Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

31. tammikuuta 2015 - MUISTOSIVUT

Huvin Enneuni

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeuskulomusta, 155 cm
syntynyt13.03.2011, 22-vuotias (4v. 12.07.2011)
osaaminenko: Helppo A, re: 60 cm
rekisterinumeroVH11-018-0863
kasvattajaSorel, Huvitus
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKTK-III, KRJ-II, SLA-I, YLA2

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © Vibaja

Veikeän näköinen kulomusta tamma hurmasi minut jo kirmaillessaan punaruunikon emänsä vierellä Huvitus-nimisen tallin laitumella. Tamma oli tietenkin Enni, joka muutti Fiktioon vieroituksen jälkeen. Enni on aina ollut reipas ja iloinen tamma, eikä siltä ns. jää koskaan sormi suuhun. Se kestää siis erinomaisesti painetta, tutustuu mielellään uusiin, todella oudoilta tuntuviinkin asioihin ja ennen kaikkea osaa itse ratkaista ongelmatilanteita. Valitettavasti tämä kyky on toisinaan vähän haitaksikin, kun neiti muun muassa karkailee tuon tuosta niin karsinastaan kuin tarhastakin. Joskus otetaan kaverit mukaan, toisella kertaa lähdetään yksikseen seikkailemaan.

Hoitotilanteet on Ennin mielestä sopiva hetki hiukan kiusata hoitajaa esimerkiksi varastelemalla harjoja tai vaihtoehtoisesti kerjätä huomiota tunkemalla päätä syliin ja tuijotella suurilla suloisilla silmillä. Ei voi väittää etteikö tamma pitäisi rapsutuksista ja muista huomionosoituksista, sehän rakastaa niitä! Rakkaudesta puheenollen, Enni rakastaa myös tallikissaamme Raisua. Molemmat ovat kovin leikkisiä kavereita, joten ne ovat kuin luodut toisilleen. Raisu viettää paljon aikaansa Ennin karsinassa ja tarhassa silloin, kun muita hevosia ei ole lähettyvillä.

Varusteiden laittoa neiti ilmeisesti luulee jonkin sortin leikiksi, sillä suitsittaessa se avaa suunsa, mutta sulkee sen heti, kun kuolaimet ovat lähellä sujahtaa sisään. Pinteleitä ja suojia, etenkin kuljetussuojia, se jaksaa joka kerta ihmetellä hetken, mutta sen jälkeen se kiinnostuu enemmän hoitajansa hiuksista, joita on kiva hieman maistella. Satulan maistelu on myös Ennin mieleen ja monesti saakin istuinosasta pyyhkäistä neidin kuolat, vaikka kuinka nopeasti yrittäisikin sujahtaa satulan kanssa tamman pään ohi.

Enni ei tiedä mitään hauskempaa kuin hankilaukat. Sen innon tuntee heti, kun tamma arvaa mitä ollaan pian tekemässä. Kaikenlainen hauskanpito on muutenkin sen mieleen, mutta tamma osaa tarvittaessa myös keskittyä esimerkiksi kouluratsastuksen moninaisiin kiemuroihin. Joskus sitä tuleekin ihmeteltyä miten niin vilkas tamma kykenee suorittamaan kouluratsastusohjelman ongelmitta. Esteradankin Enni on päässyt monesti kunnialla läpi, vaikka välillä vauhtia on ollut liikaa tai lähestymisissä on ollut parantamisen varaa.

Matkustajana Enni vaatii paljon virikkeitä tai sitten se keksii niitä itse. Ja nehän eivät tunnetusti ole aina kovin järkeviä. Uudessa ympäristössä, esimerkiksi kisapaikalla, tamma tutkisi mielellään jokaisen kolkan. Yleensä Enni ei edes tajua kisapaikalla vallitsevaa jännittävää tunnelmaa, se on kuin kotonaan.Sukuselvitys

i. Valveuni   KTK-II
m, 157 cm
ii. Ikuisuuskehrääjä   KTK-II m, 157 cm iii. Pohjanoteeraus m, 159 cm
iie. Ilosanoma trn, 154 cm
ie. Marine   KTK-II tprt, 161 cm iei. Houkuttamaton rt (lkk), 162 cm
iee. Marinetta 158 cm
e. Koistilan Helinä   KTK-III
vrt, 155 cm
ei. Riivana TM tprt, 154 cm eii. Rätvänä tprt, 155 cm
eie. Matin Raivotar trt, 154 cm
ee. Kirsen Hento   KTK-II rn, 156 cm eei. Kivikko rt, 150 cm
eee. Kirsen Heikko rn, 155 cm

isälinja - Ikuisuuskehrääjä     emälinja - Kirsen Hento

iii. Pohjanoteeraus on jo nykyään eläkkeellä, mutta starttailee satunnaisesti helpoissa kenttäratsastusluokissa. Nuoruusvuosinaan ori pärjäsi huomattavasti paremmin, mutta nykyään kilpailu onkin lähinnä harrastus, eikä niissä käydä ruusukkeenkuvat silmissä. Pohjanoteeraus ei ole kovinkaan rodunomaisen näköinen, eikä komeakaan, mutta kilpailumenestyksensä ansiosta sitä on jonkun verran käytetty jalostukseen.

