Huvin Karneolin sukututkimus

isälinja Helmen Joosa   •   emälinja Mustaherukka   •   palaa hevosen sivuille

i. Helmen Joosa
KTK-III, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I
vprt, 163 cm
ii. Helmen Verivelka
tprt, 159 cm
iii. Veriperintä
tprt, 157 cm
iie. Helmen Muistijälki
prt 155 cm
ie. Helmen Auroora
vprt, 165 cm
iei. Johtava
vprt, 159 cm
iee. Helmen Mystinen
prt, 161 cm
e. Ch Mustaherukka
KTK-II, KRJ-II, ERJ-II
m, 153 cm
ei. Sotaherra
prt, 156 cm
eii. Sotilasmestari
tprt, 159 cm
eie. Aurinkoinen
vrt, 155 cm
ee. Mustamarja
m, 154 cm
eei. Mustasukkainen
tprn, 154 cm
eee. Mesimarja
m, 156 cm

Lisää suvusta kasvattajan Sorelin kertomana:

ii. Helmen Verivelka, tummanpunarautias, 159cm edustaa rakenteeltaan raskaampaa ja voisiko sanoa, alkuperäistä suomenhevosta. Sillä on hyvät liittymät, hieman pysy lapa, hyvä säkä, takaosa on vahva ja lautanen hyvä. Jalat ovat kuivat, suorat ja niissä on hyvä liikemekaniikka liikkeessä. Kavioaines on vahvaa ja kaviot ovat kauniit ja pyöreät. Pää on ilmeikäs ja runkoon nähden sopusuhtainen. Jouhet ovat pitkät ja vahvat. Liikkeessä hyvä tempo ja virtaviivaisuus. Vaikka hevosen runko on vahvempaa tekoa, on orilla suoritettu rataesteitä 80cm luokkia. Orilta löytyy korkea työmoraali ja sen työskentelyä on ilo seurata. Kouluradalla ori on ehdJoosamasti parhaimmillaan ja sillä on startattu vaativa B luokissa maineikkaissakin kilpailuissa. Ori myytiin myöhemmin eläkekotiin, missä se on saanut nauttia isoista metsätarhoista ja vetää perhettä reellä ja kärryillä. Luonne on kultaa, se on rauhallinen ja lempeä, sillä ei ole koskaan ollut tarvetta pönkittää egoaan tapahtumissa. Ratsastettavuudelta helppo, kunhan osaa pyytää hevoselta asiat oikein. Jälkeläisiä löytyy muutama kymmen ja niistä jokainen on pysynyt terveenä ja perinyt isänsä hyvää liikettä ja terveitä jalkoja.

iii. Veriperintä, tummanpunarautias, 157cm korkea komistus on kilpailtu pääasiassa koulua helppo B tasolla, mutta muutamia estekilpailuita on lähdetty kokeilemaan. Imu esteille ei ole ollut niin kova, että olisi ollut tarvetta kilpailla enempää. Veriperintä on ollut aina hieman laiska ja sen takia sen kanssa joutuu tekemään paljon töitä. Kun saat sen hyvin avuille ja ratsastettua rohkeasti eteenpäin, hevosesta lähtee todella upeat ja lennokkaat liikkeet! Kyllä se omalla moJoosarilla osaa mennä, mutta jos ratsastaja hetkeksikään unohtaa ratsastaa, hevonen hyödyntää sen välittömästi ja liike lössähtää. Veriperintä on hyvä luonteinen, sen kanssa on pärjännyt myös nuoret hevosintoilijat. Ori on asunut puolet elämästään ratsastuskoulussa, toki yksityisellä puolella. Jälkeläisiä orilla on kahdeksan. Rakenteelta Veriperintä on kookas ja massava, pienessä kropassa tämä näyttää omaan silmään todella jytkyltä.

iie. Helmen Muistijälki, punarautias, 155cm, tämä tamma on tehnyt nuorempana todella näyttävän kilpailu-uran este, koulu sekä kenttä osastoilla mutta 7-vuotiaana tamma loukkasi jalkansa maastoesteharjoituksissa ikävän kaatumisen takia ja kilpailu-ura oli siinä. Onneksi jalka kestää perus rasituksen, joten paras vaihtoehto oli myydä hevonen ja tehdä siitä siitostamma. Sen suku on mielenkiintoinen ja sillä onkin todella kiva tammalinja. Rakenteeltaan Helmen Muistijälki on kevyempi, pitkäjalkainen ja pitkärunkoinen, jolla on kantava lanne mutta hyvä tekniikka tekemisessään. Sillä kilpailtiin rataesteitä metrin luokissa ja hevosella oli todella hyvä imu esteille ja hyvä hyppytekniikka. Kouluradoilla tamma vaikutti helppo A tasolla. Esteillä Helmen Muistijälki oli rohkeasti eteenpäinpyrkinä, koulussa laittoi ratsastajansa hikoilemaan ja vaati paljon istuntatyöskentelyä, kädelle todella herkkä. Kenttäkilpailuissa ratsastaja joutui paljon kiinnittämään huomiota tamman energiantilaan ja jarruttelemaan pidemmillä laukkaosuuksilla, esteillä kuumui selkeästi. Helmen Muistijälki myytiin naiselle, joka oli pitkän liiton suomenhevoskasvattaja ja tämän aikana Helmen Muistijälki varsoi heille 8 todella kaunista, hyvä liikkeistä ja luonteista varsaa.

