Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

17. helmikuuta 2013 - MUISTOSIVUT

Fiktion Rosiina

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeuspunarautias, 144 cm
synytynyt06.09.2010, 128-vuotias (4v. 05.01.2011)
osaaminenko: Helppo B, re: 80 cm
rekisterinumeroVH11-018-0229
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetSV-I, ERL-III, ERJ-I, KTK-III, SLA-I, YLA2

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © Kride

Leppoisa ja kiltti Roosa on toiminut tukihevosena säikymmänpuoleiselle Kikalle jo pienestä pitäen, vaikka onkin Kikkaa nuorempi - ja pienempi. Roosa on hyvin äidillinen ja olenkin aivan varma, että siitä tulee vielä hyvä emä omille varsoilleen. Tarhaus muiden hevosten kanssa ei tuota ongelmia millään tapaa, sillä tamma tahtoo olla kaikkien ystävä.

Ratsastajalta vaaditaan malttia ja päättäväisyyttä, sillä Roosalla on välillä vähän hidas sytytys, eikä se aina heti tajua mitä siltä pyydetään. Tamma on kuitenkin erittäin kuuliainen ja yrittää parhaansa mukaan toteuttaa ratsastajan toiveet. Kunhan se vain pääsee jyvälle, on alla oikein näpsäkkä esteratsu, jolta sujuu myös helppo kouluratsastus. Roosa ei juurikaan säiky, mutta jos säikkyy, niin yleensä vähän viiveellä. Siis esimerkiksi jos ollaan liikenteessä toisen ratsukon kanssa ja tämä säikähtää, niin Roosa-neiti saattaa säikähtää vasta sitten, kun toinen on jo tajunnut ettei ollut mitään vaaraa. Hyvin harvoin Roosa keksii säikkymisen aihetta ollessaan yksin.

Oltiin sitten selässä tai narun varressa tamma menee juuri sinne minne käsketään mennä. Se seuraisi taluttajaansa kuuliaisesti, vaikka olisikin kokonaan irti. Hoitotilanteet ovat leppoisia Roosan nauttiessa saamastaan huomiosta. Toisinaan se on hieman laiska nostamaan kavioitaan ja välillä jos pitäisi vähän liikahtaa, ei ihan heti tapahdu mitään.

Kilpailutilanteet ovat aina olleet Roosalle selvää kauraa, ei se edes ymmärrä jännittää. Mitä nyt hieman ihmettelee outoa ympäristöä, mutta muuten se on kuin kotonaan. Trailerikin on sille kuin toinen karsina, vaikkei siellä voikaan piehtaroida sydämensä kyllyydestä.Sukuselvitys

i. Riimanni   KTK-II
prt, 141 cm
ii. Eetos FI prt, 139 cm iii. Onni-Viljami trn, 142 cm
iie. Heini FI tprt, 144 cm
ie. Henriikka FI tprt, 141 cm iei. Hagar SWE trn, 140 cm
iee. Violan Vuokko tprt, 146 cm
e. Himputtiina
m, 149 cm
ei. Kinki Tarruna m, 149 cm eii. Tahrattoman Teuvo m, 154 cm
eie. Lavertelija trt, 149 cm
ee. Vihellyksen Satakieli m, 145 cm eei. Ikiviuhko m, 142 cm
eee. Järjetön Askel m, 150 cm

isälinja - Riimanni     emälinja - Himputtiina

i. Jo edesmennyt Riimanni teki hienon uran esteratsuna. Pienestä koostaan huolimatta se hyppäsi jopa 120 sentin ratoja. Riimanni palkittiin Esteratsujen laatuarvostelussa ensin kolmannella palkinnolla ja myöhemmin uusinnassa se nousi II-palkintoon. Myös näyttelyissä ori menestyi erinomaisesti, siitä kertovat VIR MVA Ch-arvonimi ja kantakirjaan pääsy II-palkinnolla. Jälkeläisiä Riimannille kertyi viisi, jotka olivat kaikki tammoja.

ii. Pienhevosori Eetos FI on vain 139cm korkea, mutta on hypännyt jopa 120cm ratoja. Se on pärjännyt niin alue-, kuin kansallisellakin tasolla. Siitoskäytössä ori on ollut satunnaisesti, joten sillä on ainoastaan kaksi jälkeläistä. Oriin omistajan aikeena on ruunata Eetos. Luonteeltaan se on varsin perussuomalainen, vauhtia ja pippurisuuttakin löytyy.

ie. Henriikka FI kilpailee aluetasolla metrin luokissa, hyvällä menestyksellä toki. Joitakin kertoja tamma on startannut myös aluekoulukilpailuissa. Tämä rauhallinen ja kiltti neito omaa vasta yhden jälkeläisen, mutta omistajan sanojen mukaan tulee vielä vaikuttamaan suomenhevosten, etenkin pienhevosten kasvatuksessa. 141 senttinen Riikka on toiminut myös vammaisratsuna.

