Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

25. elokuuta 2012 - MUISTOSIVUT

Konsti

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeuspunarautias, 158 cm
synytynyt24.12.2009, 32-vuotias (3v. 25.03.2010)
osaaminenko: Helppo A, re: 60 cm
rekisterinumeroVH11-018-0210
kasvattajaEssi Virta
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKRJ-I, YLA2, SLA-II

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © ei halua nimeään mainittavan

Kyllä Konsti keinot keksii. Milloin luistaa hommista, milloin karkaa karsinastaan. Isänsä tavoin melkoinen häseltäjä ja aina saa pelätä, että milloin tuolle vielä sattuu jotain ikävää. Tästä huolimatta ori on oikein sympaattinen ja ei sen kommelluksille voi kuin yleensä nauraa. Muiden hevosten seurassa se ei ole kovin suosittu, sillä kepposia herra tekee niillekin ja osaa se olla joskus vähän ilkeäkin. Siksi olemme katsoneet parhaaksi sijoittaa Konstin omaan tarhaan, jossa on tietenkin aita ja portti tuunattu siten, ettei ori ihan heti pääse karkaamaan.

Kunhan herran saa vain innostumaan työn tohinassa, voi siitä saada irti vaikka mitä! Tuskin meitä muutoin kilparadoillakaan olisi tavattu. Tosiaan, on yleensä kovan työn takana, että Konstin saa menemään nätisti ja tottelemaan apuja, mutta joskus tämäkin ori yllättää ja toimii lähes ajatuksen voimalla. Esteiden päälle ori ei kovin paljoa ymmärrä, mutta ylittää kyllä pikkuesteet, joskin laiskan oloisesti. Maastoilu sen sijaan piristää herraa heti ja yleensä maastoretket ovatkin melko vauhdikkaita.

Hoitotilanteetkaan eivät ole ihan helpoimmasta päästä, sillä Konstilla on tapana tunkea turpansa joka paikkaan ja steppailla eestaas. Harjat on tutkittava yksi kerrallaan joka ainoa kerta. Erityisen innoissaan herra on huomatessaan, että nyt onkin saatu uusi harja. Kaviotkaan eivät putsausta varten nouse, ennen kuin Konsti on saanut tutustua kaviokoukkuun. Eikä varusteidenkaan laitto sen helpompaa ole.Sukuselvitys

i. Konsta prt, 158 cm ii. Konkari prt, 160 cm iii. Konstikas rt, 157 cm
iie. Meriliisa rn, 158 cm
ie. Isapella tprt, 151 cm iei. Rajuilma trt, 154 cm
iee. Henriikka rt, 152 cm
e. Priima tprt, 152 cm ei. Maltti-Valtti rt, 155 cm eii. Jyminä m, 161 cm
eie. Mimmi prt, 157 cm
ee. Virin Väre prt, 152 cm eei. Hilveri vprt, 152 cm
eee. Vilihelmiina prt, 154 cm

i. Konsta kilpaili hyvin satunnaisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa. Se menestyi kuitenkin hyvin vähäisestä kisamäärästä huolimatta. Luonteeltaan hyvin touhukas ja näinollen herkästi onnettomuuksille altistuva ori ehti astua vain viisi tammaa ennen kuin loukkasi itsensä sen verran pahasti, ettei lopettamista parempaa vaihtoehtoa ollut. Astutetuista tammoista vain kaksi tulivat tiineiksi; toinen varsoi orivarsan ja toinen tamman.

ii. Kuvankaunis punarautias ori Konkari kilpaili pääsääntöisesti kouluratsastuksen parissa, mutta muutamia helppoja estestartteja orilla otettiin. Konkari menestyi tasaisen varmasti, mutta mitään huippusuorituksia reipas ja suorastaan villi oripoika ei kilpaurallaan saavuttanut. Kantakirjauksessa ori jäi palkinnotta, mutta sai rakennearvostelussa huippupisteet. Jälkeläisiä orille jäi kuusi kappaletta joista jokainen on ollut erinomainen suorittajahevonen.

iii. Kauniin tasaisen rautias ja merkitön ori Konstikas omasi nimelleen täydellisesti istuvan luonteen. Ori on erittäin hankala käsitellä sillä se omaa konnankoukkuja enemmänkuin laki sallii, onnekseen se oli muuten kiltti. Orilla kilpailtiin epäsäännöllisen säännöllisesti kouluratsastuksen parissa. Ori toimi jalostuksessa vain omistajiensa tammoille, varsoja sille kertyi viisi kappaletta.

iie. Iso ja jopa hieman muhku ruunikkotamma Meriliisa eli koko elämänsä kasvattajillaan siitostammana. Kiltille mutta hieman kömpelölle tammalle opetettiin niin ajo- kuin ratsuhommatkin ja joskus se pääsi tilan isännän kanssa metsätöihin. Tamma jätti jälkeensä kaksitoista varsaa, sillä ei ollut siitosurallaan kuin kaksi vuotta jolloin se ei tiinehtynyt. Valitettavasti vain Konstikas jatkoi tamman hienoa sukua.

ie. Isapella oli hyvin tulinen ja hieman pahansuopea kiukkuinen tammaneiti joka kuitenkin oli ihan vertaansa vailla esteradoilla. Liikkeiltään tamma ei ollut kovin laadukas ja koulusuvustaan huolimatta tamma osoitti jo varsana hyvää hyppykykyä. Tamman nimiin kirjattiin kaksi suomenhevosten estemestaruutta ja useampi hopea/pronssisija. Konsta oli tamman ainoa jälkeläinen.

