Kuiskuri

Aihearkisto: Kuiskuri

Tavoitteet täyttyvät pikku hiljaa

Kuiskun elämä on jatkunut yhtä rentona, kuin mitä se on nyt jo pidemmän aikaa ollut. Mitä nyt varsan kanssa puuhaillessa joutui tekemään enemmän töitä, mutta Pikkurituksen vieroituksesta on ennättänyt vierähtänyt tovi jos toinenkin. Vastahan se kirmaili emänsä rinnalla… Eilen pikkumies kuitenkin kääntyi jo nelivuotiaaksi, joten varmaankin kilpailu-uran aloitus alkaa olla lähellä. Kirjoihin ja kansiin ori pääsi jo kolmivuotiaana, hienosti II-palkinnolla. (Onnittelut myös sinne Hunajamäkeen orin omistajille!)

Mietin pitkään teettäisinkö Kuiskulle vielä viidennekin varsan, mutta ajatukset Mahtiksen vaikeasta syntymästä vetivät lopulta pidemmän korren. Vaikka tamma on sen jälkeen varsonut ongelmitta kahdesti, en halunnut ottaa sitä riskiä, että menettäisin rakkaan hevosen ennen aikojaan. En siis välttämättä olisi nyt tässä kirjoittamassa siitä, että Kuisku on pian menossa viimeiseen koitokseensa. Aion olla haukkana paikalla, kun Yleislaatuarvostelun huhtikuun tilaisuuden ilmoittautuminen päättyy. Kunhan se on käyty läpi, on tamman kanssa saavutettu kaikki se, mitä silloin varsa-aikoina suunniteltiin. Tai on vielä yksi tavoite. Toivon sille pitkää ikää, jotta saamme nauttia sen kommelluksista vielä pitkään.

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 29.3.2017 Aihe(et): Kuiskuri, Milja | Jätä kommentti

Uusi tulokas

Kuisku sai Kuurakkaan jälkeen pitää pidempää taukoa varsoista ja elää muutenkin rennommin. Mutta tänään, muutama päivä tamman 15-vuotissyntymäpäivän jälkeen, se varsoi meille jälleen suloisen varsan. Repertuaari laajeni ruunikolla oripojalla. Tällä kertaa isäoriksi oli valikoitunut Fiktiosta monitoimiori Fiktion Pikku-Ruhtinas. Vaikka monipuolisuuskin on hyve, oli jälleen päälimmäisenä valintakriteerinä luonne, mutta vain aika näyttää millainen pojankoltiainen varsasta kasvaa.

Vietin lähes unettoman yön pohtiessani sopivaa nimeä uudelle tulokkaalle, mutta lopulta se uni kuitenkin vei voiton ja nimi jäi tulematta. Mutta onneksi meillä on Kati. Ei mennyt kuin minuutti tai pari ja nimi oli löytynyt: Pikkuritus. Kaikille se ei välttämättä ensinäkemältä aukene, mutta se on juuri Pikkiksen tyyliin sopiva nimi.

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 24.11.2016 Aihe(et): Kuiskuri, Milja, Pikkuritus | Jätä kommentti

Kaikki meni hyvin

Edelliskerran varsomisongelmat olivat vielä kirkkaasti mielessä, joten vahdin Kuiskua lähes koko tiineysajan kuin haukka. Yritin tehdä sen kyllä mahdollisimman huomaamattomasti, mutta jostain kumman syystä tamma alkoi loppuvaiheessa olla minua kohtaan jokseenkin närkästynyt. Se ei silti edes kiusallaan yrittänyt viivästyttää varsomista, vaan varsoi täsmällisesti laskettuna päivänä.

Tällä kertaa kaikki meni kuitenkin oppikirjojen mukaan. Olin kyllä varmuudeksi soittanut eläinlääkärille heti, kun varsomisen ensimmäiset merkit näkyivät, jotta hän osasi olla varuillaan ja kiitää tarvittaessa paikalle. Lopulta pyysin häntä vain tulemaan lopuksi vilkaisemaan, että molemmilla on kaikki varmasti hyvin.

