Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

9. kesäkuuta 2013 - MUISTOSIVUT

Fiktion Pyrytär

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeuspunarautias, 146 cm
synytynyt15.01.2009, 132-vuotias (4v. 16.05.2009)
osaaminenko: Helppo B, re: 60 cm, Noviisi valjakkoajo
rekisterinumeroVH11-018-0226
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetVVJ-II, KRJ-II, SLA-I, YLA1

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © ei halua nimeään mainittavan & Fiktio

Yleisesti Pyrri on melko leppoisa tamma joka ei pienistä hätkähdä. Pikkuvarsana Pyrri myytiin, mutta haettiin takaisin kasvattajalle omistajan välinpitämättömyyden vuoksi. Pyrri ei silti tunnu olevan moksiskaan huonosti alkaneesta taipaleestaan, vaan tammasta on kehittynyt nätti ja hyväluonteinen hevonen. Tarhatessa Pyrri käyttäytyy hyvin ja tammaa voidaan viedä vaikka samalla taluttajalla olisi toinen hevonen toisen käden päässä. Pyrri ei hermostu, eikä pelästy vaikka toinen hevonen hieman törttöilisikin. Pyrri voidaan tarhata isoonkin laumaan tammoja ja ruunia, sillä tämä tamma tulee hyvin toimeen toisten hevosten kanssa. Pyrri viihtyy hyvin ulkona laitumella, mutta toisinaan hiekkatarhassa on selkeästi kyllästyneen oloinen. Hoitaessa Pyrri on oikea unelma. Tammaa ei tarvitse sitoa kiinni karsinassa vaan seisoskelee oikein kiltisti karsinassaan ja nauttii suuresti saamastaan huomiosta. Pyrri viihtyisi vaikka tuntikaupalla rapsutettavana ja harjattavana. Antaa myös hyvin laittaa suitset, vaikka ei pidäkään kylmistä kuolaimista, ja satulan. Tämä tamma ei pullistele eikä väistä sivuun. Pesemisestä tamma ei ole moksiskaan. Vettä voidaan suihkutella ihan rauhassa letkusta ilman että tamma siihen sanoo mitään vastaan. Varsinkin kuumalla ilmalla Pyrri nauttii letkulla kastelusta.

Ratsastaessa Pyrri on hieman säheltävää sorttia ja tarvitsee ratsastajan joka pitää tamman ajan tasalla jokaisessa tilanteessa. Täysin perunasäkkinä matkustaminen ei siis tämän tamman kanssa onnistu, vaan työtä on selässä tehtävä saumattoman yhteistyön saavuttamiseksi. On herkkä suuavuille, mutta pohkeiden kanssa saa tehdä enemmän työtä. Herkkä istunnalle ja selässä saakin olla tarkkana, ettei kenota mihin suuntaan sattuu. Toimii kyllä kokemattomammankin ratsastamana, mutta paremmin liikettä tammasta saa irti kokenut ja kärsivällinen ratsastaja, joka jaksaa odottaa alkuratsastuksessa Pyrrin sähläystä. Tamma kyllä tasaantuu, kun siihen jaksaa jokainen ratsastuskerta nähdä vaivaa. Koulukiemurat sujuvat Pyrriltä mallikkaasti. Liikettä ja taipuisuutta löytyy ja kyllä tamma nauttiikin esiintymisestä, kun saadaan kunnolla heräteltyä meneillään olevaan liikkumiseen. Esteillä Pyrri on hieman epävarma ja vaatii ratsastajan joka uskaltaa kunnolla pyytää tammaa etenemään. Tämä tamma ei ole mikään automaatti joka hyppää, kun vain näyttää esteen. Esteille vaatii siis kokeneen ratsastajan joka tietää mitä selästä käsin tulee toimia. Hyppytekniikka olisi hyvä, mutta tamman itsevarmuus esteillä ei ole kovin hyvä. Maastossa Pyrri viihtyy mieluiten toisten hevosten seurassa. Menee kyllä yksinkin maastoilemaan, mutta hirnahtelee säännöllisesti matkalla ihan vain yrittääkseen saada kontaktin toisiin hevosiin. Kärryjen edessä Pyrri on kuin kotonaan, aivan kuin tamma osaisi kuunnella ohjastajan ajatuksetkin. On helppo ajaa ja herkkä ohjalle. Keskittyy ajettaessa tekemiseensä paremmin kuin ratsastaessa. Ehkä tamma tuntee olonsa turvallisemmaksi vetäessään kärryjä, kuin ratsastaja selässänsä.