iei. Tummanrautias kouluori Rajuilma on saanut nimensä synnyttyään pahassa myrskyssä jo kuukauden ennen laskettua aikaa. Pienhevosmittoihin jäänyt kiltti ori menestyi urallaan hienosti, se oli omistajiensa ylpeys joka kantoi palkinnot kotiin niin näyttelyistä kuin kouluradoilta, kantakirjassa ori palkittiin ensimmäisellä palkinnolla. Ori oli myös hurjan suosittu jalostuksessa, varsoja sille syntyi 60kpl.

iee. Omistajiensa rakkaus, tyttärien opetushevonen vaalea liinakkoharja Henriikka kilpaili pääsääntöisesti kouluratsastuksessa, mutta monipuolinen tamma kävi myös muutaman kerran perheen isännän kanssa kokeilemassa onneaan työhevoskisoissa. Rauhallinen, jopa hieman laiska tamma varsoi kolmesti elämänsä aikana.

e. Konstin vanhemmista Priima oli se, jota tavattiin useammin kilparadoilla. Kansallisellakin tasolla menestynyt tamma oli monien ihailema, olihan sillä mitä miellyttävin luonne. Suvultaan melko harvinainen, mutta menestyneitä hevosia sieltäkin löytyi. Tamma päätettiin astuttaa vain harvinaisempia sukuja omaavilla oreilla ja siksi Konsta olikin yksi mainio vaihtoehto. Priima astutettiin tämän jälkeen vielä kahdella muulla oriilla, joista se varsoi kaksi tammavarsaa. Tamma menehtyi 21 vuoden iässä.

ei. Maltti-Valtti oli hieman hankala maasta käsiteltäessä mutta ratsastettavuudeltaan ihan mieletön jonka selkään kaikki havittelivat. Ori oli ratsastusopiston omistuksessa ja menestyi monen opiskelijan kanssa hienosti kouluradoilla. Varsoja orille ei syntynyt kuin kymmenisen kappaletta ennen ruunausta, kaksi tammaa ja 8 oria jotka hankalan luonteensa vuoksi ruunattiin jokainen isänsä tavoin.

eii. Massiivinen musta ori Jyminä oli luonteeltaan hyvin rauhallinen ja ihmisrakas. Ori oli hyvin massiivisesta ulkomuodostaan huolimatta liikkeiltään lennokas ja menestyi kouluratsastuksen parissa erinomaisesti. Ori oli useana vuonna koulumestaruuden kärkisijoista kamppailematta, mutta se kirkkain palkinto jäi saavuttamatta. Ori ei onnistunut siittämään kuin kolme tammaa koko elämänsä aikana ja näistäkin kaksi loi varsansa.

eie. Punarautias tamma Mimmi oli hyvin säpäkkä tamma ja omistajat sanoivatkin aina, että tamman nimeen olisi pitänyt liittää sana Turbo! Mimmi kilpaili koulu- ja esteratsastuksen parissa, mutta menestyi paremmin jälkimmäisessä. Tamma oli kuitenkin tasainen suorittaja joten oli lähes aina sijoituksilla. Jälkeläisiä tammalle syntyi vain kaksi sillä tamma menehtyi valitettavasti ähkyyn jo 16-vuoden iässä.

ee. Luonteikas tamma Virin Väre antoi kaikkien huomata olevansa tamma, etenkin kiimojen aikaan. Kaikki jotka tamman tunsivat sanoivatkin sitä Vinku-Iitaksi. Kantakirjauksessa tamma palkittiin toisella palkinnolla, mutta muuten tamman ura ei ollut maineikas. Varsoja tammalle syntyi kuusi joista yksi menehtyi jo maitovarsana.

eei. Aikansa yksi menestyneimmistä oreista, vaaleanpunarautias läsipää Hilveri oli luonteeltaan orimainen, mutta silti suhteellisen helppo ori. Kouluratsastuksessa vaativalla tasolla kilpaillut ori voitti suomenhevosten koulumestaruuden peräti kuusi kertaa. Kantakirjassa ori palkittiin toisella palkinnolla. Oria käytettiin säästellen jalostukseen vain tarkasti valituille tammoille, varsoja orille syntyi kuusitoista kappaletta.

eee. Vauhdikas, mutta kiltti rautias tamma Vilihelmiina yllätti omistajansa täysin. Tamma ostettiin nuorena harrastehevoseksi mutta vuosien saatossa tamma osoitti olevansa valiotason hevonen kouluradoilla ja viimeinen silaus saatiin kun tamma kantakirjattiin ykköspalkinnolla. Jälkeläisiä tamma sai viisi kappaletta.


Jälkeläiset

6 kpl: 2 oria, 4 tammaa
Jalostusinfo: Konsti ei ole enää jalostuskäytössä korkean ikänsä vuoksi.

ori Fiktion Nestori s. 19.08.2010 VIR MVA Ch, KTK-I, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Tiitun Vilima
tamma Fiktion Kikka s. 31.08.2010 YLA2, SV-I, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Syksyn Saana
tamma TR Kesäheila s. 24.02.2011 Finest Foal emä Hileen Huiske
tamma Rentun Lumimarja s. 01.05.2011 Ch, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Lumianna
ori Fiktion Juksu s. 11.11.2011 irtoSERT, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Aava
tamma Fiktion Triinu s. 05.01.2012 emä Tulitikkutyttö
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.