Kaunis raudikko tammavarsa peri isältään ulkomuodon lähes kokonaan. Vaaleat jouhet, turpaan asti ulottuva läsi… Vain sukat puuttuivat. Toivotaan, että neiti on perinyt isältään myös parempaa luonnetta kuin emältään. Kati ehdotti sille ensin nimeksi Kurakas, mutta ei kai näin nättiä tammaa kuraksi viitsi nimetä. Niinpä ehdotin, että lisäittäisiin väliin yksi u-kirjain, joten tammasta tuli sitten Kuurakas. Meidän porukan kesken se tosin tunnetaan paremmin Kurrena.

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 20.4.2016 Aihe(et): Kuiskuri, Kuurakas, Milja | Jätä kommentti

Talvirieha Pikkumyllyn tallilla

Tänään tiemme vei kohti Pikkumyllyn tallin talviriehaa, joissa kilpailtiin myös söpöysnäyttelyn ja kouluratsastuskilpailuiden merkeissä. Söpöysnäyttelyyn olin ilmoittanut tietysti meidän söpöläisen Mahtiksen ja koulua oli tarkoitus mennä vääntämään pitkästä aikaa Kuiskun kanssa. Matka sujui Mahtiksen satunnaisia paukutteluja lukuunottamatta hyvin ja ehdin jopa ihailla kauniita lumisia maisemia. Myös perillä odotti ihastuttava näky, sillä Pikkumyllyn talli sijaitsee peltojen, metsikköjen ja järvien keskellä.

Saapuessani perille katsoin kauhistuneena lähtölistoja, sillä minulle jäisi todella vähän aikaa valmistella Kuiskua koulurataan Mahtiksen näyttelyn jälkeen. Niin sanottujen normaalien hevosten kanssa aikataulu olisi varmasti ollut ihan mukiinmenevä, mutta näiden kahden katastrofin kanssa ei. Toimiin oli joka tapauksessa ryhdyttävä, niinpä otin Mahti-herran ulos, harjasin kuljetuksen tuomat pölyt pois ja tein viime silauksen parhaani mukaan orin tanssahdellessa paikallaan. Aika kului nopeasti, sillä pian oli jo meidän vuoro astua kehään. Manasin sitä, etten ollut ottanut ketään kaveria mukaan, sillä aloin jo stressata sitä miten ehtisin saada Kuiskun kuntoon. Tämä taas vaikutti Mahtiin, joten eihän meidän esiintymisestä meinannut tulla mitään, kun orikin oli levoton.

Pääsimme kuitenkin kunnialla (eli yhdessä, eikä erikseen) poistumaan kehästä ja kiiruhtamaan Kuiskun luo. Siinä odotellessa kutsua takaisin kehään, ehdin hyvin laittaa tammaa kuntoon. Sitten pitikin jo rynnistää takaisin kehään kuulemaan, että olimme sijoittuneet peräti neljänneksi! Ja Mahti sai myös tilaisuuden tukkajumala -maininnan. Tuomarina toimineelta Cynorialta saimme seuraavanlaista kommenttia: ”Hieman erikoisempi ilmestys; voikko suomenhevonen! Hieno hevonen, upea väritys ja mahtavat jouhet. Ehdottomasti päivän upein harjakuontalo. Esiintymisessä voisi olla parantamisen varaa, ori oli aika levoton ja esittäjällä oli siinä pitelemistä.” Tilanteeseen nähden hyvä suoritus siis, mutta enpä ehtinyt sitä kauemmin analysoimaan, sillä nyt oli jo kiire verryttelemään Kuiskua.

