Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

1. toukokuuta 2014 - MUISTOSIVUT

Koistilan Helmi

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeuspunarautias, 143 cm
synytynyt20.08.2010, 128-vuotias (4v. 19.12.2010)
osaaminenko: Helppo A, re: 50 cm
rekisterinumeroVH11-018-0219
kasvattajaVibaja
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKTK-II, VIR MVA Ch, KRJ-I, SV-I, YLA2, SLA-I

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © Fiktio & lupa on!

Jo pienestä pitäen Helmi on ollut mallikansalainen hoitotoimenpiteiden ajan, paitsi pesun aikana. Se ei kamalasti pesulla olemisesta perusta ja ei siksi oikein jaksa pysyä paikoillaan. Harjattavana olemisesta se kuitenkin nauttii. Toisinaan Helmi alkaa torkahdellakin, kun silmät lepsuvat kiinni. Tamman voi huoletta pitää karsinassaan irtikin, sillä se ei liikahda senttiäkään, kun näkee harjan hoitajan kädessä. Tästä syystä kavioiden putsaus ei aina ole ihan helppoa. Taluttaessa tamma kävelee useimmiten nätisti taluttajan vierellä, mutta toisinaan alkaa venkoilemaan ja välillä saattaa pysähtyäkin kokonaan. Jälkimmäistä on tapahtunut enemmän varsa-aikoina, tätä nykyä sellaiset tilanteet ovat harvassa. Mutta joskus Helmiäkin vähän lapsettaa.

Veela oli Helmin tuki ja turva, kun pikkuneiti muutti puolivuotiaana Fiktioon. Tammat ovat edelleen hyviä ystäviä, onhan Veela toiminut niin sanottuna varaäitinä Helmille. Helmi tulee hyvin toimeen myös muiden hevosten kanssa, se on erittäin sosiaalinen ja lähestyy aina innolla uusia tuttavuuksia. Kiimassa ollessaan se pyrkii saamaan orien huomion itseensä monin tavoin, mutta muuten se ei juuri niille keimaile.

Varsanakin useita näyttelyitä kiertänyt Helmi on jo tottunut matkustamiseen ja uusiin paikkoihin. Aina on pientä jännittyneisyyttä havaittavissa matkalla ja omaa vuoroa odotellessa, mutta päästessään näyttämään kyntensä, tamma on jo rennompi. Mieluiten tamma matkustaa kaverin kanssa, tosin todella harvoin sen tarvitseekin olla yksin. Traileriin menoa se ei ole oikein koskaan osannut edes pelätä, joten lastaamisessa ei ole mitään ongelmaa.

Kouluratsastus on ehdottomasti tamman alaa. Eteenpäinpyrkivä ja miellyttämishaluinen Helmi on nopea oppimaan ja se tekee mielellään kunnolla töitä. Vaikka joskus iskeekin huonompi päivä, se yrittää parhaansa. Esteillä tamma menee tällä hetkellä vain pieniä ratoja, sillä se ei oikein jaksa keskittyä. Kapasiteettia löytyisi kyllä, kunhan tekniikka vain saataisiin hiottua paremmaksi. Maastoilu on koulutuuppauksen ohella yksi tamman mielipuuhista. Sen mieleen ovat niin rennot metsäpolut, kuin pitkät laukkasuoratkin. Se on rohkea ja onkin aina innoissaan päästessään tutustumaan uuteen reittiin.Sukuselvitys

i. Kauhukakara   KTK-II
rt, 142 cm
ii. Ryöväri   KTK-I trn, 140 cm iii. Remontti-Reiska 144 cm
iie. Verenpunainen Ruusu 167 cm
ie. Saagan Kamomilla rt, 153 cm iei. Pentagrammi trt, 157 cm
iee. Aureelia vrt, 142 cm
e. Ellenin Hyasintti   KTK-II
prn, 142 cm
ei. Villikko   KTK-II rt, 140 cm eii. Viidakkovekara rt, 146 cm
eie. Viivi prt, 139 cm
ee. Hempukka rt, 142 cm eei. Herra Hiseri rt, 145 cm
eee. Kukka-Iita rt, 145 cm

isälinja - Ryöväri     emälinja - Hempukka

i. Kauhukakara on läsipäinen komistus. Ori on menestynyt jo mukavasti kouluratsastuksen saralla, mutta myös muutama sijoitus on napattu esteradoilta. Tämän lisäksi sillä on näyttelyistä kaksi irtoSERTiä. Jälkeläisiä on Helmin lisäksi yksi; hienosti näyttelyissä pärjännyt ori Wiljami VIL, joka on tosin menehtynyt marraskuussa 2009.

ii. Upeaakin upeampi Ryöväri on ori, jonka luulisi kaikkien suomenhevoskasvattajien tuntevan. Onhan ori Muotovalio Champion ja I-palkinnolla kantakirjattu, eikä YLA2-palkintokaan miestä pahenna. Lisäksi jälkeläismäärä on kolmissakymmenissä, joten monen sukuun se on saatu komeilemaan. Jälkeläisistään se on saanut AB-palkinnon. Oriin menestys ei rajoitu ainoastaan näyttelyihin ja siitosoriina toimimiseen, sillä se oli myös monipuolinen ratsu. Menestystä tuli niin koulu-, este-, kuin kenttäratsastuksestakin.

