Myrskylän Merenhuiske

3-vuotias suomenhevostamma, syntynyt 05.01.2021. Vaaleanruunikko Ee/Aa, jauhokuono. Aikuisena arviolta 148 cm korkea. Tällä hetkellä opettelee hevosen elämää. Potentiaalinen esteratsu. Rekisterinumero VH21-018-0028. Kasvattanut Myrskylä (VRL-08179) ja omistaa Mandelbacke (VRL-00692).

i. Ponipalleron Mintti
vkk, 154 cm
ii. Sairaannopee
tprt, 154 cm
ie. Kaapparin Minerva
vkkskrj, 155 cm
e. Vappulan Korvenkuiske
prn, 148 cm
ei. Perinkonu
prt, 152 cm
ee. Varjolilja
rn, 143 cm

Suomenhevosten laatuarvostelu on yksi mainioista väylistä löytää mielenkiintoisia ja upeita rodun edustajia. Olen ollut mukana SLA:n toiminnassa sen perustamisesta lähtien, joten vuosiin mahtuu satoja erilaisia yksilöitä. Yleensä joka tilaisuudesta löytyy vähintään se yksi, jonka voisi nimetä "tuomarin suosikiksi". Eräässä tilaisuudessa se oli Myrskylän omistuksessa oleva punaruunikko tamma Vappulan Korvenkuiske, jonka eloisa ja valoisa luonne hurmasi minut. Siinä vaiheessa en kuitenkaan osannut aavistaa, että alle kuukautta myöhemmin omistaisin tamman jälkeläisen, Myrskylän Merenhuiskeen.

Huiske asui kaksivuotiaaksi asti kasvattajansa luona. Sylvi kuvaili tammaa niihin aikoihin seuraavanlaisesti:

"Vauhdikas emä Vappulan Korvenkuiske ei ollut rauhoittunut vanhoilla päivilläänkään ja varsan isäkin on hieman hätäisen luonteenlaadun omaava herrasmies, joten oli hyvin odotettavaa, että Myrskylän Merenhuiske on myös vähän malttamaton neiti. Siinä kuitenkin on menty oikeaan suuntaan, että Huiskeen energia kanavoituu oikeisiin asioihin ja sen kanssa on mahdollista puuhastella reippaasti, mutta hyväntuulisesti. Oli kesä tai talvi, Huiske on aina yhtä pörheänä lähdössä hommiin. Ja jos ei ole mitään tekemistä, keksii Huiske sitä aivan varmasti itse. Nopeat hoksottimet takaavat sen, että Huiske keksii kyllä kaikki kokeilemisen arvoiset aktiviteetit tarhassa ja onpahan sen jäljiltä jouduttu korjailemaan milloin mitäkin, myös hevosta itseään sen kolhittua itsensä rikkomaansa aidantolppaan.

Ihminen on Huiskeelle ennen kaikkea kivojen asioiden mahdollistaja. Huiske tietää, että jos lyöttäytyy hyvään kimppaan ihmisten kanssa, niin pääsee kaikille jännittäville ja vauhdintäyteisille retkille. Huiske on aina korvat hörössä kokeilemassa uutta eikä sitä tunnu jännittävän sellaisetkaan asiat, jotka normaalisti hevosia vähän epäilyttävät. Kuljetus onnistuu ilman minkäänlaisia ongelmia ja tamma lastaa tarpeen vaatiessa vaikka itse itsensä kyytiin. Uusissa paikoissa Huiske huutaa alkuun kuin sumutorvi ensimmäiset viisi minuuttia ilmoittaakseen kaikille tulleensa paikalle, mutta maltaa tämän jälkeen pitää turpaansa soukemmalla, jotta ei tarvitse aivan silmiään päästä hävetä. Rohkea tämä tamma on, joskus jopa tyhmänrohkea ja sen perään kannattaa vähän aina katsoa tarkemmin kuin muiden hevosten, sillä Huiske voi keksiä työntää päänsä vaikka muurahaispesään. Tämän aivoituksissa ei pysy millään aina mukana, mutta onneksi Huiskeen tempaukset ovat yleensä melko harmittomia.

Huiske tykkää kovasti huomiosta ja se onkin kärkkymässä rapsutuksia ja leperryksiä aina kuin mahdollista. Tästä huolimatta harjaustuokiot ovat Huiskeelle siinä mielessä vähän haastavia, kun niissä pitäisi seistä pitkiä aikoja paikallaan. Huiskeen kanssa onkin pienestä pitäen harjoiteltu sitä, ettei aina voi olla menossa pää viidentenä jalkana, vaan joskus on pakko malttaa ihan vain ollakin. Työ on tuottanut hiljalleen tulosta, eikä Huiske ole ollenkaan niin rasittava kuin ensimmäisenä elinvuotenaan. Toki vieläkin Huiske alkaa helposti hääräillä levottomasti, mutta lopettaa sen kyllä, kun napakasti käskee (vain aloittaakseen sen hetken päästä uudelleen). Taluttaessa Huiske kunnioittaa ihmistä eikä jyrää päälle, mutta paikallaan tamma saattaa hyöriä ollessaan oikein levottomalla tuulella. Kuitenkin pääasiassa Huiske kulkee narun päässä kauniisti eikä se vaadi kummempia kikka kolmosia pysyäkseen ruodussa."

Odotan Huiskeesta kasvavan huikeaa estetykkiä. Palataan asiaan sen saralta kunhan se on ajankohtaista. Ainakin irtohypytysten perusteella potentiaalia riittää.

Kaikki kuvat © Mandelbacke. Lisää kuvia alempana.

Saavutukset

13.02.2021 2 Star Prospect (811 p.)

20.03.2021 SV-I (6,8 + 10 + 10 + 9 + 7 + 5 = 47,8 p.)

Jälkeläiset

Huiske ei ole vielä siitoskäytössä.

Kilpailuhistoria

Huiske aloittaa kilpailemisen aikaisintaan kesäkuussa 2021.

Näyttelytulokset

Kertomuksia vuosien varrelta

CAS 62 toukokuu (vko 2/2021) » Huiskis ja Huiske

Kun viimein pitkän etsinnän jälkeen löysin Huiskiksen täyttämään kenttäratsun mentävää koloa, aloin elätellä toiveita, että pian löytyisi se kauan kaipaamani estepienhevostammakin. Eikä siinä sitten lopulta kauaa mennytkään. Mutta oli hauska sattuma, että tämän pikkutamman lempinimi oli Huiske. Millaisella tuurilla löydän lyhyen ajan sisällä kaksi täydellistä, mutta lähes samannimistä hevosta? Tietysti kutsumanimeä voi aina vaihtaa, mutta päätin kuitenkin pitää nimet sellaisinaan, sillä Huiske kuvaa samalla mainiosti tamman vauhdikasta ja elämäniloista luonnetta (näillä sanoilla myös kasvattaja markkinoi sitä). Täytyy vain toivoa, ettei muilla mene hevoset sekaisin.

Ota yhteyttä


Milja VRL-00692
virtuaali@lasileija.net
Keskustan chat

Tuoreimmat kuulumiset


13.03.2021 "Mitä? Joko se nyt syntyy?" huuhdahdin kun huomasin varsomiskamerasta tulleen kuvaviestin, jossa Athena oli asettumassa makuulleen karsinassaan. "Senhän piti syntyä vasta parin viikon päästä", tuumin mielessäni kun aloin pukea vaatetta päälle lähteäkseni talliin. Oli myös täysin sattumaa, että tamma oli juuri nyt ylipäätään edes sisällä, eikä laitumella, missä se on normaalisti lähes 24/7/365. [...] Lue lisää