Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

26. joulukuuta 2013 - MUISTOSIVUT

Onnen Bertta

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeuspunarautias, 156 cm
syntynyt23.12.2008, 124-vuotias (4v. 23.04.2009)
osaaminenko: Vaativa B, re: 60 cm
rekisterinumeroVH05-018-2703
kasvattajaOnnen Suomenhevoset
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetYLA2, 69 sijoitusta

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © KK

Bertta on suomenhevostamma, jolta ei elämäniloa puutu. Tamma on tunnettu tallissa etenkin uteliaisuudestaan, joka ei tunnu kariutuvan edes iän myötä. Bertan tapoihin ei kuulu arastella uusia asioita tai tuttavuuksia, vaan se on täysillä mukana myös kaikessa uudessa. Bertasta hienon hevosen tekee erityisesti sen aito antautuminen ja intohimo elämiseen. Onko sillä sitten pahoja päiviä lainkaan? No, ei juuri. Mutta jotta tamma ei kuulostaisi täysin epäinhimilliseltä, on kai paljastettava, että kavioiden putsaaminen saa tämän neidon raivon partaalle.

Hoitotoimenpiteet sujuvat siis useimmiten ilman ongelmia. Harjauksesta Bertta nauttii, kukapa hevonen ei. Varusteiden kilinä saa sen jännittymään äärimmilleen. Välillä tamman innostus on jopa ärsyttävää, mutta kuinka voisit käskeä hevosta olemasta innostunut. Aina Bertta ei silti ymmärrä omaa kokoaan suhteessa ihmiseen ja haravasenpäivä se onnistuu murskaamaan hoitajan varpaat. Monet silti sanovat, että kun hevonen astuu jalalle, syy on aina kaksijalkaisessa. No, siitä voi olla montaa mieltä. Kavioiden putsaus on päivittäinen rutiini, jota Bertan tuntien haluaa varmasti välttää viimeiseen asti. Tamma tulee sitoa kiinni, sillä muuten saat varmasti hampaista. Syy tamman aggressiivisuuteen tässä tilanteessa on tuntematon, mutta sen mielipide kavioiden putsauksesta ei ole kenellekään epäselvä. Bertan kanssa kannattaa edetä rauhallisesti ja ehdottoman määrätietoisesti.

Ratsuna Bertta on parhaimmillaan hyvän lämmittelyn jälkeen. Se tuntuu usein nihkeältä ja kankealta, ihan jäätyneeltä muovailuvahalta selkään hypätessä. Tamma vääntelehtii ja sotii kaikin mahdollisin tavoin ratsastajan apuja vastaan. Bertalla on tapana testata ratsastajaa viimeiseen asti ihan omaksi huvikseen. Oikeasti hevonen nauttii sydämensä kyllyydestä aina tiettyyn rajaan asti työskentelystä ja juoksentelusta ympäri uraa. Lopulta tammankin sydän siis sulaa ja se on mitä mainioin ratsu pidemmän päälle. Askeleet ovat tasaiset ja ratsastajan on suorastaan mukava istua satulassa useampi tunti. Kun Berttaan saa hyvän kontaktin, tavoitteet voi asettaa lähes pilviin.

Kilpatilanteista tämä hevonen nauttii. Mikä voisikaan olla mukavampaa kuin upea käyskentely ja pomppiminen satapäisen ihmislauman edessä. Etenkin jos takana on voittosuoritus ja Bertta saa oikeuden laukata vieraalla maaperällä löysällä ohjalla voitonriemusta perää heiluttaen. © CerySukuselvitys

i. Haavelaakson Kasimir
prt, 166 cm
ii. Ruiskukan Hiipivä Tiikeri m, 151 cm iii. Taikajoen Hurmaava-Poika vprt, 164 cm
iie. Ruiskukan Velho-Peikko   KTK-III rt
ie. HA Vanamo prt, 160 cm iei. Pähkinäpuun Pyryttäjä rt, 159 cm
iee. Auroran Emilia prn, 153 cm
e. QM Kompijainen
sh, rt, 155 cm
ei. Tyyn Touho rt, 165 cm eii. Hevosenkengän Kuiskaus rt, 159 cm
eie. LNA Fanni prt
ee. Horisontin Virvaneito rt, 159 cm eei. Sitruunapiirakan Virvatuli
eee. FNS Neiti Nippanappa prt, 160 cm

Katso myös kattavampi sukutaulu!     isälinja - Mestaaja     emälinja - M.L. Juhlan Toive


Jälkeläiset

4 kpl: 1 ori, 3 tammaa

tamma Muistoraunion Aksaana s. 23.01.2009 isä Viuhahdus TUM
tamma Fiktion Helmi s. 27.10.2011 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Hämypuron Pekko
tamma Fiktion Perla s. 08.01.2012 isä Viehättävän Rietas
ori Fiktion Rytmi s. 27.01.2013 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Vaapukan Pirunviulu
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.