Kisoissa Pyrri saattaa ensin hieman katsella ympärilleen ja tutkia epäluuloisesti paikkoja. Rauhoittuu kuitenkin hetken päästä ja on enemmän oma itsensä käsiteltäessä maasta. Ratsastuskilpailuissa ennen suoritusta Pyrrillä on hyvä ratsastaa kunnon verryttely, jotta tamman saa hyvin kaikille avuille. Syttyy kuitenkin kilpailu suorituksessa hyvin, varsinkin kun ollaan koulukentällä. Valjakkokilpailuissa Pyrri keskittyy heti hyvin ja avut löytyvät ilman sen kummempia kikkailuja. Kuitenkin lihakset on hyvä saada verryttelemällä lämpimiksi, mutta apujen löytymiseen ei tarvitse nähdä niin paljon vaivaa. Pyrrin lastaaminen onnistuu helommin kotona kuin kilpailupaikalla. Kotona kävelee koppiin vain taluttajan perässä, mutta kilpailupaikalla apuna käytetään herkkuja. Tamma ei kaiketi uskalla mennä samalla tavalla koppiin sisään, kun ollaan vieraassa ympäristössä. Missään nimessä Pyrri ei kuitenkaan ole vaikea lastata. Matkakaveriksi tammalle kelpaa mieluiten toinen tamma tai ruuna. Oreille mielellään irvistelee ja kiukuttelee, paitsi tietysti kiima-aikaan Pyrri taas sitten olisi hyvinkin innokas jakamaan saman kopin, mieluiten tietysti ilman väliaitaa.

Kengittäjän kanssa Pyrri käyttäytyy hyvin. Takajalkojaan saattaa kyllä yrittää roikottaa kengittäjän päällä liian raskaasti, mutta lopettaa roikkumisen, kun tammaa asiasta ystävällisesti huomauttaa. Kengittämisessä ei yleensä kauaa aikaa mene mikäli se Pyrristä itsestään on kiinni. Eläinlääkäriin suhtautuu pienellä varauksella, mutta rauhallinen eläinlääkäri yleensä rauhoittaa myös tätä tammaa. Pyrri antaa tutkia koko kauniin vartensa ja pistämisen kanssa ei ole ongelmaa. Raspauksesta tamma ei erityisemmin pitäisi, mutta suostuvainen on tähänkin hommaan, kun muuta vaihtoehtoa ei anneta. Lääkkeet syö helposti ruuan seassa ja matolääkkeen voi ruiskuttaa suoraan suupielestä sisään ilman ongelmaa. Pyrri on melko tavallisen mukava ja leppoisa tamma ei kaikesta hätkähdä, vaikka omaakin omat omituisuutensa ja ominaisuutensa. © alhippa, kiitos!Sukuselvitys

i. Ellenin Lemmenloruja   KTK-III
vprt, 154 cm
ii. Kirveltäjän Viksu-Viljo rt, 150 cm iii. Paaluvuoren Otello 151 cm
iie. Pissis VK trt, 153 cm
ie. Syksyn Julia rt, 156 cm iei. Saagan Roomeo vprt, 161 cm
iee. Saagan Nostalgia
e. Pipariina KAT
rt, 148 cm
ei. Pikantin Pikkelssi trn, 155 cm eii. Kurittoman Leijonaraita rt, 155 cm
eie. Ellenin Titta rt, 147 cm
ee. Suomi Erotar rnkm, 146 cm eei. Rottinki v. Sto   KTK-II trn, 157 cm
eee. Suomi Esikko   KTK-III prt, 147 cm

Katso myös kattavampi sukutaulu!     isälinja - Kabrioletti     emälinja - Elovena


Jälkeläiset

4 kpl: 2 oria, 2 tammaa

ori Fiktion Juuko s. 10.10.2010 isä Vaapukan Sulevi
tamma Fiktion Perijätär s. 02.03.2011 KRJ-II, YLA2, SLA-II isä Siljan Eminem
tamma Fiktion Penni s. 19.10.2011 sijoituksia ratsastus- ja valjakkoajokilpailuista isä Milkan Wiljakka
ori Fiktion Kaapo s. 29.06.2012 sijoituksia valjakkoajokilpailuista isä Fiktion Karma
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.