Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

9. kesäkuuta 2013 - MUISTOSIVUT

Fiktion Kultipoju

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeusmusta, 156 cm
synytynyt27.12.2010, 124-vuotias (3v. 28.03.2011)
osaaminenko: Vaativa B, re: 60 cm, Noviisi valjakkoajo
rekisterinumeroVH11-018-0231
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKTK-II, VIR MVA Ch, KRJ-I, SV-I, YLA2, SLA-I

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © KK

Poju on todellakin nimensä veroinen. Sen vanhemmat ovat aivan toista maata, mutta tämä ori onkin herrasmiesten herrasmies. Laumassakin se puolustaa heikompia ja laittaa isottelevat tarhatoverinsa ruotuun. Siksi ori onkin hyvässä asemassa ja tammatkin katselevat sitä kiinnostuneena, eikä Poju tietenkään voi olla röyhistelemättä rintaansa ja osoittamatta kiinnostustaan tammoihin. Poju ei missään tilanteessa heittäydy hankalaksi, vaan se tosissaan on aina ihmisille mieliksi - joskus tekisi mieli kysyäkkin voiko tälläistä hevosta edes olla. Poju ei ikinä kiukuttele, sille saa pukea loimet ja varusteet rauhassa, päänsäkkin se laskee sopivalle korkeudelle riimua laittaessa. Poju myös on erikoisemmissakin hoitotoimissa todella helppo, se ei pelkää klippaamista, eläinlääkäri saa tehdä raspaukset yms. usein rauhoitusta vaativat homman orin ollessa ns. selvinpäin ja kengittäjäkin jaksaa aina kiitellä orin hyvää käytöstä.

Pojulla ratsastaminen on kuin joku lukisi ajatuksia, se on ihan uskomattoman miellyttävä, herkkä ja nöyrä ratsu. Pojulla on myös hyvä oma moottori, se on tarmokkaan eteenpäinpyrkivä, mutta koskaan se ei ole lähtenyt ryöstämään. Poju myös oli todella oppivainen, hyvin nopeasti sen kanssa päästiin etenemään vaativiin asioihin, eikä se koskaan alkanut protestoimaan nopeaa opetustyyliä. Poju on toisinaan liiankin yritteliäs miellyttäessään ratsastajansa toiveita ja yrittää tarjota vaikka mitä, kun ei malta odottaa apuja ihan loppuun saakka. Laukka Pojulla on todella vahva ja hieno, ravissa se lähtee helposti hieman "melomaan" etujaloillaan, joten sen kanssa saa olla tarkkana. Orille ei tuota mitään ongelmia vastalaukat ja vaihdotkin sujuvat todella hyvin. Pojulla ratsastaminen on vain niin tajuttoman mukava kokemus!

Kisoissa Poju nauttii olostaan ja on hieman pörheämpi kuin kotona, ei kuitenkaan pahalla tavalla, vaan se näyttää vain todella ylväältä ja ryhdikkäältä. Orita uhkuu rauha ja tyyneys ja se tuntuu tietävän olevan sangen näyttävä ilmestys, joten mikäs siinä sellaisen orin kanssa esiintyessä. Radalla Poju on ihana oma itsensä ja jos palkintojen jakoon oikeutetusti päästään, Poju ottaa ilon kunniakierroksesta irti ja saattaa joskus jopa heittää muutaman pukinkin. Poju on myös tajuttoman helppo kuljettaa, sen voi huoletta laittaa tammankin viereen.Sukuselvitys

i. Kultimo
trt, 156 cm
ii. Aikamieli prt, 159 cm iii. Kupias tprt, 157 cm
iie. Ikituuli rt, 154 cm
ie. Rekiina trt, 150 cm iei. Ukko Uljas vrt, 157 cm
iee. Serafiina tprt, 151 cm
e. Tulitikkutyttö
m, 151 cm
ei. Väkevä Hannu trn, 157 cm eii. Tuhma Jussi rn, 160 cm
eie. Valesatu tprt, 150 cm
ee. Keijukaiskumpu klm, 150 cm eei. Tittelintuure trt, 154 cm
eee. Lumikuningatar m, 150 cm

isälinja - Kultimo     emälinja - Tulitikkutyttö

ii. Aikamieli on tehnyt merkittävän uran siitosorina, jonka menestykseen vaikutti hieno kilpaura kouluratsastuksen parissa. Aikamieli tunnetaan rauhallisena orina, jota voi lähestyä minkäkokoinen ihminen tahansa. Kultimo on kuin kopio isästään. Tumma ja kookas rautias herätti mielenkiintoa myös näyttelykehissä, mutta ei menestynyt sillä saralla merkittävästi. Aikamielen jälkeläiset ovat lähes poikkeuksetta menestyneet hienosti kouluratsastuksessa ja perineet isänsä liikkeiden lisäksi myös hitusen nöyrää luonnetta. Nykyään Aikamieli viettää jo eläkepäiviä niin kilparadoilta kuin siitoksestakin, mutta ei ole menettänyt mainettaan hienona suomenhevosena.

