Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

31. elokuuta 2014 - MUISTOSIVUT

Fiktion Rälssi

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeusvaaleanpunarautias, 150 cm
synytynyt28.08.2011, 116-vuotias (3v. 27.11.2011)
osaaminenko: Helppo B, re: 100 cm
rekisterinumeroVH11-018-1374
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKTK-III, ERL-II, ERJ-I, SLA-II, YLA2

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © KK & eripura.net

Lassi jatkaa estepainotteista "aatelislinjaa". Lassissa on hyvin paljon isänsä luonteenpiirteitä, mutta ennen kaikkea se on jokaisen ystävä, aivan kuten emänsäkin. Lassi ei kaipaa kuitenkaan tarhakavereita, vaan se vetää rallia siellä ihan itsekseenkin. Eikä se saa mitään kohtauksia joutuessaan yksikseen talliin, tylsäähän se on ja alkuun Lassi saattaa hieman koputella karsinansa oveen fiiliksellä "kukkuu saisiko seuraa", mutta komentaminen riittää ja ori alkaa torkkumaan tyynen rauhallisesti. Lassi pitää ihmisistä, hörähtää ilahtuneesti jokaiselle karsinaan tulijalle ja tykkää kovasti rapsuttelusta, joita saa osakseen. Harjaaminen sen sijaan ei ole kivaa, se saattaa jopa hieman uhkailla vaikkei koskaan näykkäissyt olekkaan. Kuka nyt haluaisi mahtavasta mutakerroksesta luopua, niin Lassin intohimo tosiaan on piehtarointi ja aina siellä tarhan mutaisimmassa kohdassa. Jos ori on turvasta hännänpäähän ihan mutainen, pääsee paljon pienemmällä kiukuttelulla, kun orin suoraan pesee, siitä se meinaan pitää yllättävän kovin. Taluttaessa Lassi on hieman laiska ja aamutallin kiireessä onkin todella kiva kun ori laahustaa tarhaan, jotenkin ihmeellisesti se on pikkuhiljaa siirtynyt tallin lähimpiin tarhoihin.

Lassi on mukava esitellä pukkikoneena, sillä sitä se on. Työntekö ei huvita, on paljon mukavampaa heitellä pyllyä ilmaan ja pyrkiä eroon ratsastajasta. Tämän vuoksi kouluratsastus ei suju, ori on kaiken lisäksi kouluvääntöä tehdessä ihan armottoman laiska. Esteet saavat Lassinkin hereille, mutta ei se silti kuumu. Se on esteillä positiivisen innokas, kuuliainen ja näppärä. Lassi on aika paha kyttääjä ja vaatii paljon ratsastajansa tukea erikoisesteillä, jo pelkät kukkakoristeet esteen reunoilla saavat orin epäröimään. Kaikkein paras kannustin on napakka karjaisu "JAP JAP" esteelle lähestyessä, kun ollaan tarpeeksi lähellä ei ori enää kiellä. Apua on myös rautaisista pohkeista. Lassi hyppää hyvällä tekniikalla ja komealla ilmavaralla, vain aniharvoin se tiputtelee. Joku onkin joskus sanonut Lassin hyppäävän kuin nuoret varsat, tyylikkäällä puolenmetrin ilmavaralla olisi este sitten minkä kokoinen tahansa. Orin kanssa ollaan myös käyty maastoesteillä, niistäkin ori syttyy ja kauniin "karjahtelun" säestämänä ori hyppää ne kauheimmatkin maastoesteet. Harmi vain orin ongelmat kouluratsastuksssa estävät meitä starttaamasta kenttää.

Lassi on hieman epävarma lastattava, useimmiten marssitaan suoraa sisälle, mutta toisinaan reissu joudutaan jättämään väliin. Silloin kun Lassi päättää, että ei huvita, niin silloin myös ei huvita, eikä mitkään konstit saa oria kulkemaan lastaussillan ylitse autoon. Lassi rakastaa esilläoloa, se suorastaan puhkuu intoa tajutessaan pääsevänsä ihmisten eteen. Laiskuus käsihevosena ei katoa kylläkään mihinkään ja näyttelyissä tämä on erittäin kivaa, yritäppä saada hevosta raviin josta huokuu naapurikylään asti fiilis "juokse kuule ihan keskenäs". Lassin onneksi kisoissa ei ole kielletty ääneen tsemppaaminen, jos näin olisi, Lassi luultavasti olisi pelkkä pihakoriste. Lassi on helppo kisakaveri siinä suhteessa, ettei se suutu muille tai joudu paniikkiin vaikka joku tulisi liian läheltä verryttelyssä, esteverkat kun ovat usein asteen "rajumpia".Sukuselvitys

