Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

Fiktion Soma

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeusvaaleanrautias, 164 cm
syntynyt27.06.2012, 38-vuotias (4v. 26.10.2012)
osaaminenko: Helppo B, re: 90 cm
rekisterinumeroVH12-018-0708
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
  
saavutuksetSV-I, ERJ-I, KRJ-I, SLA-II, YLA2,
VSR:n jälkeläisluokka A, KRJ:n jälkeläisluokka AB

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © ei halua nimeään mainittavan

Oma kasvattimme Soma-tamma on sukupuolestaan huolimatta se tallin Hessu Hopo, hieman hassu ja suoraansanoen välillä vähän tyhmä. Kaiken kukkuraksi Somalla on suloinen lörppähuuli, jota se roikottaa aina rentoutuessaan. Karsinassaan se veteleekin useimmiten kunnon torkkuja huuli roikkuen. Soma on myös kova pusuttelemaan, se rakastaa saadessaan "höplöttää" huulillaan ihmisen kasvoja ja onneksi, ainakaan vielä se ei ole koskaan näykkäissyt. Soma on siis kiltti tammatyttönen ja ennenkaikkea kiltti, sen kanssa kaikki on kovin simppeliä ja välillä se saakin osakseen tavallista enemmän huomiota, kun tallityöntekijät menevät sen luoksi rauhoittumaan, kun muut hoidokit ovat olleet oikein pissimäisellä päällä. Soma on sikäli vähän höpsö, ettei se ota oikein mistään opikseen, se saattaa kolauttaa päänsä vaikka vesikuppiin monta kertaa peräkkäin ymmärtämättä siirtyä.

Soma on äärimmäisen laiska, välillä tuntuu kuin sen kaviot olisi liimattu maahan. Tähän vielä kun lisää tamman kovan suun ja melko tunnottomat kyljet niin jipii, haasteet ovat valmiina! Soman kanssa siis tarvitaan paljon painoapuja ratsastaessa ja myös ääniavut ovat oikea "helmi" asia tamman kanssa, harmi vaan, ettei niitä komeita hophop kannustuksia saa "esittää" kouluradalla. Soma ei siis tosiaan kuulu niihin helpoimpiin ratsuihin ja vain harvat saavat sen kulkemaan edes jotakuinkin tyylikkään näköisesti. Arvatkaa vaan ärsyttääkö näin omistajan roolissa se, että tammalla on takataskussa oikeinkin näyttävät liikkeet, mutta kun ei se esitä niitä kuin irti juostessaan, noh, tietääpähän ainakin mihin pyrkii.

Soma on sikäli helppo kuljetettava, ettei se keksi mitään omia juttuja lastaustilanteessa tai muuta vastaavaa, mutta niinkuin arvata saattaa pieni tila ja tohelo-Soma eivät aina ole niin kovin hyvä yhdistelmä. Uusissa paikoissa tamma käyttäytyy maltillisesti ja mallikkaasti, se ei kikkaile turhia ja hömpöttelee menemään sinne mihin pyydetään. Meidän onneksi tamma on hieman enemmän hereillä ratsastaessa aina alkuunsa mitä kotona. Pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei Soman kanssa verkkaa liikaa (mielellään ei juuri ollenkaan) ja menee tamman kanssa lähes kylmiltä radalle. Valitettavan usein papereissa kuitenkin lukee ne kurjat sanat: "Rata lyssähti loppua kohden".Sukuselvitys

i. Isokaato rt, 157 cm ii. Karhu trt, 160 cm iii. Kaarnikka tprt, 164 cm
iie. Hehku hpm, 150 cm
ie. Marabello prn, 152 cm iei. Markiisi m, 155 cm
iee. Vermutti tprtrn, 150 cm
e. Soima vrt, 165 cm
KRJ-II, SLA-II, YLA2, jälkeläisluokka B
ei. Soimaaja vrt, 158 cm eii. Vajakki rt, 163 cm
eie. Soimatar vrt, 151 cm
ee. Luraana prn, 160 cm eei. Ernesti rn, 158 cm
eee. Ritna rtkm, 155 cm

ei. Soimaaja on periyttänyt Soimalle muutakin kuin kauniin vaaleanrautiaan värityksen - tämä upea ja menestynyt ori jätti lähes kaikkiin jälkeläisiinsä upeat liikkeensä ja rehdin työskentelyn hengen. 158 senttimetriä korkealta orilta ei nimestään huolimatta puuttunut rehtiyden rinnalta myöskään hellyyttä luonteestaan. Kuten sanottu, oriherra menestyi muuallakin kuin kotitallin suosiokilpailuissa, kisakentillä nimittäin. Se oli aika pitkälti monilahjakkuus: se pärjäsi niin koulu- kuin estekentilläkin - maastossa se ei sitä vastoin viihtynyt kovinkaan hyvin. Soimaaja jätti jälkeensä yhteensä 9 hienoa jälkeläistä.