iii. Kupias on monitaitoinen hevonen, joka toimii lajissa kuin lajissa. Ori on hyvin tyypillinen rotunsa edustaja ja omapäisyyttäkin löytyy. Kupias ei ole ikinä ollut helpoimmasta päästä, mutta sitä ei voi luokitella vaikeaksikaan tapaukseksi. Kupiaksella on useampi jälkeläinen jotka ovat sekalaisesti löytäneet tiensä kilpa- ja jalostuskäyttöön. Kupias itse on myös menestynyt kisoissa, mutta ei yhtä merkittävästi kuin esimerkiksi Aikamieli.

iie. Ikituuli ei säkäkorkeudeltaan ole normaalimittaa pienempi, mutta sen sirous tekee ohikulkijalle sen fiiliksen, että tamma menee vaikka rikki kun sen selkään hyppää. Onneksi näin ei ole. Ikituuli todellakin on kaunis näky ja siro kuin mikä, mutta luonnetta siltä löytyy. Esteratsastuksessa erinomaisesti pärjännyt tamma peittoaa lajitoverinsa ja nauttii olla pomo. Sen kanssa hääränneiltä ihmisiltä onkin aina vaadittu erityisen paljon kärsivällisyyttä. Kirmukamu, Ikituulen isä, ei ole tämän kipakan luonteen periyttääj.

ie. Rekiina on pieneksi tammaksi aika jytky rakenteeltaan, mutta taipuu kouluradan kiemuroihin uskomattoman hienosti ja onkin voittanut useita kilpailuja. Menestys on kuitenkin jäänyt helpolle tasolle, vaikka vaativien luokkien ohjelman tamma taitaa. Sen rahkeet eivät silti ihan riitä, mutta on ollut ylpeydenaihe omistajalleen ja kasvattajalleen kaikesta huolimatta. Rekiina on luonteeltaan rauhallinen tuumailija, jonka usein tapaa haaveilemasta aidan reunalta. Tamma tulee toimeen kaikkien kaksi- ja nelijalkaisten kanssa eikä koe tarvetta pomottaa ketään. Rekiinaa voisi siis kuvailla kaikinpuolin onnelliseksi ja tasapainoiseksi hevoseksi. Kilpauraa tamma jatkaa edelleen.

iei. Ukko Uljas näyttääkin ihan itseltään. Isokokoinen suomenhevonen on paitsi ryhdikäs, myös äärimmäisen komea ilmestys muutenkin. Ori on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle ja niittänyt menestystä näyttelyissä muutenkin. Uljaksen jälkeläislista on vaikuttava ja joukosta löytyy useita menestyneitä este- ja kouluratsuja. Uljas itse on monitoimihevonen, jonka pääpaino on kuitenkin aina ollut kouluratsastuksessa. Ori ei kilpaile kuitenkaan enää.

iee. Serafiina ei ole ollut erityisen menestynyt kilparatsu, vaikka siltä kapasiteettia löytyykin. Tamma on nähty luonteensa puolesta muissa tehtävissä, kuten terapiaratsuna. Satunnaisesti kilpaillut Serafiina ei ole sijoittunut hullummin. Sillä on taitoja, mutta varsinainen kilpailuhenki puuttuu. Serafiina lähinnä stressaantuu kilpatilanteissa, vaikka satunnaiset kilpatilanteet saavat sille vain hyvän vireen päälle. Luonteeltaan tasainen, rauhallinen, ehkä jopa laiskanpuoleinen tamma on ollut avuksi useille tavalla tai toisella rajojitteisille ihmisille. © Cery

ei. Väkevä Hannu on suurella egolla varustettu ori. Tämä tummanruunikko katseenvangitsija on Satumaan suomenhevostilan ylpeys. Luonteeltaan ori on tulinen siinä missä Tyttikin. Sähäkästä luonteestaan huolimatta Hannu on hienoliikkeinen kouluratsu, jonka menestyksekäs ura on tuonut sille useita ruusukkeita ja pokaaleja lajin parissa. Suomen lisäksi ori on vieraillut myös ruotsalaisilla kouluradoilla tuoden muutaman sinikeltaisen ruusukkeen kotitallilleen. Jalostukseen Hannua ei ole vielä käytetty yhtä jalostuskautta enempää, mutta upea rakenne ja hienot liikkeet varmasti ovat kysyttyjä vielä seuraavilla jalostuskausilla.