ie. Helmen Auroora, vaaleanpunarautias, 165cm, on todella näyttävä liinaharja, jonka työmoraalia on monet ihmetelleet. Tälle hevoselle voit laittaa selkään satulan, valjastaa reelle, kokeilla vikellystä tai miksei hiihtoratsastusta. Pelkäämätön ja seikkailuihin aina valmis oleva tamma on viettänyt koko ikänsä saman omistajan käsissä. Sen huomaa, koska heidän yhteistyö on täysin saumatonta ja helppoa. Hevosta ei kuitenkaan ole helppo ratsastaa, se vaatii paljon kehonhallintaa ja istuntaa. Helmen Auroora aloitti uransa jo 3-vuotiaana laatuarvostelukilpailuissa ja jatkoi siitä 5-vuotiaaksi asti ikäluokissa kilpailut, voittaen 4- ja 5-vuotiaitten finaalit kouluratsastuksessa ja esteratsastuksessa sijoittui kärki viisikkoon! Hevosella on suuret, hyvät liikkeet. Rakenne on kevyehkö mutta sopusuhtainen, selkä on hyvän pituinen ja takaosa on vahva. Jalat ovat pitkät, suorat ja kuivat. Liikkeessä on hyvä mekaniikka ja askel hyvä. Ratsastaen laukassa vasen kierros on vaikeampi ja siihen on joutunut paljon tekemään töitä, että saisi myös sille kierrokselle laukkaan lisää voimakkuutta ja työntöä. Luonteelta tamma on rauhallinen, kiltti ja helppo käsitellä. Kiimat eivät ole koskaan häirinneet työntekoa ja se on ollut omistajalle iloinen asia, koska Helmen Aurooran emällä on ollut kiimojen kanssa pientä ongelmaa. Helmen Auroora on varsonut kolme kaunista orivarsaa, jotka ovat osoittaneet olevan monipuolisia käyttöratsuja moneen lajiin, eikä luonteessakaan ole valittamista.

iei. Johtava, vaaleanpunarautias, 159cm, on varsin mielenkiintoinen suvultaa. Sieltä löytyy koulutaitureita, estetykkejä, valjakko-osaajia sekä hyvin juosseita ravihevosia. Johtava itse olisi varmasti suurempikin ratsunlahjakkuus, jos se olisi saanut sen mahdollisuuden. Hevosen omistaja uskoi hevosestaan ravitähteä, ja kyllähän se hyvin tuloksin juoksikin. Radalla näki, ettei hevonen tykännyt touhusta niin paljoa, että juoksisi nimikkolähdöissä totosijoja omistajalleen. Sen ennätys oli 1.29,5aly. Kun omitaja tajusi, ettei hevosta touhu innosta, se myytiin pienelle kotitallille keski-suomeen. Johtava pääsi ratsuhevosen opetukseen ja sillä starttailtiin 12-vuotiaana pienissä este- ja kouluratsastus kilpailuissa 70cm ja helppo C luokissa, muutamassa helppo B luokissakin, yhdessä jopa sijoittuen kärki viisikkoon. Hevosella on rautaiset hermot ja kultainen sydän, sen kanssa voi touhuta vaikka pienet lapset. Johtava on jättänyt viisi jälkeläistä, jotka ovat onneksi päässeet näyttämään taitonsa kilparadoilla ja jokainen jälkeläisistä, on osittanut osaamisensa eri lajeissa todella hyvin tuloksin. Uskon, että myös Johtavalla olisi ollut loistavat mahdollisuudet kilparadoilla, jos sitä olisi jaksettu viedä enemmän eteenpäin. Sukunsa puolesta mielenkiintoinen vaihtoehto tammoille, myös rakenne oli todella hyvä ja sopusuhtainen turvanpäästä häntäjouhiin asti.

