Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

20. lokakuuta 2013 - MUISTOSIVUT

Fiktion Riemu

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeuspunarautias, 142 cm
synytynyt05.03.2008, 134-vuotias (3v. 04.06.2008)
osaaminenko: Helppo A, re: 50 cm
rekisterinumeroVH06-018-9802
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKTK-I, VIR MVA Ch, YLA2, SLA-I, KRJ-I

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © KK

Retueemelin kun yhdistää Ilopilleriin, saadaan aikaan Riemu. Vaikka nimi onkin väännös vanhempien nimistä, kuvaa se myös hyvin oriin luonnetta. Se ei turhasta stressaa ja ottaa innolla ja epäröimättä kaikki haasteet vastaan. Rennompaa kaveria saakin hakemalla hakea. Tahdonvoimaakin löytyy rutkasti oriin pienikokoisuudesta huolimatta. Tammojen seurassa Riemu on vähän turhan innokas, mutta sellaista se oriin elämä joskus on. Aina täytyy vähän esittää, kun on neitosia lähettyvillä. Muista oreista se ei sen sijaan välitä, vaan jättää rähisijätkin omaan arvoonsa.

Ratsuna Riemu ei ole sen yhtään helpompi, kuin vaativakaan, vaan jotakin siltä väliltä. Töitä on siis ratsastajankin tehtävä, vaikka jotkut asiat ori osaisikin tehdä vaikka unissaan. Eteenpäinpyrkimys on juuri sopivaa, joten hyvin, hyvin harvoin tarvitsee kahta kertaa pyytää eteenpäin, eikä vastaavasti pidätyksien kanssa ole ongelmaa. Riemu on aina innokas tekemään töitä, oli sitten kyseessä kouluratsastus, esteet tai ihan vain maastoilu. Maastossakin on mukava harjoitella koululiikkeitä sopivissa kohdissa oriin nauttiessa pääsystä eri maisemiin.

Kilpailut ovat oriille jo tuttua kauraa, joten sen käytös ei kotipuolen tavoista muutu. Tammojan katsellaan yhtälailla ja rataa suorittaessaan se on kuin kotonaan. Näyttelyissä Riemu voi tosin olla joskus vähän liiankin innokas, mutta varman käsittelijän otteissa pysyy aisoissa. Lastaus ei ole koskaan ollut ongelma, mutta pitkät automatkat eivät ole ihan tämän oriin mieleen. Mutta kunhan sillä on riittävästi aktiviteettia, vältytään isommiltakin kommervenkeiltä. Lyhyet matka sen sijaan sujuvat tuosta vaan.

Hoidettavana ollessaan Riemu rentoutuu täysin. Se sulkee ajatuksistaan tallin hälinät ja nauttii hoitajalta saamastaan huomiosta. Toisaalta täydellinen rentous hankaloittaa hieman kavioden putsausta, sillä ori ei kyllä tee mitään sen eteen, että pitäisi jalkaansa itse hetken ylhäällä. Varusteiden kanssa ei ole koskaan mitään ongelmaa ja siinä vaiheessa Riemu alkaa yleensä jo reipastua tajutessaan pääsevänsä töihin. Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa ori tulee hyvin toimeen, vaikkei toimenpide aina olisikaan kovin mukava.

Vesi on asia, josta Riemu ei osaa muodostaa pitävää mielipidettä. Toisinaan se nauttii päästessään pesulle tai uimaan, mutta joskus se ei suostu sitten millään astumaan pesuboksiin tai järveen. Vesisade on ainoa, josta se pitää niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Ei siis ihme, että kurakelillä herra on taipuvainen olemaan se kaikista kuraisin kaveri.Sukuselvitys

