Historian havinaa

Tutustu myös edesmenneisiin hevosiimme.

 • 2003 alkupuoli

  Sinisen Tuulen Talli

  Kaikki alkoi tästä tallista vuonna 2003. Silloin tallin rotuvalikoimasta löytyi hevosia laidasta laitaan ja ainoa toimintamuoto oli hoitajatoiminta. Parhaimmillaan hoitajalistalla oli 22 innokasta hevostyttöä.

 • 2005 alkupuoli

  ST Lakritsapiippu

  Toiminta muuttui rajusti, kun hevosista karsittiin muut ja vain shetlanninponit jäivät. Samalla alkoi kasvatustoiminta. Shetlanninponien aikakausi jäi kuitenkin kovin lyhyeksi ja kasvatteja ehti Lakritsan-liitteen alle syntyä vain neljä.

 • 2005 loppupuoli

  Usvameri

  Shetlanninponien rinnalle tulivat suomenhevoset ja nimi vaihtui Usvamereksi. Tässä vaiheessa kuvaan astuivat kolme ensimmäistä tärkeää suomenhevosharrastukseeni vaikuttanutta hevosta, Dein Kotihengetär, Lilla My ja Fandel. Usvameren aikoihin kasvatus- ja hoitajatoiminan rinnalle tuli myös tallipaikkojen tarjoaminen. Kasvatteja syntyi kolme: kaksi shetlanninponia ja ensimmäinen suomehevoskasvattini Usvameren Lumimies.

 • Kesä 2006

  Kastanjetti

  Vanhat hevoset säilyivät, toiminta pysyi samana, mutta nimi vaihtui jälleen ja mukaan tuli norjanvuonohevoset ja arabialaiset täysiveriset. Kasvatteja syntyi yhteensä kaksikymmentäkaksi Kastanjetin- ja KAS-liitteiden alle. Seitsemän suokkia, yksitoista shettistä, yksi vuonohevonen ja kolme arabia.

 • Marraskuu 2006

  Fiktio

  Syystä tuntemattomasta nimi vaihtui jälleen. Samaan aikaan luovuttiin hoitajatoiminnasta ja vuonohevoset sekä arabit jäivät pois kuvioista, mutta uuden kasvattajanimen alle ehti syntyä kaksi vuonotammaa. Näitä muutoksia lukuunottamatta toiminta pyöri entiseen malliin, kunnes vuoden 2008 lopulla shetlanninponien kasvatus alkoi laantua ja tallipaikkojen vuokraaminenkin loppui jossain vaiheessa.

  Tärkeä kolmikko laukkasi yksi toisensa jälkeen vihreämmille laitumille joulukuun 2007 aikana. Dein Kotihengetär jätti jälkeensä kahdeksan varsaa. Yksikään ei tosin jäänyt Fiktioon jatkamaan sukuaan, mutta vuosien 2013-2016 aikana meillä asui tammasta polveutuva ori Fiktion Urhokas. Hengettärestä tuli minulle tärkeä siksi, että se oli ensimmäinen suomenhevoseni ja pysyi mukana muutoksien myrrellyksessä.

  Lilla My ja Fandel taas ovat olleet osana ensimmäisen oman emälinjani luomista, sillä ne ovat Fiktion Ilopillerin vanhemmat. Ilopillerin kautta emälinja on jatkunut jo monen sukupolven ajan. Myy ja Fandel saivat myös useita muita jälkeläisiä ja niitä näkee suomenhevosten suvuissa mm. Fiktion Augustuksen, Fiktion Myyn ja Sannin Wilman kautta.

 • Syyskuu 2009

  Fuusioituminen

  Päätin yhdistää kaikki tallini helpottaakseni jatkuvaa ravaamista ympäri Suomen. Fiktiolla oli suurimmat tilat, joten hevoset muuttivat sinne. Samalla syntyi yksi uusi kasvattajaliite uutta kasvatusrotua, puoliveristä, varten. Suomenhevoset saivat kuitenkin edelleen pitää paikkansa ykköskasvatusrotuna. Ennen tätä uudistusta Fiktion-kasvattajaliitteen alle oli syntynyt 68 suomenhevosta ja FK-liitteen sai 37 shetlanninponia.

 • 2010 alkupuoli

  Lähes 100% suomenhevostalli

  Tulin kuitenkin lopulta siihen lopputulokseen, että Fiktio on nyt ja aina oleva suomenhevostalli. Niinpä aloin ajaa alas muiden rotujen kasvatusta. Muita hevosia meiltä toki löytyy edelleenkin, mutta suomenhevonen on tallin virallinen kasvatusrotu ja siihen panostetaan täydellä sydämellä. Kesällä 2010 syntyi 100. suomenhevoskasvatti, joka oli läsipäinen tamma Fiktion Tikli.

 • Maaliskuu 2012

  200. suomenhevoskasvatti

  Tamma Fiktion Muru oli 200. suomenhevoskasvatti. Se edusti Lilla My -emälinjaa, mutta oli Ilopillerin tyttären Hupihipun jälkeläinen, kun taas pidempi linja tulee Inarista. Vuoden 2012 aikana kasvatustahti alkoi kiihtyä.

 • Joulukuu 2013

  Kolmen tähden kouluhevoskasvattaja

  Kouluratsastusjaos myönsi ensimmäiset kasvattajapalkinnot kouluhevosten kasvattajille ja Fiktio sai kunnian olla ensimmäinen palkittu suomenhevoskasvattaja ja historian toinen palkittu kasvattaja Skurvashin jälkeen. Palkintoon vaadittiin 50 KRJ:n laatuarvostelussa palkittua kasvattia. Tässä vaiheessa kasvatteja oli syntynyt yhteensä jo yli kolmesataa.

 • Lokakuu 2014

  400. suomenhevoskasvatti

  Sadan kasvatin määrä nousi kahteensataan vajaan kahden vuoden aikana, mutta nyt matka kahdestasadasta neljäänsataan kesti vain noin puolitoista vuotta. 400. kasvatti oli jälleen tamma, kaunis voikko Fiktion Helmiida.

 • Lokakuu 2015

  VSN Best Breeder

  Virtuaaliset Show-Näyttelyt -yhdistys myönsi Fiktiolle ensimmäisenä suomenhevoskasvattajana VSN Best Breeder ‑arvonimen. Aiemmin heinäkuussa paukkui viidensadan suomenhevoskasvatin raja, kun ori Fiktion Villi syntyi.

 • Joulukuu 2015

  A-luokan kasvattaja

  Anoin Virtuaaliset Suomenratsut -yhdistyksen kasvattaja-arvonimen ja Fiktio merkittiin A-luokan kasvattajaksi.

 • Elokuu 2016

  Kolmen tähden kouluhevoskasvattaja

  Fiktiolle myönnettiin myös toinen Kolmen tähden kouluhevoskasvattajan titteli. Tällä kertaa Kouluvarsojen ja ‑nuorten laatuarvostelun toimesta. Fiktio oli ensimmäinen, jolle kyseinen arvonimi myönnettiin.

 • Syyskuu 2016

  101 SLA-palkittua fiktiolaista

  Syyskuun Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa palkittiin 99., 100. ja 101. Fiktion kasvatti.

 • Lokakuu 2016

  600. suomenhevoskasvatti

  Jo kolmannen kerran peräkkäin juhlimme lokakuussa uutta satasen rajapyykkiä, tällä kertaa vieläpä omana syntymäpäivänäni. Ori Fiktion Hurmossävel on 600. suomenhevoskasvatti.