Kuten olin jo ehtinyt pelätäkin, en millään ehtinyt saada tammasta suurimpia höyryjä pois. Niinpä kouluradalla suorituksemme oli melkoista sähellystä ja vauhtiakin aivan liikaa. Yllätys oli suuri kun kuulin, että emme jääneetkään luokan hännille, vaan olimme lopulta kuudensia. Osallistujia oli luokassa yhdeksän. En ole ylpeä tämän päivän suorituksista, mutta saatiinpahan viedä kotiin ainakin tämä ”tilaisuuden tukkajumala”. Ja ensi kerralla otan ehdottomasti jonkun mukaan kaveriksi, ettei päivä menisi stressiksi ja juoksuksi! Tämän piti olla vain rento talvinen tapahtuma, mutta se jäi nyt tällä kertaa meidän kohdalla toteutumatta. Maukkaita tarjoiluita täytyy kyllä vielä tähän loppuun kehua!

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 27.2.2016 Aihe(et): Kuiskuri, Milja, Pamahtava | Jätä kommentti

Pulkkaratsastamassa

Eiköhän pakata ponit mukaan ja suunnata kohti Pullista?”, luki eräänä päivänä Ratsutalli Pakkopullan foorumilla. No tottahan toki! Kyseessä oli kutsu pulkkaratsastuskilpailuihin. Kisapäivän aamuna minä pakkasin mukaani peräti kaksi otusta, en tosin yhtäkään ponia. Mahti olisi kyllä voinut mennä ponista. Tämä nuori herra lähti mukaan vain seuraponiksi ja tietenkin siksi, että sen vieroitusikä ei ole vieläkään koittanut. Varsinainen kilparatsuni olisi kuitenkin Kuisku.

Vaikka tämä kaksikko ei ole enää aikoihin juuri toistensa seurasta välittänyt, aiheuttivat ne Pulliksessa melkoista draamaa. Jostain kumman syystä Mahti alkoi hirnua sydäntäsärkevällä äänellä Kuiskun astellessa ulos trailerista ja pois varsan näkyvistä. Olin ajatellut pitää oria trailerissa sen aikaa, että saan hoidettua Kuiskun kuntoon, mutta kun tamma alkoi hermostuneesti vastailla pojalleen, oli pakko ottaa Mahtikin ulos, jotta saataisiin rauha maahan. Olemme pysytelleet visusti kotona oikeastaan koko tämän Mahtin varsa-ajan, joten kun tasainen arki vaihtui outoon ympäristöön ja kilpailuhenkeen, aiheutti se emän ja varsan käytöksessä käänteen.

Se aiheutti myös mielenkiintoisia käänteitä suoritukseemme. Koska kyseessä oli nopeuskilpailu, olin tietysti etukäteen Kuiskun vauhdikkuuden tietäen ajatellut, että tämä olisi helppo nakki. Mutta kuinka käy, kun yhtäkkiä pitääkin huolehtia samaan aikaan varsasta. Lähtö oli tahmea, sillä tamma jäi miettimään mennäkö vai eikö. Hetken jo pelkäsin, että se lähtee Mahtiksen luo, mutta sitten se saikin ajatuksesta kiinni ja syöksyi eteenpäin. Alkutahmeuksien takia aikamme ei tietenkään ollut parhaimmasta päästä, mutta pääsimme kuitenkin lopulta maaliin. Meidän jälkeemme oli vuorossa vielä monen monta suorittajaa ja lähes koko ajan sijoituksemme tippui. Lopulta olimme puolen välin huonommalla puolella, sillä sijoituimme viidenneksitoista osallistujia ollessa kaksikymmentä kolme.

Jos ei muuta, niin ainakin Mahti sai tällä reissulla ensikosketuksen ulkomaailmaan. Tästä eteenpäin se toivottavasti pääsee reissaamaan vähän useamminkin ja pari-kolmevuotiaana sen kanssa on tarkoitus suunnata suomenhevosten varsa-arviointiin, joten kokemus on pelkästään hyvästä. Kuiskukin pääsee taas pikkuhiljaa kisailemaan erinäisissä kissanristiäisissä. Ja jossakin vaiheessa se on taas tarkoitus astuttaa.

