Carandra

KTK-III (69 p.)

ratsuponitamma (43.75%) "Cara"
syntynyt 24.03.2008 Suomessa, 9-vuotias
tummanruunikko (ti, mtj vsk), 148 cm

kasvattaja Kati K. (VRL-00102)
omistaja Milja (VRL-00692)

rekisterinumero VH17-029-0174
kilpailee este- ja kouluratsastuksessa
ko: Helppo A, re: 130 cm

Cara tuli minulle suoraan kasvattajaltaan yhdessä siskonsa Marin kanssa. Tammoilla on sama isä, mutta luonteeltaan ne ovat hyvin erilaisia. Cara on näistä kahdesta arempi ja ennakkoluuloisempi tapaus. Pääset tutustumaan kaksikon elämään yhteisessä päiväkirjassa.

Carandra, tuttujen kesken Cara, on varsin erikoinen ponipersoona. Se on alkuun varsin laiskanpuoleinen ja tahmean oloinen, mutta hieman kun sen kanssa on, se alkaa olla kuumempi ja herkempi. Samalla se kuitenkin muuttuu myös hyvin säikyksi ja pelokkaaksi. Carasta siis löytyy runsaassa määrin epävarmuutta, jota se ei aluksi näytä kunnolla, mutta kun on tarkempi, huomaa että kaikki uhittelu ja muu johtuukin pelosta. Äkkinäiset liikkeet saavat sen aivan tolaltaan. Cara vaatii erittäin rauhallista ja varmaa käsittelyä, jolta löytyy koemusta. Kun samat asiat toistuvat tarpeeksi usein saman ihmisen kanssa, niin Cara alkaa vähitellen rauhoittumaan. Kehuna ei saisi taputtaa, sillä se pelkää sitä suunnattomasti. Parempi vaihtoehto on kehua iloisella kannustavalla äänellä. Cara on välillä hieman nirso, joten pitää olla tarkkana, jottei se pääse laihtumaan, koska joskus se ei ollenkaan syö, jos se ei tykkää. Tammalle tuntuu kelpaavan vain herkut. Kun Caraan tutustuu kunnolla, siitä saa varmasti todella mukavan toverin, joka ei petä ja joka sopii loistavasti myös kisakaveriksi.

Ratsastaessa Cara on kuuma ja säikky. Jo selkään noustessa tanssahtelee, eikä malta pysyä paikoillaan. Käynti on aluksi hätäistä ja epävarmaa. Siinä ei ole mikään kaikkein mukavin istua. Caraa pitää heti alussa rauhoittaa ja saada selväksi, ettei ole mitään hätää, että kaikki on hyvin. Ravi on varsin reipasta. Kun rauhan saa siihen mukaan, on se vallan hyvännäköistä ja mukavaa. Laukassa kuumenee aika paljon. Pidätystä ja myötäystä pidätystä ja myötäystä, kuitenkin hellällä kädellä ilman hätiköintiä. Pysähtymiset ja varsinkin pitkät sellaiset saavat sen steppaamaan hermostuneena. Caralle sopivat hyvin tehtävät joissa se joutuu keskittymään. Koulua menee oikein mielellään ja hyvin, kunhan ei tehdä liian pitkään jotain liian helppoa ja samaa asiaa. Esteet sujuvat hienosti, kunhan ovat tarpeeksi isoja, sillä kavaletit ja pienet esteet se vain jyrää läpi, eikä vaivaudu hyppäämään. Maastossa näkee hurjia ja kamalan pelottavia mörköjä. Hyppelehtii peloissaan ja ryntää karkuun. Ei kannata mennä siis maastoon ainakaan ennen kuin on saatu huomaamaan ettei siellä niitä mörköjä vilise joka paikassa.

Hoitaessa uhitteleva ja näykkivä. Tämä johtuu kuitenkin arkuudesta. Saattaa tuntua laiskalta ja sellaiselta joka ei välitä mistään mitään, mutta ei kuitenkaan ole sellainen. Tämä poni kaipaa ihmistä, johon voisi saada luottaa. Se, että saa luottamuksen tältä sievältä ponilta, vie kuitenkin aikaa ja sen saa vain se joka oikeasti sitä tahtoo. Jäkättää paikoillaan luimien ja kertoen muutenkin kaikin keinoin, että tämä on varsin vastenmielistä. Jos käsittelijä on epävarma, alkaa Cara komentamaan ja on todella äksy. Koko ajan kun on tekemisissä Caran kanssa, pitäisi puhua rauhallisella ja vakaalla äänellä, joka osittaisi kaiken olevan hyvin. Kavioiden putsaaminen ei ole toistaiseksi tuottanut pulmia, mitä nyt ei oikein jaksa pitää jalkaa ylhäällä pitkiä aikoja ja alkaa vetämään sitä pois. Inhoaa satulointia. Yrittää potkaista satuloijaa ja liikkuu hermostuneesti. Kun satula on saatu selkään kunnialla tai vähemmän kunnialla, on vuorossa satulavyön kiristäminen, joka yhtä tuskaa. Cara on paniikissa ja tekee todella kaikkensa jottei sitä kiristettäisi. Tämä toimenpide on tehtävä erittäin, erittäin varoen, jonkun hyvin kokeneen henkilön. Caraa on tutkittu ettei satulavyön kiristäminen tee sille kipeää tai jotain muuta vastaavaa, mutta ei ole ollut mitään. Sillä on ilmeisesti vain joku erittäin huonoja kokemuksia ja on neuvottu, että sitä vähitellen totutettaisiin, ettei satulavyö pure. Kun satulavyö on saatu kiinni, on Cara kuin mitään ei olisi tapahtunut. Suitsinta sujuu ongelmitta ja kuolaimetkin saa suuhun helposti. Taluttaessa kiltti, mutta kaikki hirviöt ovat pelottavia silloinkin. Kengittämiset ja eläinlääkärikäynnit eivät ole yleensä ongelma. Kuljetuksetkin sujuvat hyvin, kunhan vieressä on tuttuja tavaroita ja tuttu kaveri.