iii. Estellä kilpaillut Remontti-Reiska menestyi hyvin lajissaan. Ori hyppäsi ratana jopa 120cm. iie. Verenpunainen Ruusu ei päässyt lainkaan maistamaan kilpailemisen makua lukuunottamatta muutamia tallikisoja, mutta oli erinomainen siitostamma. Sillä oli lähes koko ajan varsa, joten kilpailemiselle ei suotu ajatusta. Esteitä se kuitenkin hyppäsi ratana 100cm.

ie. Saagan Kamomilla oli monitoimitamma, joka kilpaili niin koulu-, este-, kuin kenttäratsastuksessakin. Toimipa se loistavasti myös valjakkoajossa. Koulua se meni Vaativaa B:tä ja esteitä metrin ratana. Sijoituksiakin kustakin lajista irtosi ihan mukavasti.

iei. Tummanrautias Pentagrammi ei kilpaillut lainkaan, mutta oli monipuolinen ja osaava ori. Luonteesta löytyi kipakkuutta, mutta järkeäkin löytyy. Kokoa oriilta löytyi, mutta ihmisiä se osasi silti kunnioittaa. iee. Pikkutamma Aureelia oli erittäin hurmaava luonteeltaan. Se kilpaili jonkin verran esteillä ja koulussa, mutta sijoituksia irtosi lähinnä esteradoilta. Tamma meni Helppoa B:tä ja hyppäsi ratana 80cm.

e. Ellenin Hyasintti on minulle vanha tuttavuus vuodelta 2007, nimittäin omistuksessani on aiemmin ollut sen ensimmäinen jälkeläinen Koistilan Ikiuni. Inkun elämä kuitenkin päättyi ikävästi 13-vuotiaana vuonna 2008, kun se loukkasi jalkansa pahoin tarhassa, eikä sen parantumiselle ollut mitään takeita. Niinpä haikein mielin päätin lopettaa sen. Hyasintti on napannut näyttelyistä yhden irtoSERTin ja sijoittunut sekä koulu-, että estekilpailuissa. Montaa sijoitusta ei vielä kuitenkaan ole, olihan tamma välillä pitkään poissa kuvioista, kunnes elokuussa 2010 se varsoi Helmin ja jälleen vieroituksen ja kunnon treenien jälkeen pääsi palaamaan kilpakentille.

ei. Pienikokoinen Villikko oli taitava monessa lajissa. Ratsastaessa ori hipoi lähes täydellisyyttä, mutta muuten käsiteltäessä se oli erittäin hankala. Koulua, joka oli oriin painotuslaji, se meni helppoa ja vaativaa, lisäksi esteitä metrin ratoja ja lisäksi valjakkoajossa noviisiluokkia. Villikko kilpaili myös kenttäratsastuksessa. Se on aikanaan palkittu KRJ II- ja KERJ II-laatuarvostelupalkinnoilla, sekä yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Kantakirjaankin ori on päässyt II-palkinnolla. Villikko jätti jälkeensä kuusi hienoa suomenhevosta, joista kaksi olivat oreja ja neljä tammoja.

eii. Viidakkovekara oli myös pienhevosen mitoissa, mutta hieman suurempi kuin poikansa. Ori kilpaili kiitettävällä menestyksellä valjakkoajokilpailuissa. Sitä ei kovin paljoa käytetty jalostukseen mielenkiintoisen luonteensa takia. eie. Viivi varsoi neljä varsaa, joista Villikko oli ainoa ori. Tämän rauhallisen ja kiltin pienhevosrouvan kilpailuhistoriasta ei minulla ole tietoja.

ee. Erittäin mukavan luonteen omaava Hempukka oli rehti ja rehellinen piensuomenhevonen. Tamma kilpaili niin koulu-, este-, kuin kenttäratsastuksessakin ja tämän lisäksi vielä muutamaan otteeseen valjakkoajossa. Koulua se meni helpoissa luokissa, esteitä ratana 90cm ja valjakkoajossa noviisien luokissa. Hempukka palkittiin yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Tamma kuoli kesäkuussa 2006, mutta jätti sukua jatkamaan neljä tammavarsaa ja yhden oriin.

eei. Herra Hiseri kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuskilpailuissa aina vaativalla tasolla asti. Se sijoittui kolmanneksi vuonna 2003 suomenhevosten koulumestaruudessa jättäen monia kuuluisia hevosia taakseen. eee. Kukka-Iitan emä tunnettiin tasaisen hyvistä jälkeläisistään, joten tamman suhteen oli suuret odotukset. Ainakin Hempukasta varttui mitä mainioin käyttöhevonen, mutta muista tamman jälkeläisistä en ole saanut mitään tietoja.


Jälkeläiset

4 kpl: 2 oria, 2 tammaa

tamma Fiktion Heliina s. 25.12.2010 Ch, KTK-III, KRJ-I isä Anffin Thor
ori Fiktion Hurrikaani s. 11.02.2011 VIR MVA Ch, KTK-II, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Keijun Kuje
ori Fiktion Loisto s. 10.09.2011 VIR MVA Ch, KTK-II, SV-I, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Huurteen Loistelias
tamma Fiktion Syreeni s. 19.02.2012 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Kaarnan Jyrinä
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.