VIR MVA Ch

Marilyn

KTK-I (87 p.)

ratsuponitamma (32,03125%) "Mari"
syntynyt 24.03.2008 Suomessa, 9-vuotias
ruunikonkimo, 146 cm

kasvattaja Kati K. (VRL-00102)
omistaja Milja (VRL-00692)

rekisterinumero VH17-029-0173
kilpailee este- ja kouluratsastuksessa
ko: Helppo A, re: 130 cm

Mari tuli minulle suoraan kasvattajaltaan yhdessä siskonsa Caran kanssa. Tammoilla on sama isä, mutta luonteeltaan ne ovat hyvin erilaisia. Mari on näistä kahdesta ulospäinsuuntautuneempi ja helpompi tapaus. Pääset tutustumaan kaksikon elämään yhteisessä päiväkirjassa.

Marilyn, tutummin Mari on hellä hyvän hyppytaidon omaava poni. Se on erittäin kiltti ja kuuliainen. Jos Mari olisi ihminen, se varmasti avaisi aina oven kaikille ja kysyisi voisiko mahdollisesti auttaa. Sen kielenkäyttö olisi siistiä, eikä se roskaisi luontoa. Oikeastaan tästä ei ole epäilystäkään. Mari olisi varmasti sellainen. Ihana aloittelijoiden poni, ainakin hoitaa. Ratsastaessa selkään on hyvä istuttaa joku, joka on edes on käynyt alkeiskurssin. Inhoaa toisia hevosia, jotka kulkevat aivan sen perässä. Tarhassa ja laitumella se onkin pomo. On erittäin harvinaista, että Mari säikkyy. Saa olla melkoinen pamaus, että Mari oikeasti säikähtäisi.

Ratsastaessa Mari on varsin mukava. Välillä pitää hieman rauhoittaa tai menee tuhatta ja sataa. Vaikka onkin varsin helppo niin Marin ratsastajan tulisi hallita jo perusasiat. Todella kiva matkaavoittava ravi. Laukan nostoissa välillä vähän kuumuu ja toisinaan saattaa heittää pikkuisen pukin. Tosin se on niin pieni, että sitä tuskin huomaa. Laukatessa ei kuitenkaan yleensä ole enää kuuma. Paitsi maastossa pitkillä aukeilla. Niillä innostuu oikein kunnolla ja siinä onkin pidättelemistä ja rauhoittamista. Ja kun vielä on kaverihevosia mukana, saa olla tarkkana ettei tilanne riistäydy käsistä. Muuten maastossa todella kiva. Maastoesteet ovat Marin mieleen. Se hyppää niitä erittäin mielellään. Menee ketterästi poluttomia ja polullisia teitä, ylä- ja alamäkiä. Hypätessä reipas, mutta ei kuuma. Hyppää melko hyvin ja ihan kivalla tyylillä. Koulukin sujuu ihan nätisti. Marilla on kauniit liikkeet ja se on herkkä ja kuuliainen.

Hoitaessa ei ikinä koskaan tee yhtikäs mitään. Se on erittäin lempeä ja kiltti. Toisia hevosia se voi potkia, jos ne tulevat liian lähelle, mutta ihmistä ei. Näin on siis myös selvää, ettei Mari näyki, littaa seinään jne. Kaviot se nostaa erittäin nätisti ja pitää ne hyvin ylhäällä. Ei yritäkään olla ihmiselle pomo. Erinomainen hevonen opetella hoitamaan. Taluttaessa kulkee kauniisti, mutta hermostuu, jos takana kävelevä on aivan kiinni sen hännässä. Joten välimatkat on syytä muistaa. Kun päästät irti tarhaan tai laitumelle, on viisasta päästä ensimmäisenä Mari ja sitten vasta muut. Muuten muille hevosille voi tulla tiukat paikat. Ei kuitenkaan ala rynniä tai muuta. Kävelykoneessa kävelee kauniisti eikä kyllästy, vaikka se onkin sellaista kehän kiertämistä. Satulointi ei tuota ongelmia. Jököttää paikoillaan täysin rauhassa ja odottaa, että satula on selässä. Ei pahemmin välitä satulavyön kiristämisestä, mutta seisoo silti kiltisti kun se kiristetään. Suitsittaessa ei pahempia ongelmia ole, mitä nyt välillä vähän pitää kutkutella suunpielestä, jotta saa kuolaimet suuhun.

Kuljetus sujuu yleensä hyvin. Edes pitkät matkat eivät saa hätkähtämään. Toisaalta kuljetusta vaikeuttaa, se että jos muita hevosia on samassa trailerissa, niin Mari pitää olla tarhakavereiden vieressä tai matkasta tulee sietämätön niin Marille kuin muille hevos- ja ihmismatkustajille. Jo lastatessa on muistettava, että Mari on ponien pomo ja se on vietävä traileriin ensimmäisenä. Näin lastaus sujuu ongelmitta ja Mari kävelee traileriin kauniisti. Myös trailerista pois taluttaessa, pitää muistaa, että Mari ensin, sitten muut. Ja taas kaikki sujuu ongelmitta. Kengittäessä on rauhallinen. Se seisoo kiltisti, nostaa kaviot, pitää niitä ylhäällä ja on muutenkin oikea kengittäjän unelma. Myös eläinlääkärien mielestä Mari on mukava hoitaa. Se on eläinlääkärin toimenpiteissä yhtä rauhallinen kuin kengittäessä.