i. Fiktion Rajakreivi   KTK-II
tprt, 158 cm
ii. Ruhtinas   KTK-III tprt, 158 cm iii. Pojan-Kloppi vprt, 157 cm
iie. Tytön-Tahto prt, 158 cm
ie. Heiskun Hilkka   KTK-III rt, 158 cm iei. Heisku rt, 159 cm
iee. A.S. Hilkka prt, 152 cm
e. Fiktion Rosiina   KTK-III
prt, 144 cm
ei. Riimanni   KTK-II prt, 141 cm eii. Eetos FI prt, 139 cm
eie. Henriikka FI tprt, 141 cm
ee. Himputtiina m, 149 cm eei. Kinki Tarruna m, 149 cm
eee. Vihellyksen Satakieli m, 145 cm

isälinja - Ruhtinas     emälinja - Himputtiina

ii. Ruhtinas, jota myös Ryllikseksi kutsuttiin, tuli minulle ollessaan jo kokenut kilparatsu. Kisauraa kuitenkin jatkettiin vielä omistajanvaihdoksen jälkeenkin. Oriilla on takanaan menestyksekäs ura sekä koulu-, että esteratsuna, joten eläkepäivänsä se toden totta ansaitsi. Jälkeläisiä Ryllikselle kertyi kuusi; kolme oria ja kolme tammaa. Myös näyttelyiden saralla ori saavutti jonkinmoista menestystä, kantakirjattiinhan ori III-palkinnolle. Se palkittiin myös SLA III- ja YLA2-palkinnoin. Ruhtinas menehtyi 20 vuoden ikäisenä kesällä 2011.

iii. Pojan-Kloppi on komea vaaleanpunarautias ori, joka muistuttaa hyvin paljon Ruhtinasta. Ori sopii luonteensa puolesta hyvin esteratsuksi, koska se jaksaa olla rauhallinen, eikä ryntää esteille kuin vauhkoontunut härkä. Koulukentillä ori ei ole kiertänyt. Luonteeltaan ori on mukava ja tammojenkin seurassa yllättävän rauhallinen. Ori on kuitenkin saanut tottua tammoihin, koska se on nykyään siitosorina. Jälkeläisiä Klopilla on kaksikymmentä ja joka vuosi se astuu paljon tammoja.

iie. Tytön-Tahto on Pohjois-Suomessa melkoisen tunnettu tamma estepuolella, mutta samalla myös koulupuolellakin tamma kilpailee. Tahto on voittanut nuoruudessaan suomenhevosten estemestaruuden, mutta tamma on jo vanha konkari ja onkin eläkepäivillä. Luonteeltaan tämä muori on yllättävän sisupussi ja ei päästä ketään helpolla, vaan testaa ratsastajiaan kunnolla ja pukkejakin saattaa välillä tulla. Ruhtinaan lisäksi Tahdolla on kolme jälkeläistä, jotka ovat hyvin menestyneet niin ulkomuodoltaan kuin esteradoillakin.

ie. Epäonneksemme Jaakon vanhemmat menehtyivät kumpanenkin samaisena kesäkuun päivänä vuonna 2011. Heiskun Hilkka oli tällöin 18-vuotias, mutta ehti kokea jos jonkinlaista. Tamma muutti Fiktioon Sisun Suomenhevosista vuoden 2008 lopulla. Se oli jo kilpaillut hieman ja varsonut kerran. Muuton jälkeen kisaura jatkui normaalisti esteradoilla ja kävimme hakemassa sertit Muotovalio Championiin. Tamma kantakirjattiin maaliskuussa 2011 ja palkittiin Esteratsujen laatuarvostelussa III-palkinnolla vain muutamia päiviä ennen kuolemaansa. Hilkka ehti varsoa meille kolme pienokaista Fiktion nimiin.