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 26.1.2016 Aihe(et): Kuiskuri, Milja, Pamahtava | Jätä kommentti

Voimme huokaista helpotuksesta

Ainakin sen asian kohdalla, että Mahti ja Kuisku ovat kumpikin selvinneet erinomaisesti vaikeasta varsomisesta. Mutta mitä muuten tähän nuoreen villivarsaan tulee, luulen, että saamme sen kanssa kokea tulevaisuudessa tämän tästä sydämentykytyksiä ja hermoromahduksia. Se on välillä varsinainen kiusankappale ja Kuiskukin näyttää siltä, että se haluaisi jo päästä pojastaan eroon. Mahtia ei juuri emänsä rinnalla näe, vaan se on tekemässä tutkimusretkiä milloin missäkin. Toisinaan sitä on saanut etsiä kissojen ja koirien kanssa tallin mailta. Vieroituksen taidamme hoitaa tällä kertaa kertarysäyksellä, sillä en usko, että siinä on tämän kaksikon kanssa minkäänlaista ongelmaa, kun ne eivät muutenkaan ole kovinkaan riippuvaisia toisistaan. Kuisku saa kuitenkin kärsiä vielä ainakin parin kuukauden verran, sillä sitten Mahti on puolen vuoden ikäinen.

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 23.1.2016 Aihe(et): Kuiskuri, Milja, Pamahtava | Jätä kommentti

Huonosti nukuttuja öitä

Kuiskun varsominen käynnistyi tammikuun kuudentena päivänä klo 23.30 jälkeen aivan normaalisti. Mutta varsaa ei alkanutkaan kuulua. Ei muuta kuin soitto päivystävälle eläinlääkärille. Odottavan aika oli pitkä, etenkin kun eläinlääkäri oli tulossa aivan toisesta päästä kylää. Hän oli ollut siellä auttamassa toisen tamman varsomisessa, mutta onneksi se homma oli jo suoritettu, joten hän saattoi lähteä matkaan heti.

Kuten epäilimmekin, varsa oli virheasennossa. Asento ei ollut parhaimmasta päästä, muttei myöskään niin paha, että se olisi vaatinut keisarinleikkauksen. Toimiin oli kuitenkin ryhdyttävä välittömästi, sillä kummankin hevosen henki oli vaarassa. Onneksi eläinlääkärillämme on rautainen ammattilainen ja hänen ansiostaan päivän ollessa vaihtunut jo seuraavaksi saimme toivottaa tervetulleeksi komean orivarsan maailmaan. Vielä ei kuitenkaan voitu huokaista helpotuksesta, sillä sekä Kuisku että varsa olivat todella heikossa kunnossa.

Eläinlääkäri tutki molemmat hevoset ja selvisi, että kaikesta huolimatta mitään suurempia vammoja tai ongelmia ei vaikeasta tilanteesta huolimatta ollut. Niinpä oli vain seurattava tilannetta ja toivottava parasta. Ensimmäiset maitonsa varsa kuitenkin sai tuttipullosta, sillä Kuisku ei ollut tarpeeksi vahva nousemaan. Pikkumies sen sijaan yllätti meidät nousemalla jo tunnin kuluttua syntymisestä omille jaloilleen. Lopulta kun muutamaa tuntia myöhemmin Kuiskukin viimein nousi, käveli varsa haparoivin askelin emänsä luo ja ryhtyi juomaan ahnaasti.

Molempia on nyt seurattu tarkkaan ja päivä päivältä Kuisku varsoineen ovat vahvistuneet. Kuisku ainakin alkaa olla jo entisensä, mikä on hyvä kun ottaa huomioon miten vilkas lapsi sillä oikein on. Se on varsinainen villivarsa. Huolet hevosen menettämisestä alkavat olla takanapäin, sillä nyt huolen aiheena on ennemminkin se, että mitä varsa seuraavaksi mahtaa keksiä emänsä tai jonkun muun pään menoksi. Ainakaan ei ole epäselvää keiltä se on geeninsä perinyt.