e. Esteradoilla ahkerasti kilpaillut Himputtiina oli itsepäinen ratsu, mutta menestyi erinomaisesti. Esteratsujen laatuarvostelussa tamma palkittiin kolmannella palkinnolla ja myöhemmin Esteratastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä! Tamma on palkittu myös sekä Suomenhevosten laatuarvostelussa, että Yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Himputtiina varsoi kahdeksan ihanaa varsaa, joista on kasvanut hienoja kilparatsuja. Varsoista kolme on oreja ja viisi tammoja. Tiina menehtyi 22-vuotiaana toukokuussa 2012.

ei. Musta kisaratojen kuningas Kinki Tarruna oli luonteikas. Se oli täynnä vahvaa tahtoa ja vähän itsepäisyyttäkin, mutta luja luonne auttoi oria menestymään kilpailuissa kerta toisensa jälkeen aina kansallisella tasolla asti. Ori vei voiton myös useina vuosina suomenhevosmestaruuksissa esteratsastuksessa. Pienessä suomenhevossittolassa syntynyt ori omaa melko harvinaisen suvun ja olikin sen ja kisauransa anisosta hyvin kysytty jalostuksessa. Jälkeläisiä sille kertyi kolmisenkymmentä.

eii. Myöskin musta ori Tahrattoman Teuvo oli oikea monitoimihevonen, se kilpaili elämänsä aikana niin raviradoilla kuin ratsastuskilpailuissa. Ratsastuslajeissa tuli tutuksi niin kouluaidat kuin esteradatkin ja käytiinpä orin kanssa muutaman kerran tutustumassa myös kenttäkilpailujen tunnelmaan. Hieman kiivasluontoinen ori ei ollut mikään kauneuden kukkanen, kantakirjauksessa se jäi palkinnotta, mutta silti oria käytettiin jalostukseen kuudelle tammalle ja jokainen orin jälkeläinen on osoittanut omaavansa loistavaa suorituskykyä.

eie. Laatuarvosteluvoittaja tummanrautias Lavertelija oli sangen itsäpäinen tamma. Loistavan rakenteen omaava tammaneiti palkittiin kantakirjassa ykköspalkinnolla jo nelivuotiaana ja tämän jälkeen kilpaili pitkään vaihtelevalla menestyksellä esteratsastuksen parissa. Tammaa ei kukaan voinut sanoa tasaiseksi suorittajaksi, jokainen päivä oli erilainen. Viisitoista vuotiaana tamma loukkasi jänteensä treeneissä ja pieni suomenhevossiittola osti tamman. Jälkeläisiä Lavertelija ehti saada viisi joista ainoastaan Kinki Tarruna on osoittanut suorittajan kykyjä.

ee. Pieni ja siro Vihellyksen Satakieli oli hieman ujo ja epäluuloinen uusia asioita kohtaan. Ratsuna se kuitenkin oli toista maata, todella varma ja määrätietoinen. Ennen kaikkea kuitenkin kyseessä oli erittäin lempeä tamma. Suvultaan Satakieli oli lähes sataprosenttisesti kouluhevonen, mutta kouluun se ei oikein koskaan esittänyt kummempaa lahjakkuutta, vaan on toiminut paremmin aina esteillä. Tamma kilpaili ratana jopa 110 cm ja menestyikin ihan hyvin. Siitostammaksi se siirtyi melko nuorena ja varsoi kuusi orivarsaa ja neljä tammaa.

eei. Musta pikkuori Ikiviuhko omasi luonnetta ihan tasan ja tarkkaan jokaiselle sentilleen, itsepäinen ja villi mutta silti ei laisinkaan pahansuopea - ikinä ori ei ketään purrut. Ori oli todella hienoliikkeinen ja ei totisesti jäänyt koulukisoissa lisäyksissään parhaimpia kouluponeja huonommaksi. Kantakirjauksessakin ori sai liikkeistään täydet pisteet, palkinnoksi orille kirjattiin kakkonen. Jalostuksessa oria käytettiin runsaasti, jälkeläisiä orilla on huimat 45kappaletta.

eee. Pitkälle koulutettu musta suhteellisen pieni tamma Järjetön Askel kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa. Tamma vitti kolmena vuotena peräkkäin suomenhevosten koulumestaruuden ja menestyi myös kaikille avoimissa kisoissa hienosti. Muutamana vuonna tamma myös valittiin edustamaan Suomea PM:iin. Jalostukessa tamma ei vaikuttanut kuin kolmen varsan verran.


Jälkeläiset

5 kpl: 2 oria, 3 tammaa

ori Fiktion Sisu s. 24.01.2011 SV-I, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Siljan Samueeli
ori Fiktion Rälssi s. 28.08.2011 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Fiktion Rajakreivi
tamma Fiktion Retriikka s. 07.01.2012 isä Suvannon Reima
tamma Fiktion Rosiitta s. 10.02.2012 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Elias Luned
tamma Fiktion Runolintu s. 22.07.2012 isä Fiktion Kultipoju
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.