i. Retueemeli   KTK-III
vkk, 144 cm
ii. Ryöväri   KTK-I trn, 140 cm iii. Remontti-Reiska 144 cm
iie. Verenpunainen Ruusu 167 cm
ie. Metsätähden Kuiskaus   KTK-III rt, 139 cm iei. Sepitys trt, 169 cm
iee. Aurinkorannan Avanti   KTK-III vrt, 156 cm
e. Fiktion Ilopilleri   KTK-I
prt, 155 cm
ei. Fandel tprt, 156 cm eii. Oreakas prt, 157 cm
eie. Fandeliina trt, 156 cm
ee. Lilla My tprt, 151 cm eei. Potku tprt, 150 cm
eee. Pikku-Maija rt, 153 cm

isälinja - Ryöväri     emälinja - Lilla My

i. Voikko komistus Retueemeli on ehtinyt olla muutamankin hevosihmisen omistuksessa. Tällä hetkellä se on kuitenkin kasvattajansa omistuksessa. Se on kilpaillut niin koulu-, kuin esteratsastuksessakin, sekä satunnaisesti myös kenttää. Ratsuna Eemeli on kuuliainen ja yhteistyökykyinen, sekä muutoinkin fiksu ja nöyrä hevonen. Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa, sillä toisinaan ori on hyvin "Vaahteramäen Eemelin" kaltainen ja toisinaan taas orimainen ego puskee esiin. Tällä oriilla on vielä paljon näytettävää ja toivonkin, että siitä kuullaan vielä.

ii. Upeaakin upeampi Ryöväri on ori, jonka luulisi kaikkien suomenhevoskasvattajien tuntevan. Onhan ori Muotovalio Champion ja I-palkinnolla kantakirjattu, eikä YLA2-palkintokaan miestä pahenna. Lisäksi jälkeläismäärä on kolmissakymmenissä, joten monen sukuun se on saatu komeilemaan. Jälkeläisistään se on saanut AB-palkinnon. Oriin menestys ei rajoitu ainoastaan näyttelyihin ja siitosoriina toimimiseen, sillä se oli myös monipuolinen ratsu. Menestystä tuli niin koulu-, este-, kuin kenttäratsastuksestakin.

iii. Estellä kilpaillut Remontti-Reiska menestyi hyvin lajissaan. Ori hyppäsi ratana jopa 120 cm. iie. Verenpunainen Ruusu ei päässyt lainkaan maistamaan kilpailemisen makua lukuunottamatta muutamia tallikisoja, mutta oli erinomainen siitostamma. Sillä oli lähes koko ajan varsa, joten kilpailemiselle ei suotu ajatusta. Esteitä se kuitenkin hyppäsi ratana 100 cm.

ie. Pikkutamma Metsätähden Kuiskaus oli hyväntuulinen ja työteliäs tamma. Pienestä koostaan huolimatta se hyppäsi ratana jopa 110 cm ja meni helposti myös Helpon B:n kouluratsastusohjelman. Tamma kantakirjattiin lisäksi III-palkinnolla. Kuisku varsoi myös muutamaan otteeseen, mutta valitettavasti minulla ei ole tarkkaa tietoa määrästä.

iei. Myös Sepitys on joutunut moneen kertaan vaihtamaan kotia, mutta siitä on tullut ajan myötä yksi legenda suomenhevosten joukkoon. Jopa Vaativan B:n koulua ja 130 cm ratana hyppäävä ori oli myös opetettu ajolle. Se jätti monia hienoja varsoja, yhteensä jälkeläisiä on yli 20 kappaletta. iee. Aurinkorannan Avanti kiersi lähinnä näyttelyissä, mutta osallistui myös muutamiin ratsastuskilpailuihin. Tamma hyppäsi ratana 110 cm ja taitoi koulua Helpon A:n verran. Avanti kantakirjattiin III-palkinnolla. Jälkeläisiä sillä on vain muutama.