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 10.1.2016 Aihe(et): Kuiskuri, Milja, Pamahtava | Jätä kommentti

Kuinka Kuiskun toinen varsa sai alkunsa

Jo joku tovi sitten löysin vihdoin sen, mitä olin jo pitkään etsinyt. Selaillessani eräänä päivänä Mörkövaaran orivalikoimaa suuni loksahti auki. Voikko pienhevosori ja vieläpä kenttää kilpaillut! Tällaisen orin löytäminen on ollut työn ja tuskan takana, mutta Mörkövaaran Sumussa on aikalailla juuri sellainen, mitä olen hakenut. Ainoa asia, mikä tässä orissa mietityttää, on se, että se on luonteeltaan hyvin samanlainen kuin Kuisku. Energiaa riittäisi vaikka muille jakaa ja sitä rataa. Siksi päädyinkin aluksi vielä pohtimaan asiaa, mutta kun tvisha tuli vielä itse tarjoamaan oria, päätin lopulta, että tämä se nyt on. Saa nähdä millainen elohiiri varsasta sitten aikanaan tulee. Ai mutta eikös kahden negatiivisen luvun tulo olekin positiivinen?

Joka tapauksessa, on orissa hyvääkin. Muun muassa se, että Sumu on pärjännyt niin kenttäkisoissa, kuin koulussa ja rataesteilläkin. Ja luulenpa, että siitä tulee vielä laatuarvostelumenestyjä. Yksi jälkeläinenkin Sumulla on jo, mutta sen verran nuori, että esim. periyttämisestä ei voi sanoa juuta eikä jaata. Suku orilla on vahvasti koulu-este-painotteista, ainoastaan emä on kilpaillut lisäksi kenttää.

Tarkoitus olisi, että tämä varsa jäisi meille Pikkikseen. Ensisijaisesti toivomme tietenkin, että kaikki menee hyvin ja Kuisku varsoo onnistuneesti terveen varsan. Mutta salainen, joka ei tämän paljastuksen jälkeen ole enää salainen, toiveemme on saada tällä kertaa voikko orivarsa.

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 3.12.2015 Aihe(et): Kuiskuri, Milja, Pamahtava | Jätä kommentti

Puuhaviikonloppu Mallaspurossa

Lähdin perjantaina Kuiskun ja Donnan kanssa pitkäksi viikonlopuksi Mallaspuroon. Kuiskun kanssa otin osaa mm. lauantaiseen maastoretkeen ja olin siitä jo etukäteen innoissani, sillä olin kuullut paljon hyvää tallin maastoreiteistä. Eikä niitä oltu kehuttu suotta, ihastuin maisemiin niin kovin, että ajatuksissani eksyimme muusta porukasta! Hetken harhailun jälkeen onnistuin löytämään muut ja ravasin vähin äänin takaisin jonon perälle. Kukaan ei tainnut onneksi huomata meidän poissaoloamme…

Mutta viikonloppu alkoi tapahtumien järjestäjän Elsa Lindénin valmennuksella, jonka saaja arvottiin. Itse ilmoitin arvontaan Donnan, joka harmikseni jäi arvonnassa toiseksi. Mutta ei se mitään, tammalle oli onneksi seuraavina päivinä muutakin ohjelmaa. Kaikki muut osallistujat pääsivät kuitenkin seuraamaan valmennusta ja minä nautin siitä oikein kovasti, sillä valmennettavaksi pääsi upeannäköinen suomenhevosori.

ruusuke_2

Seuraavana päivänä aloitettiin tosiaan yhdeltä maastoretkellä ja neljältä oli luvassa laukkakilpailu! Osallistuin kisaan molemmilla tammoilla, lähtijöitä oli meidät lukien yksitoista. Se oli kyllä mielenkiintoinen kokemus! Yllättäen jopa Donna löysi isomman vaihteen ja sen kanssa laukkasimme neljänneksi. Kuiskun toinen sija taas ei sinänsä yllättänyt, onhan tamma tunnettu vauhdikkaasta luonteestaan. Kuisku sai hienon ruusukkeen, jonka on sponsoroinut MWS Boutique.