Kilpailuissa ihana. Sopii hyvin ensimmäiseksi kisaponiksi. Varma ja rauhaisa, eikä hermoile turhia. Ei vilkuile muita poneja eikä epäröi totella pyyntöjä. Lämmittelyssä vielä tavallista herkempi ja kuuliaisempi. Harjoitushypytkin menevät hyvin. Lämmittelyyn on silti syytä jättää hyvin aikaa, jotta suoritus menisi hyvin. Mieluummin kannattaa lämmitellä vähän liikaa kuin vähän liian vähän. Kun Marin nimi mainitaan kaiuttimista, se terästää keskittymisensä äärimmilleen. Se kyllä tietää mitä on tekeillä. Astelee radalle kauniina kuin suuren valtakunnan prinsessa, valmiina alkamaan hypätä vauhdilla esteitä toisensa jälkeen pudottamatta tai kieltämättä. Kun ratsastaja antaa merkin lähteä, se singahtaa matkaan, kuin parhain laukkaratsu. Esteet toisensa jälkeen jäävät yleensä taakse ja Mari etenee ratsastajan ohjeiden mukaan. Puhtaan radan suorittaminen, ei ole mikään ihme Marin kohdalla. Uusinnassa voi sitten hieman jo kuumua, mutta ei nyt kuitenkaan mitenkään hirveästi. Jos palkinnoille päästään niin palkinto haetaan iloisin mielin.
Luonteen kirjoittaja ei halua nimeään mainittavan.

Sukututkimus

isälinja: Boysdontcry COS - Voltire Impera - WF Espresso - Classic Barcelona - Aberglaube QE
emälinja: Rosalyn CRP - Rayanna CRP - Rhonna Mae MG - Luana's Lalamelle - Domenica NR - MS Carpe Diem - Liinu's Burmette - Liinun Quelle - Liinun Wendy - Sun Willow Catriona
Marin suku ulottuu pisimmillään 11. polveen. Katso myös kattavampi sukutaulu!

i. VIR MVA Ch Boysdontcry COS
FWB, trn, 174 cm
ii. Voltire Impera
YLA2, trak, trn, 163 cm
iii. WF Espresso
trak, 170 cm
iie. Insomnia M
trak, 161 cm
ie. Rubinezza NR
FWB, km, 162 cm
iei. VIR MVA Ch KWB Smash Me
KTK-II, FWB, km, 162 cm
iee. VIR MVA Ch Finezza NR
FWB, km, 161 cm
e. Rosalyn CRP
drp (64,0625%), km, 147 cm
ei. Kael CRP
drp (78,125%), rt, 143,5 cm
eii. Bloomhill Windward GER
KRJ-IV, drp (81,25%), 145 cm
eie. Ch Ruskan Cecilia
KTK-II, rp (75%), km, 142 cm
ee. Rayanna CRP
rp (50%), km, 150,5 cm
eei. SK Grand Duke xx
xx, km, 171 cm
eee. VIR MVA Ch Rhonna Mae MG
KTK-II, wB, 130 cm

Marin isänpuoleinen suku on täynnä toinen toistaan upeampia ratsuhevosia. Pelkästään tunnettujen ja suosittujen orien luettelminen tuottaisi huomattavan pitkän listan. Valtaosa sukulaisista on trakehner-kantakirjan edustajia, vaikka Muotovalio Championina palkittu isä Boysdontcry COS onkin suomalainen puoliverinen, kuten myös moni hevonen sen emän puolella. Joukkoon mahtuu myös oldenburgin- ja hannoverinhevosta, ranskanpuoliverisiä ja täysiverisiä unohtamatta.

Kaikki poniveri tulee Marin emän puolelta. Sieltä löytyy paljon welshiä (vain A- ja B-sektioita) ja esimerkiksi emälinja vie suoraan Liinun Virtuaalitallin kauniiseen welsh mountain -tammaan Sun Willow Catrionaan. Jonkin verran myös connemaraa, sekä ripaus new forestia, palominoponia ja dartmoorinponia on sisällytetty tamman sukuun. Hevoset taas ovat pääasiassa täysiverisiä, mutta puoliverisiäkin on.

Kilpailuhistoria

7 starttia esteratsastuksessa, 4 starttia kouluratsastuksessa

18.06.2017 Vivia Horses ratsastuskoulu (ERJ) 100 cm - 6/18
16.07.2017 Kesärannan Hevostila (ERJ) 100 cm - 7/19
07.10.2017 Mission Impossible (ERJ) 100 cm - 9/38
11.10.2017 Kisakeskus Jelly (ERJ) 110 cm - 7/8
31.10.2017 Hukkapuro (ERJ-Cup) 110 cm - 145/149
30.11.2017 Ventos (ERJ-Cup) 110 cm - 73/120
01.01.2018 Kilpailukeskus Stewart (ERJ seurataso) 100 cm - 5/6

11.06.2017 Huhtala (KRJ) Helppo C - 12/18
17.06.2017 Vivia Horses ratsastuskoulu (KRJ) Helppo A - 1/22
12.08.2017 Sysälä (KRJ) Helppo A - 7/18
08.10.2017 Mission Impossible (KRJ) Helppo A - 18/33

31.07.2017 Knockturn Ponies (NJ) Muut ratsuponitammat - 3/6, irtoSERT (päätuomarina Vibaja)
19.08.2017 Lily's Trotters (NJ) Ratsuponit - 2/12, irtoSERT (päätuomarina Lissu T.)
31.08.2017 KK Bailador (NJ) Ratsuponitammat - BIS2, MVA-SERT (päätuomarina Sorel)
31.12.2017 Haavelaakso (NJ) Ponitammat - BIS6, MVA-SERT (päätuomarina vaapu.)