e. Riemun emä on upea, Fiktion oma kasvatti, Fiktion Ilopilleri. Ensimmäiset elinvuotensa tamma eli Tanjan luona Aniossa, mutta hänen lopetettuaan Elliksi kutsuttu tamma palasi synnyintallilleen. Aniossa kilpailu-ura oli alkanut jo mainiosti ja niin jatkoimme sitä täällä Fiktiossakin. Omaahan tamma myös upean ulkomuodon ja ei ollutkaan mikään yllätys, että se sai VIR MVA Ch-arvonimen ja kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle saaden tilaisuuden parhaat pisteet. Koska Elli menestyi hyvin myös kouluratsastuksessa, vein sen laatuarvosteluun, jossa tamma nappasi ensimmäisen palkinnon tilaisuuden toisiksi parhain pistein. Lisäksi tamma kävi suomenhevosten laatuarvostelussa, josta se sai parhaan mahdollisen palkinnon eli I*-palkinnon saaden taas tilaisuuden parhaat pisteet. Yleislaatuarvostelusta Elli nappasi hienosti toisen palkinnon. Ennen eläkkeelle pääsyä tamma oli varsonut seitsemän varsaa, mutta vielä 22-vuotiaana se varsoi yhden varsan. Neljä varsoista olivat oreja ja loput neljä tammoja. Kahta lukuunottamatta varsat saivat nimensä perään kirjaimet r ja i, eli ri, kuten Ilopillerissäkin on. Pari vuotta Ellin kuoleman jälkeen sille myönnettiin vielä jalostusarvokirjain A.

ei. Ellin isä, eli Riemun emän isä Fandel on komea tummanpunarautias suomenhevonen. Säkäkorkeutta oriilta löytyy 156 sentin verran. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa ja sijoittunut monesti. Ori on KRJ-II, SLA-I ja YLA3 palkittu. Fandel viettelee tällä hetkellä eläkepäiviään ja on omistajansa ylpeyden aihe, kuten varmasti myös kasvattajansa.

eii. Upea Oreakas, menestyi hyvin kouluratsastuksessa. Sen koulutustaso ylsi vaativaan A:han. eie. Kaunistakin kauniimpi Fandeliina, oli myös menestynyt kouluhevonen. Tamma kahmi voittoja. Neiti oli myös kantakirjattu ja suosittu siitoshevonen. Se saikin monta upeaa jälkeläistä, joista Fandel oli viimeinen. Tamma menehtyi 26-vuotiaana.

ee. Inarin emän emä Lilla My on kouluratsastuksessa kilpaillut tummanpunarautias suomenhevostamma. Säkäkorkeutta tammalla on 151 senttiä. Tamma on palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuudessa neljännellä palkinnolla.

eei. Perusjuntti Muumin Trollet on hyvin tunnettu kansallisen tason kouluratsu, varsinkin kun nimi oli ruotsia. Ori on napannut monta voittoa niin kansallisen, kuin aluetasonkin kilpailuista. Lisäksi orii on upearakenteinen ja on näyttänyt kyntensä myös näyttelykehissä. Ori onkin kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle. Trolli menehtyi 18-vuotiaana. eee. Kaunis koulutamma Pikku-Maija. Tamma on kahlannut läpi monet koulukisat ja on tuonut paljon voittoja kotiin. Kilpailemisen lisäksi tamma on varsonut kuudesti, joista viimeistä varsoessaan menehtyi.


Jälkeläiset

  5 kpl: 2 oria, 3 tammaa
  Jalostusinfo: Riemu on käytössä vain Fiktion omille tammoille.

ori Haavelaakson Ryökäle s. 14.02.2010 VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-II emä Ellenin Larissa
tamma Fiktion Kielo s. 15.02.2010 sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Viehättävän Tähkäpää
tamma Fiktion Pirella s. 07.09.2010 SLA-II, YLA2, KRJ-II emä Pipariina KAT
tamma Fiktion Hilma s. 31.10.2010 sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Vaapukan Hilla
ori Karhukorven Riki s. 01.12.2010 sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Lakean Peppilotta
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.