eii. Tuhma Jussi on kerrassaan upea, valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa vaikuttanut ori. Jussi on saanut kylmäpäisen ja kestävän suomenhevosen maineen menestyttyään vaativissakin valjakkoajoluokissa kouluratsastuksen ohella. Ori on rauhallinen, helposti käsiteltävissä ja raameiltaan mainio! Moni nimi valjakkoihmisten huulilla on lähtöisin tästä kaverista, mutta myös muutama hieno nykypäivän kouluratsukin tunnustautuu Jussin varsaksi.

eie. Kaunis tummanpunarautias Valesatu teki aikoinaan hienon koulu-uran paitsi Suomessa, niin myös Ruotsissa ja Tanskassa. Satu on yhä Satumaan suomenhevostilan omistuksessa, ja toimii nykyään täysin siitostammana. Tamma kerää joka vuosi menestystä tamma- ja varsanäyttelyissä toinen toistaan hienompien jälkeläistensä kanssa. Hieno rakenne ja erityisen sähäkkä, tammamainen luonne luovat Sadusta erittäin hienon paketin, josta varmasti saadaan lisää upeita jälkeläisiä!

ee. Kulomusta Keijukaiskumpu on myös Satumaan suomenhevostilan omistuksessa. Tammalla on kerrassaan upea, kouluratsastuksessa paljolti vaikuttanut sukutaulu hienoilla nimillä varustettuna. Keijulla itsellään ei ole paljoakaan vielä kilpailtu, mutta se on menestynyt näyttelyissä erittäin hyvin. Tytti on sen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa varsa, ja vasta Tytin jälkeen aloitettiin kouluratsastuksessa kilpaileminen. Tamma onkin sijoittunut useaan otteeseen kärkisijoille!

eei. Satumaan suomenhevostila omistin aikoinaan myös Tittelintuuren joka kuitenkin ruunattiin ja myytiin harrasteratsuksi myöhemmin. 4-vuotiaana se voitti oman ikäluokkansa kouluratsastuskokeen ja sai kaikista askellajeistaan puhtaan kympin. Menestyksekkään koulu-uran päätteeksi ruunaa oli kahdella jalostuskaudella käytettävissä, ja sillä on useita hienoja jälkeläisiä. Nykyään Tuure toimii harrasteratsuna kun ruunan pää ei enää kestänyt suuren tallin menoa.

eee. Upea, musta Lumikuningatar lumoaa paitsi ulkomuodollaan, myös erittäin hienolla luonteellaan. Lumi on uskomattoman nöyrä ja miellyttämisenhaluinen, ja moni kertookin tamman olevan mukavin suomenhevosratsu aikoihin. Se yrittää aina kaikkensa, mikä on tuonut ratsukolle useita sinivalkoisia ja sinikeltaisia ruusukkeita. Lisäksi Lumi on palkittu tamma- ja varsanäyttelyssä ensimmäisen jälkeläisensä, Keijuaiskummun, kanssa. © robert


Jälkeläiset

  8 kpl: 2 oria, 6 tammaa
  Jalostusinfo: Poju on käytössä vain Fiktion omille tammoille.

tamma Fiktion Kultasiipi s. 11.07.2011 emä Fiktion Malviina
ori Fiktion Kelo s. 19.09.2011 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Fiktion Veela
tamma Fiktion Aavi s. 27.10.2011 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Fiktion Ainia
tamma T.R. Lumina s. 03.11.2011 emä N.I.N. Lumiturpa
ori Fiktion Velikulta s. 08.01.2012 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Fiktion Kikka
tamma Aveelia s. 27.05.2012 emä Aavia
tamma Fiktion Runolintu s. 22.07.2012 emä Fiktion Rosiina
tamma Fiktion Kuisku s. 24.08.2012 emä Lasikriisi KAT
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.