iee. Helmen Mystinen, punarautias, 161cm, luonteeltaan vähän kipakampi tapaus, joka näyttää mielipiteensä heti ja selvästi. Sillä on kilpailtu esteratsastuksessa hienosti 110cm rataesteitä. Tammalla on hyvä vauhdikas meininki radoilla, ratsastajan vastuulle jää vain hevosen toppuuttelu ja askelten hallinnan rajaaminen, muuten tamma kirmaa radalla kuin päätön kana ja esteille lähestyminen menee auttamatta pipariksi. Koulua on kilpailtu jonkin verran helppo B tasolla, eikä prosentit ole ollut lainkaan huonoja. Hevosen omistaja on itse enemmän esteratsastaja ja tämän sisko on saanut osallistua koulukilpailuihin. Helmen Mystinen ei ole tallin suosikkihevonen, johtuen sen kipakasta luonteesta. Se saattaa suuttua, jos harjaat sitä liian kovaa. Se suuttuu, kun kiristät satulavyötä tai harjaat mahan alta. Hevonen luimistaa ja saattaa yrittää nostaa takajalkaa varoituksen merkiksi. Kiimat ovat kovat, jotka ovat vaikuttaneet niin hevosen kuin omistajankin elämää jonkin verran. Yleensä ratsastuksesta ei tule yhtään mitään. Piikeillä on saatu tilannetta rauhoitettua. Helmen Mystinen on varsonut kaksi varsaa, nekin vanhemmalla iällä. Hevonen myytiin 13-vuotiaana eteenpäin, kun silloisen omistajan mielenkiinto ratsastukseen ja ylipäätänsä hevosiin lopahti.

ei. Sotaherra, punarautias, 156cm, rakenteeltaan raskaampi mutta sopusuhtainen paketti. Liikkuu silti hyvin ja näyttävästi, kilpaili aikanaan helppo A tasolla sijoittuen tasaisesti, mutta suuria arvokilpailuissa ei tullut menestystä. Kilpailtiin pääasiassa tallin lähialueen seurakilpailuissa. Esteillä startannut muutamia kertoja 70cm luokissa mutta esteillä ori liikkui turhan laiskasti, vaikka hyppytekniikka oli muuten hyvä. Ori on vaihtanut kotia muutamia kertoja ja viimeisenä muuttona se pääsi asumaan perheen omalle kotitallille ja sen seurauksena Arpaonni viihdytti pienen kylän asukkaita toimien tapahtumissa luotettavana kärryhevosena ja talvella rekihevosena. Jälkeläisiä Arpaonnella on kymmenen, joista vain Humustiina on päässyt kilparadoille näyttämään taitojaan.

eii. Sotilasmestari, tummanpunarautias, 159cm, on alunperin ravipainotteinen mutta juoksu ei kulkenut toivotusti ja hevonen siirtyi ratsuoppiin 5-vuotiaana. Tältä hevoselta löytyi todella korkea työmoraali ja se on ollut helppo kouluttaa. Ori kilpaili koulua helppo A tasolla ja rataesteillä starttasi 90cm luokissa. Todella upea liikkeinen ja kevyt ratsastettava. Suorittaa myös avot ja sulut puhtaasti sekä laukanvaihdot. Kapasiteetti riittäisi korkeammillekin koulutasoille, mutta hevonen loukkasi jalkansa pahasti 12-vuotiaana ja kilpailemiset jäivät siihen. Rakenteeltaan kompakti, tasainen ja sopusuhtainen. Hyvä lihaksikas kaula, pitkä säkä, lyhyt jyrkkä lautanen. Jalat ovat vahvat ja suorat, hyvä kavioaines. Liikkuu hyvin mutta takaa levittää jonkin verran. Luonteeltaan herrasmies, kohtelias ja rauhallinen. Ilmoittaa olemassa olostaan kerran tai kaksi ja tyytyy siihen. On pystynyt tarhaamaan myös muutaman tietyn ruunan kanssa, eikä ole luonteeltaan pomottavaa tyyppiä. Jättänyt viisi jälkeläistä, kun lopulta jalan takia ori ruunattiin.

eie. Aurinkoinen, vaaleanrautias, 155cm, on kiertänyt pitkin Suomea erilaisissa kekkereissä ja onkin tuttunäky suurissa tapahtumissa. Tämä tamma on todella monipuolinen käyttöhevonen. Se on toiminut valjakkoajossa noviisilla tasolla, koulukilpailuissa helppo B tasolla, rataesteillä 80cm luokissa ja maastoesteillä 70cm luokissa. Erilaiset messut ja tapahtumat ovat myös tuttua touhua, joko perus silityshevosena, kärryhevosena tai näytöshevosena. Kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla, eikä suotta tamman rakennetta ole kehuttu. Näyttelyistä on palkintoja tullut paljon. Nolostuttaa on varsonut 6 hienoa varsaa, joista jokainen on todistanut, että monipuolisia käyttöhevosia (ja vähän näyttöönkin) heistä on tullut. Aina ollut täysin terve, mutta tallipaikan vaihto oli jo vanhalle tammalle liikaa ja tamma menehtyi pahaan ähkyyn 25-vuotiaana.