iie. Ilosanoma kilpaili ihan hyvällä menestyksellä sekä kenttä-, este-, että kouluradoilla. Valitettavasti ei saatu tietää kuinka hyvä tammasta olisi lopulta tullut, sillä se menehtyi tapaturmaisesti auto-onnettomuudessa 13-vuotiaana. Ilosanoma oli juuri kantakirjattu II-palkinnolla ja se oli palaamassa kantakirjaustilaisuudesta, kun ikävä onnettomuus tapahtui. Onneksi tamman suku on saatu jatkumaan sen ainoan jälkeläisen voimin.

iei. Houkuttamaton on menestynyt erityisesti valjakkoajossa, mutta se on kilpaillut myös kouluratsastuksessa. Luonteeltaan ori oli erittäin seurallinen ja ihmisystävällinen, vaikka joskus olikin vähän liiankin innokas ja taipuvainen sähläykseen. Ratsuna se oli ahkera ja yhteistyöhaluinen. Tätä I-palkittua oria käytettiin melko runsaasti jalostukseen, se sai nimittäin viisikymmentä jälkeläistä. Suurin osa on menestynyt valjakkoajossa, kouluratsastuksessa ja monet myös näyttelyissä. Viisitoista jälkeläistä onkin kantakirjattu vähintään II-palkinnolla.

iee. Marinetan elämä on ollut täynnä ylä- ja alamäkiä. Ensinnäkin se jäi orvoksi sen emän menehtyessään varsomiseen, mutta Marinetan onneksi tallin toinen tamma oli juuri luonut varsansa varsansa ja tämä tamma otti Marinetan hoidettavakseen. Kun Marinetasta piti kouluttaa vaativan tason kouluratsua, kasvattajalle kävi niin ikävästi, että hän putosi toisen hevosen selästä ja halvaantui. Kun talli hevosineen myytiin, Marinetta joutui miehelle, jolla oli ennestään eläintenpitokielto, mutta tätä ei oltu konkurssikaupassa tarkistettu. Huonoissa oloissa nöyräksi ja araksi kasvanut tamma sai vasta vuosia myöhemmin viimein ansaitsemansa hyvän kodin. Se pääsi nimittäin kasvattajansa tyttärelle, joka teki tammasta sen, mitä sen suhteen oli alunperin suunniteltu. Kilpailtuaan muutaman vuoden Marinetta siirtyi siitostammaksi ja varsoi viisi ihanaa varsaa.

eei. Kivikko kilpaili esteratsastuksessa metrin luokkia. Vaikka muutaman kerran ori luokkansa voittikin, useimmiten se jäi melkein sijoittumatta. Orin hyppytyylissä oli paljon hiomista, mutta lempeän luonteensa ansiosta se oli hyvin pidetty. Näyttelyissä ori pärjäsi hyvin ja saikin paljon kehuja niin tuomareilta, kuin muiltakin ihmisiltä. Kivikko kantakirjattiin jo nuorena poikana II-palkinnolla.

eee. Kirsen Heikko on kilpaillut pääasiassa kouluratsastuksessa helpolla tasolla. Esteratsun uraakin koitettiin, mutta esteillä tamman hallinta on hyvin haastavaa, joten se ura jätettiin sikseen. Ratsastaessa Kirsen Heikko ei anna mitään ilmaiseksi, eikä menestyksellä voi juuri hurrata. On tamma muutamaan otteeseen kuitenkin sijoittunut. Jälkeläisiä sillä on kaksin kappalein.


Jälkeläiset

7 kpl: 5 oria, 2 tammaa

tamma Fiktion Lulu s. 23.01.2012 KTK-II, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Fiktion Luotsi
tamma Fiktion Haaveuni s. 28.03.2012 KTK-III, SV-II, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Fiktion Kiro
ori Fiktion Aksel s. 17.05.2014 SV-I isä Fiktion Aslak
ori Fiktion Vampyyri s. 03.10.2014 SV-I isä Fiktion Velikulta
ori Fiktion Uniruno s. 20.11.2014 isä Viehättävän Riimi
ori Fiktion Karikko s. 24.11.2014 isä Ulapan Kalliorikko
ori Fiktion Vintiö s. 28.12.2014 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Seljasaaren Velmandeera
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.