iei. Heisku oli pitkään tuttu ja suosittu näky esteradoilla, kunnes sen jalat pettivät ja ori joutui yli vuoden pituiselle sairaslomalle. Oriin palatessa kisaradoille katsomo oli tupaten täynnä, sillä kaikki halusivat olla näkemässä sen huikean paluun. Huikeaa siitä ei kuitenkaan tullut. Radan kolmanneksi viimeisellä esteellä oriin laskeutuminen epäonnistui ja se kompuroi pahasti, joka johti kaatumiseen. Siinä rytäkässä ratsastaja jäi pahasti Heiskun alle ja hän menehtyi vammoihinsa myöhemmin sairaalassa. Orikin teloi itsensä, joten katsottiin parhaaksi lopettaa kilpaileminen kokonaan. Toivuttuaan se astui muutamia tammoja, mutta jalat alkoivat mennä sen verran pahoiksi, että Heisku lopetettiin 12 vuoden ikäisenä.

iee. Tyylikäs ja taitava esteratsu oli A.S. Hilkkakin. Tamma kilpaili pääasiassa alle metrin luokissa ja menestyi todella hyvin. Aivan kisauransa lopulla se starttasi pari kertaa metriäkin sijoittuen kerran. Se siirtyi harraste- ja terapiaratsuksi erinomaisen luonteensa ansiosta ja sai melko iäkkäänä yhden varsan. Hilkan tarina päättyi tamman lähennellessä 24 vuoden ikää.

eii. Pienhevosori Eetos FI on vain 139cm korkea, mutta on hypännyt jopa 120cm ratoja. Se on pärjännyt niin alue-, kuin kansallisellakin tasolla. Siitoskäytössä ori on ollut satunnaisesti, joten sillä on ainoastaan kaksi jälkeläistä. Oriin omistajan aikeena on ruunata Eetos. Luonteeltaan se on varsin perussuomalainen, vauhtia ja pippurisuuttakin löytyy.

eie. Henriikka FI kilpailee aluetasolla metrin luokissa, hyvällä menestyksellä toki. Joitakin kertoja tamma on startannut myös aluekoulukilpailuissa. Tämä rauhallinen ja kiltti neito omaa vasta yhden jälkeläisen, mutta omistajan sanojen mukaan tulee vielä vaikuttamaan suomenhevosten, etenkin pienhevosten kasvatuksessa. 141 senttinen Riikka on toiminut myös vammaisratsuna.

eei. Musta kisaratojen kuningas Kinki Tarruna oli luonteikas. Se oli täynnä vahvaa tahtoa ja vähän itsepäisyyttäkin, mutta luja luonne auttoi oria menestymään kilpailuissa kerta toisensa jälkeen aina kansallisella tasolla asti. Ori vei voiton myös useina vuosina suomenhevosmestaruuksissa esteratsastuksessa. Pienessä suomenhevossittolassa syntynyt ori omaa melko harvinaisen suvun ja olikin sen ja kisauransa anisosta hyvin kysytty jalostuksessa. Jälkeläisiä sille kertyi kolmisenkymmentä.

eee. Pieni ja siro Vihellyksen Satakieli oli hieman ujo ja epäluuloinen uusia asioita kohtaan. Ratsuna se kuitenkin oli toista maata, todella varma ja määrätietoinen. Ennen kaikkea kuitenkin kyseessä oli erittäin lempeä tamma. Suvultaan Satakieli oli lähes sataprosenttisesti kouluhevonen, mutta kouluun se ei oikein koskaan esittänyt kummempaa lahjakkuutta, vaan on toiminut paremmin aina esteillä. Tamma kilpaili ratana jopa 110 cm ja menestyikin ihan hyvin. Siitostammaksi se siirtyi melko nuorena ja varsoi kuusi orivarsaa ja neljä tammaa.


Jälkeläiset

8 kpl: 3 oria, 5 tammaa

ori Joogin Rollari s. 11.05.2012 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Koistilan Taikavirna
ori Mörkövaaran Majuri s. 12.06.2012 KTK-III, VIR MVA Ch, MSY-B, MSY-P, SV-I, EV-II emä Rajamäen Helmi
tamma Taikakuun Kekri s. 10.09.2012 SV-I, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Ruhtinatar KAT
tamma Huvin Tuuliviiri s. 20.09.2012 emä Huvin Helviina
tamma Fiktion Kimalle s. 08.02.2013 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Moon Kimarre
tamma P.O. Laululintu s. 06.05.2013 emä Rajattoman Lawra
tamma Kevätrinteen Visteria s. 25.08.2013 emä Huvin Viennetta
ori Riiviöiden Rinski s. 19.03.2014 SV-III emä Koistilan Kielo
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.