Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

UUSI OMISTAJA, UUDET SIVUT

Fiktion Saaga

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeusrautias, 153 cm
syntynyt23.10.2013, 85-vuotias (4v. 21.02.2014)
osaaminenko: Helppo B, re: 70 cm, Noviisi valjakkoajo
rekisterinumeroVH13-018-1342
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKTK-III, 93 sijoitusta

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © Fiktio

Saaga on reipas, menevä suomenhevostamma, joka on aina yhtä innoissaan töihin lähtemisestä, oli kyse sitten kevyestä maastoilusta tai rankemmasta kenttätyöskentelystä. Tamma ei ole ilkeä, mutta sen verran omanarvontuntoinen ja hoidettaessa kärsimätön, ettei se sovi aivan vasta-alkajien käsiin. Kokeneen ihmisen kanssa Saaga toimii hyvin, kunhan sen kanssa tekee asioita, eikä jää haaveilemaan.

Ripeät otteet ovat eduksi Saagan kanssa, tamma ei juuri välitä pitkistä harjaus- ja rapsutussessioista. Hevonen kyllä nauttii perusteellisesta harjauksesta, muttei malta seistä harjattavana puolta päivää. Fiksuna, hyvin käyttäytyvänä tapauksena Saagan voi hoitaa niin karsinassa kuin käytävällä, sillä ei ole väliä. Kaikki hoitotoimenpiteet, varustaminen, eläinlääkärin ja kengittäjän vierailut sujuvat rutiinilla, Saaga osoittaa tyytymättömyyttäänkin vain irvistelemällä kestäen inhottavatkin asiat (valjasvöiden kiristäminen, raspaus, rokotus) ilman irvistelyä isompaa protestointia. Saaga on sen verran fiksu tamma, että tietää kaiken olevan nopeammin ohi, kun käyttäytyy hyvin.

Talutettaessa hevonen kulkee ripein askelin, ja vaikkei Saagalla kiire olekaan se kävelee helposti hitaan taluttajan ohi. Tamma ei kuitenkaan kävele ihmisen yli tai lähde omille teilleen, se on vain reipas. Lastaaminen sujuu hyvin, kunhan tamma on ensimmäinen rekkaan/koppiin menevä, ja väliseinä on niin isosti auki kuin mahdollista. Kapeaan väliin Saaga ei mene kuin liinoilla vetämällä, väliseinän ollessa kunnolla auki suomenhevonen kävelee koppiin kuin karsinaansa menisi. Matkustamisesta tamma ei ole moksiskaan, kunhan ruokaa riittää koko matkalle.

Reipas, eteenpäinpyrkivä, nöyrä, palveleva ja teräväpäinen – tätä hevosta voisi kehua ties kuinka pitkään! Saaga on erinomainen ajettava, jolta löytyy liikettä ja osaamista vaativiin valjakkoluokkiin. Tammalla on tahdikkaat, matkaavoittavat askeleet ja hyvä yliastunta, laukka on Saagan askellajeista paras. Herkkänä ajettavana Saaga reagoi liian kovaan käteen tai turhan ronskiin pidätteeseen seisahtumalla paikoilleen ja juurruttamalla kavionsa maahan, kunnes tuntuma suussa tuntuu mieluisammalta. Pehmeällä, vakaalla ohjastuntumalla Saaga toimii moitteetta ja mukisematta. Mikäli suomenhevonen ei tajua jotain saamaansa apua se hidastaa vauhtiaan, joskus ihan pysähtyy, jääden odottamaan selkeämpää ohjeistusta. Kokeneen kuskin kanssa meno on sulavaa, aivan kuin hevonen tietäisi etukäteen, minne mennä ja mitä tehdä. Tamma toimii moitteetta kaikissa valjakkoajon osakokeissa, vaikka maratonosuus (ja maastoilu ylipäätään) on sen ehdoton suosikki. Koulu- ja tarkkuuskokeissa hevonen suorittaa saamansa tehtävät samalla motivaatiolla kuin maratoninkin, eikä Saaga ole laiskaa päivää nähnytkään. Rauhalliset käynti-/raviköpöttelylenkit kannattaa suorittaa maastossa, jos mahdollista, kentällä pyörimiseen tamma kyllästyy nopeasti (kunnon työnteko on aina asia erikseen).

Kisapaikoilla Saaga on yhtä asiallinen kuin kotonakin, ryhti tosin paranee ja tamma on reaktiivisempi ajettava. Hyvien hermojensa ansiosta tamma ei juuri stressaa tai jännitä, mahdollinen pieni kisajännitys poistuu viimeistään verryttelyjen aikana. Kisatilanteessa Saaga on sama nöyrä, palveleva ja työintoinen hevonen kuin kotonakin, ajettavuuteen vain tulee lisää herkkyyttä. Parhaimmillaan Saaga on maratonkokeessa puskiessaan eteenpäin tasaisen vahvasti kuin höyryjuna. Tamma nauttii esteosuuksista suunnattomasti, vaikka vesieste onkin hevosen ehdoton suosikki. © SusirajaSukuselvitys

i. Kaarnan Iltasoihtu   KTK-II
rt, 152 cm
ii. Kajo rt, 146 cm iii. Kumulus rt, 147 cm
iie. Sammahdus rt, 148 cm
ie. Hallava rt, 157 cm iei. Taika-Rohto rt, 165 cm
iee. Hillakka rt, 155 cm
e. Fiktion Serafiina
rt, 154 cm
ei. Hovian Nuutti prt, 170 cm eii. Knuutti prt, 170 cm
eie. Hovian Taika prt, 159 cm
ee. Sylviina vprt, 155 cm eei. Kostamus rt, 143 cm
eee. Sadelma rt, 157 cm

isälinja - Kajo     emälinja - Toive


Jälkeläiset

2 kpl: 1 ori, 1 tamma

tamma Fiktion Selma s. 01.02.2012 KTK-II, SV-II, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Riihikorven Teremias
ori Fiktion Mauno s. 03.10.2014 KTK-II, kilpaillut porrastetuissa isä Fiktion Mainio
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.