eii. Vajakki oli kauniin rautias suomenhevosori, joka tunnettiin lähipiirissään Soimaajan tavoin kilttinä herrasmiehenä. Kisakentille sen suosio ei sen sijaan riittänyt, mutta sen jumalaisen rakenteen takia sitä käytettiin jalostukseen hyvinkin innokkaasti. Elämänsä aikana se toimi suomenhevosia pienimuotoisesti kasvattavan perheen lemmikkiratsuna, mutta alkoi pian niittää mainetta kiertämällä näyttelyitä, kun omistajat tajusivat sen upean rakenteen ja kysynnän orimarkkinoilla. Vajakilta löytyi säkäkorkeutta sopivat 163 senttimetriä. Se menehtyi äkillisesti ähkykohtaukseen ollessaan vasta 14-vuotias, joten se ei siis ehtinyt vielä jättää kovin montaa jälkeläistä.

eie. Soimatar oli pienestä koostaan huolimatta nimensä veroinen hevonen - se ei turhia säästellyt kun puhuttiin äksyilystä ja kenkkuilusta. Kaikesta huolimatta se omisti kuitenkin uskomattoman kauniin ulkomuodon ja pärjäsi hienosti kilpakentillä, joten se pääsi siis vaikuttamaan jalostuksessa sopivan verran ja kaikkien onneksi saivat varsojen ostajat huomata, ettei tällä tammalla ollut juurikaan taipumusta periyttää äksyilevää luonnettaan jälkeläisilleen. Säkäkorkeutta Soimattarelta löytyi 151 senttimetriä ja väriltään se oli vaaleanrautias useimpien jälkeläistensä tapaan. Elämänsä aikana se varsoi 6 varsaa Soiman isä, Soimaaja, mukaanlukien.

ee. Luurana oli punaruunikko perhehevonen. Suurimman osan elämäänsä se asusteli eräällä maatilalla kahden lämminverisen hevosen kanssa ja toimi perheen pojan harrastehevosena ja ratsuna. Luuranan rahkeet olisivat varmasti riittäneet laajempaankin kisailuun kuin mitä se pojan kanssa kiersi, mutta parivaljakko tuntui olevan tyytyväinen pienemmissä kilpailuissa kiertelyyn. Luurana ei koskaan varsonut muita varsoja Soiman lisäksi - Soima oli aluksi tarkoitettu kotiin jääväksi, mutta tilanpuutteen vuoksi se päädyttiin lopulta myymään uuteen kotiin. Luuranan säkäkorkeus oli 160 senttimetriä.

eei. Ernesti eleli samaisessa perheessä kuin Luuranakin, toimien Luuranan edeltäjänä ja perheen lemmikkihevosena vähän väliä vaihtuvien lämminveristen ravihevosten rinnalla. Se eleli vielä siihen aikaan, kun perheen ukki halusi kyntää kasvimaata hevosella - tiedä sitten, saattoiko ukki olla hieman aikaansa jäljessä... Joka tapauksessa se eli hyvin perinteikästä elämää eikä siis kisannut tai muutenkaan edes yrittänyt niittää menestystä sen suuremmin niin kilpailuista kuin jalostuspuolestakaan. Orina se pidettiin lähinnä vain kustannussyistä ja siitä, että Ernestistä haluttiin tulevaisuudessa suomenhevosseuraaja taloon. Ernesti oli 158 senttimetriä korkea ja se omisti hieman harvinaisemman ruunikkovärityksen.

eee. Rautiaankimo Ritna oli kaunis ja äärettömän hyvärakenteinen tamma. Tästä syystä se meinattiin lähestulkoon viedä käsistä kun varsottamisesta puhuttiin, vaikkei se ahkeralta treenaukseltaan ja kisaukseltaan meinannutkaan ehtiä moisiin puuhiin. Tämä 155 senttimetriä korkea tamma oli menestynyt kilpahevonen kouluratsastuksen puolella, mutta kaikki tämä oli äärimmäisen kovan treenauksen tulosta - mikään huippuhevonen se ei ollut syntyessään. Tamma ehti vaikuttaa jalostuksessa 5 varsan verran, kunnes se jouduttiin lopettamaan trailerimatkalla tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Vaikka sen jättämien jälkeläisten määrä ei ollut suuri, niiden kirjo oli laaja: sen jälkeläiset ovat työskennelleet niin ratsastuskoulu- ja perhehevosina kuin ahkerasti treenaavina kilparatsuinakin. emän sukuselvitys © Maijunen


Jälkeläiset

7 kpl: 3 oria, 4 tammaa

ori Fiktion Voitonriemu s. 03.01.2013 KTK-III, SV-I, ERJ-I, KRJ-II, SLA-I, jälkeläisluokka C isä Voittoisa Hopea
ori Fiktion Pekuri s. 11.06.2013 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä SH Vekselin Pedro
tamma Fiktion Somia s. 07.07.2013 SV-I, ERJ-I, KRJ-I isä Kalevan Ujo-Lemminkäinen
tamma Fiktion Seela s. 10.11.2013 KTK-II, SV-II, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Riiviöiden Korpraali
ori Fiktion Lakusti s. 06.03.2014 KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, YLA2 isä Rätvänän Laguuni
tamma Fiktion Saila s. 26.08.2014 KTK-II, ERJ-I, YLA1, SLA-I isä Moon Verjnuarmu
tamma Koistilan Soila s. 03.11.2014 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Koistilan Nemo
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.