Kilpailuissa Caran pitäisi saada olla mahdollisimman rauhallisessa paikassa, jottei se hermostu. Lämmittely olisi myös syytä saada tehdä niin rauhallisesti kuin mahdollista. Vaikka kuinka hyvin tässä onnistuisikin, on Cara silti hermostunut. Se pälyilee muita ja näyttää siltä kuin ei hermostuksestaan pysty liikkumaan, mutta kun vuoro koittaa ja radalle päästään, saa yleisö nähdä hienon suorituksen. Nimittäin radalla unohtuu kaikki muu, hirmuisa katsomo on vain joku tylsä kärpänen, kamala meteli on vain jotain musiikkia ja sitä rataa. Kun on rata suoritettu, muistuu taas mieleen kaikki kammotukset. Palkintojen jakoon jos päästään, niin pitää miettiä tarkkaan onko se Caralle sen arvoista?
Luonteen kirjoittaja ei halua nimeään mainittavan.

Sukututkimus

isälinja: Boysdontcry COS - Voltire Impera - WF Espresso - Classic Barcelona - Aberglaube QE
emälinja: Diandra Rose CRP - Mystery of Rose CRP - Rose of Art CRP - Ceridwyn Rosebud - Cloudberry's Brightie - Spiral
Caran suku ulottuu pisimmillään 11. polveen. Katso myös kattavampi sukutaulu!

i. VIR MVA Ch Boysdontcry COS
FWB, trn, 174 cm
ii. Voltire Impera
YLA2, trak, trn, 163 cm
iii. WF Espresso
trak, 170 cm
iie. Insomnia M
trak, 161 cm
ie. Rubinezza NR
FWB, km, 162 cm
iei. VIR MVA Ch KWB Smash Me
KTK-II, FWB, km, 162 cm
iee. VIR MVA Ch Finezza NR
FWB, km, 161 cm
e. Diandra Rose CRP
rp (87,5%), rn, 147,5 cm
ei. Ffraid Fergus
wD, rt, 156 cm
eii. YAN Rhadlon
wD, rt, 158 cm
eie. VIR MVA Ch Ffraid Rhiain WS
KTK-III, VWY-II, VWY-A, wD, rn, 154 cm
ee. Mystery of Rose CRP
rp (75%), km, 142 cm
eei. Briallen Bronmai WS
wB, rtkm, 131 cm
eee. Rose of Art CRP
KRJ-III, rp (50%), rn, 153 cm

Caran isänpuoleinen suku on täynnä toinen toistaan upeampia ratsuhevosia. Pelkästään tunnettujen ja suosittujen orien luettelminen tuottaisi huomattavan pitkän listan. Valtaosa sukulaisista on trakehner-kantakirjan edustajia, vaikka Muotovalio Championina palkittu isä Boysdontcry COS onkin suomalainen puoliverinen, kuten myös moni hevonen sen emän puolella. Joukkoon mahtuu myös oldenburgin- ja hannoverinhevosta, ranskanpuoliverisiä ja täysiverisiä unohtamatta.

Kaikki poniveri mitä Carassa on, tulee eri welsh sektioilta. Emän isä Ffraid Fergus on welsh cob, kun taas emän emän isä Briallen Bronmai WS welsh mountainista ja walesinponista polveutuva walesinponi. Ensimmäinen hevonen emän puolella tulee eteen vasta neljännessä polvessa, joka on komea ensimmäisen palkinnon kantakirjaori Artofselfdestruction. Sen puoliso Ceridwyn Rosebud on niin ikään welsh cob, joten suurin osa ponisukulaisista on juuri cobeja.

Kilpailuhistoria

7 starttia esteratsastuksessa, 4 starttia kouluratsastuksessa

18.06.2017 Vivia Horses ratsastuskoulu (ERJ) 100 cm - 13/18
16.07.2017 Kesärannan Hevostila (ERJ) 100 cm - 9/19
07.10.2017 Mission Impossible (ERJ) 100 cm - 20/38
11.10.2017 Kisakeskus Jelly (ERJ) 110 cm - 5/8
31.10.2017 Hukkapuro (ERJ-Cup) 110 cm - 138/149
30.11.2017 Ventos (ERJ-Cup) 110 cm - 116/120
30.04.2018 Teilikorpi (ERJ-Cup) 110 cm - 8/141

11.06.2017 Huhtala (KRJ) Helppo C - 16/18
17.06.2017 Vivia Horses ratsastuskoulu (KRJ) Helppo A - 18/22
12.08.2017 Sysälä (KRJ) Helppo A - 3/18
08.10.2017 Mission Impossible (KRJ) Helppo A - 33/33

19.08.2017 Koistilan Suomenhevoset (NJ) Ponit - 5/12, irtoSERT (päätuomarina Vibaja)
29.07.2019 Adina (NJ) Muut ratsuponitammat - 3/5, irtoSERT (päätuomarina Jannica)