Viimeisenä päivänä oli luvassa vielä este- ja koulukilpailut. Laukkakilpailu oli tainnut viedä Donnasta mehut, sillä esterata meni aivan penkin alle. Jäimme siis luokan viimeiseksi. Kuiskun kanssa vauhdista ei taaskaan ollut puutetta. En saanut sitä oikein kuulolle, joten meidän kouluratamme oli melkoista häsellystä. Tamma sijoittui luokassa toiseksi viimeiseksi.

Kaikenkaikkiaan viikonloppu oli kyllä oikein mukava. Mielelläni lähden Mallaspuroon toistekin!

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 29.11.2015 Aihe(et): Donna, Kuiskuri, Milja | Jätä kommentti

Temppukisoissa Metsälammella

Kuisku on ollut viimeiset puoli vuotta mammalomalla, mutta nyt kun varsa on vieroitettu, päätimme lähteä temppuilemaan Metsälammelle. Kuten arvata saattaa, tamma oli aivan innoissaan päästessään pois kotikulmilta tekemään jotain todella erilaista kuin yleensä.

Metsälammen maneesiin oli rakennettu hauska temppurata, joka tulisi suorittaa mahdollisimman lyhyessä ajassa. No, se ei varmasti olisi ongelma Kuiskun kanssa. Mutta puhtaasta suorituksesta en ole sitten niinkään varma. Rata aloitettiin pujottelulla ja vaikka tamma onkin ketterä, yksi tötteröistä meni kaatumaan.

Seuraavana oli vuorossa puomikuja, josta oli mainittu etukäteen, että peruuttamalla kujan ajasta vähennettäisiin viisi sekuntia. Ei kannata yllyttää hullua, totta kai me lähdimme yrittämään peruutusta! Puomien muodostamassa kulmassa toinen takajalka lipsahti puomin väärälle puolelle, mutta muuten saimme tämän osuuden kunnialla suoritetuksi.

Sen jälkeen pitikin nopeasti kääntää hevonen oikeinpäin ja siirtyä istumaan kuin naistensatulassa ikään. Vauhdikkaasta menosta huolimatta onnistuin pysymään selässä harjasti tiukasti pidellen. Mutta tässä vaiheessa Kuisku sattui huomaamaan seuraavaksi edessä olevat pienet esteet. Se olikin sitten menoa. En ehtinyt saada tolpan kiertämisen jälkeen jalkoja molemmin puolin satulaa, joten ei auttanut muu kuin ottaa entistäkin tiukempi ote harjasta ja toivoa parasta. Hassua kyllä, mielessäni ainoa ajatus oli sillä hetkellä ”saakohan tästä tyylistä lisäpisteitä tai jotain?”. Onneksi esteet olivat korkeintaan 40 senttisiä ja Kuisku ylitti ne hyvin maltilliselta korkeudelta, joten selviydyimme niistä kutakuinkin kunnialla.

Sitten olikin jo aika viimeisen tehtävän, maailmanympärysmatkan. Kuisku teki siitä jälleen omalta osaltaan vaativan tehtävän, sillä virtaa riitti vieläkin niin, ettei se malttanut jäädä seisomaan paikoilleen. Toiselta kyljeltä olin vähällä liukua alas, mutta ihmeen kaupalla sain heitettyä toisen jalan kaulan yli juuri sopivalla hetkellä. Täytyy sanoa, että rankkaa oli, mutta meillä oli ainakin superhauskaa ja luulenpa, ettei naurulta välttynyt kukaan, joka seurasi meidän suoritustamme!

Lopullinen sijoituksemme oli viides, eli olimme ensimmäiset ei-sijoittuneet – ei huono!

Kirjoittanut: Pikkulinnun talli 8.11.2015 Aihe(et): Kuiskuri, Milja | Jätä kommentti