ee. Mustamarja, musta, 154cm, on täysin vastakkainen persoona, mitä nimestä voisi kuvitella. Tällä tammalla löytyy suuret meriittilistat ja ponnua rataesteillä 110cm luokissa. Kilpaili aktiivisesti viisi vuotta, kunnes jäi siitoskäyttöön uuden omistajan myötä. Kouluradoilla tamma esitti kauniita elastisen tasapainoisia liikkeitään vaativa B luokissa. Todella miellyttävä ratsastettava, joka tosin mitään ei antanut ilmaiseksi. Osittain myös vahvat kiimat vaikeuttivat harjoituksia ja uraa jonkin verran. Rakenteeltaan kevyt, sopusuhtainen tamma, jolla on hyvät liittymät, pitkä lihaksikas selkä ja hieman kantava lanne. Jouhet ovat paksut ja tammalta löytyykin todella näyttävä tuulitukka, jota korostaa kaunis läsi. Jaloissa hieman sapelijalkaisuutta ja vennot vuohiset. Luonteeltaan ailahtelevainen, hyvinä päivinä todella mukava ja helppo käsitellä mutta kiimapäivinä saattaa ärsyyntyä kaikesta ja tamma osoittaa mieltään erittäin selvästi. Varsonut neljä kertaa. Kantakirjattu toisella palkinnolla.

eei. Mustasukkainen, tummanpunarautias, 154cm, on kookas upea hulmuharja. Pääpainotuksena kilpaillut kenttäratsastuksessa CIC1 tasolla mutta omistajansa monipuolisuuden takia kilpailtu myös rataesteitä 90cm luokissa ja koulua helppo A tasolla. Kilpailut ovat olleet yleensä aika pieniä seurakohtaisia ja paikallisia tuttujen tallien järjestämiä kilpailuita. En hetkeäkään epäile, etteikö tällä hevosella olisi ollut kapasiteettia vaativampaakin luokkaan esteillä ja koulussa. Portinvartija on myös ajokoulutettu ja talvisin suosikki puuhaa on kulkea kellojen kilkattaessa reen edessä. Kooltaan ori on iso mutta rakenteeltaan hyvin sopusuhtainen. Jalat ovat suorat ja kuivat, kavioaines hyvä ja aina pysynyt terveenä vaikka kovassa treenissä on oltu ajoittain. Jättänyt parikymmentä jälkeläistä ja jokaisesta varsasta on tullut hyväluonteisia käyttöhevosia eikä terveydessäkään ole ollut mainittavaa. Ori on luonteeltaan rauhallinen ja kiltti, toimii myös lasten käsittelyssä nätisti. Eläkepäivät vietti perheen kotihevosena, seuranaan lampaita, vuohia ja muutama alpakka.

eee. Mesimarja, musta, 156cm, ei ole ratsastuskoulun helpoin hevonen mutta sinnikkäästi tammaa haluttiin pitää parinkymmenen hevosen ratsastuskoulussa - vaikka ongelmia riitti. Tamman suoritustaso oli huippuluokkaa ja se antoi paljon luonteessa ja käsittelyssä anteeksi. Rataesteillä Ippa starttasi 110cm luokissa, koulua väännettiin vaativa B tasolla ja kenttäkilpailuissa CIC1 luokissa. Ippa on rakenteeltaan sporttimallinen, pitkä jalkainen ja kevyt runkoinen. Ei välttämättä vanhojen suomenhevosihmisten suosikki rakennetyyppi ja ulkokuori, mutta suoritushevosena aivan mahtava. Peloton, rohkea ja itsevarma tekijä. Kotona kiukutteleva äkäpussi niin ihmisille kuin muille hevosillekin. Yleensä Ippa joutui tarhaamaan yksin, koska se vartioi omaa heinä kasaansa liian aktiivisesti ja muut saivat herkästi kengästä. Ippalla on kolme jälkeläistä, jotka ovat onneksi perineet isän puolelta vähän rauhallisempaa ja ystävällisempää luonnetta. Tämä oli yksi painavimmista kriteereistä oria valittaessa, että terveys, suku ja luonne tuovat jotain, että saadaan fiksu ja hyvä suoritushevonen tehtyä.