitämään teille valjakkovalmennusta enkä pöllimään kenenkään poneja. Ihastuminen hurmaavaan Carameliin hankaloitti kuitenkin valmentajan tehtävääni siinä määrin, että etenkin alkuverryttelyjä tehdessänne katsoin suoriutumistanne aika vaaleanpunaisten lasien läpi, jolloin mahdolliset virheet jäivät osittain huomiotta. Huomasin vain ponin liidokkaat askeleet ja iloisen ryhdikkään olemuksen. Varsinaisten harjoitusten alkuun mennessä olin kuitenkin saanut itseni sen verran kasaan, että pystyin tarkastelemaan työskentelyänne tarvittavan kriittisesti.

Tämänkertaisen valmennuksen punaisena lankana oli tarkkuusharjoitukset. Caramel oli virkeällä tuulella, alkuun itse asiassa jopa siinä määrin, että korvat tuntuivat jäävän vauhdista. Et itsekään tuntunut olevan niin hereillä kuin tehtävien onnistumiseksi olisi ollut oleellista, joten ilmankos tamma katsoi oikeudekseen harhailla vähän miten sattuu ja minne sattuu. Asiasta kertaalleen huomauttaminen riitti; kun itse terästäydyit, niin välittömästi sait poninkin paremmin kuulolle. Alussa palloja putoili keilojen päältä kerran jos toisenkin, mutta saitte suoritukseenne joka yrittämällä lisää tarkkuutta. Kun ensimmäinen rata sujui kokonaan virheettömästi, määräsin seuraavaksi tehtäväksenne serpentiinin. Oikein yllätyin siitä, kuinka hyvin tämä onnistui jo ensimmäisellä kerralla. Keskittymiskykynne oli selvästi nyt huipussaan ja olitte päässeet ihan loistovireeseen!

Siksakia emme tällä kertaa ottaneet. Serpentiinistä olitte suoriutuneet niin häkellyttävän hienosti, että olisi ollut ajanhaaskausta tylsistyttää loistavan työmoraalin löytänyt Caramel vielä toisella portilla, joka kuitenkin oli loppujen lopuksi hyvin samankaltainen asia kuin jo työstetty serpentiini. Sen sijaan määräsin viimeiseksi treenaamisen kohteeksi sillan. Siltaa harjoitellessanne vauhti putosi piirun verran ja Caramel suoritti tehtävää vähän varovaisemmin kuin aiempia harjoitteita – mikä ei ollut ollenkaan huono juttu. Tamma ei mitenkään pelännyt siltaa tai epäröinyt, pelasi vain hieman enemmän varman päälle tätä harjoitusta tehdessään.

Kun viimeinenkin harjoitus oli saatu taputeltua onnistuneesti, annoin teille luvan siirtyä loppuverryttelyihin. Näytitte molemmat varsin väsähtäneiltä, mutta myös tyytyväisiltä, ja tästä päättelin valmennuksen olleen antoisa. Kaiken kaikkiaan valmentautumisenne ja yhteistyönne oli etenkin lievien alkuhankaluuksien jälkeen hienoa seurattavaa, kiitoksia siitä.