Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

24. toukokuuta 2014 - MUISTOSIVUT

Fiktion Tuive

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeusruunikko, 160 cm
synytynyt25.02.2011, 122-vuotias (4v. 26.06.2011)
osaaminenko: Vaativa B, re: 70 cm
rekisterinumeroVH11-018-0732
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetSV-I, KRJ-I, SLA-II

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © ei halua nimeään mainittavan

Yleisesti Tuive on mukava ja tyytyväinen tamma. Tarhatessa tamma käyttäytyy hyvin, vaikka saattaakin jäädä välillä katselemaan maisemia, jos oikein on omissa ajatuksissaan. Ei juuri hermostu tai hätkähdä vaikka joku lähellä oleva hevonen pelästyisikin jotain matkan varrella olevaa. Tämä tamma lähinnä kääntyy katsomaan mitä siellä nyt sitten oli niin kummallista. Tuive voidaan tarhata isommankin lauman kanssa, sillä tämä tamma on sosiaalinen ja tulee toimeen monien eri tammojen ja ruunien kanssa. Tuive on laumassa se joka mielellään ottaa tervetulleeksi, myös uudet tuttavuudet heti ensi hetkistä lähtien. Hoitaessa Tuive käyttäytyy yleensä kiltisti. Nauttii harjaamisesta ja rapsuttelusta, eikä yleensä muuta tee kun seisoskelee rauhallisesti paikallaan. Päätä harjatessa on kuitenkin oltava varovaisempi, sillä päästä tämä tamma on herkempi kuin muualta. Antaa kuitenkin laittaa suitset kiltiti päähän ja satulan selkään. Pullistelu ei kuulu Tuiven tapoihin. Emänsä tapaan Tuive ei kuitenkaan pidä vesiletkuista, eli peseminen on hoidettava sangon ja sienen avulla mahdollisimman pitkälle. Jos tamman kuitenkin aikoo vesiletkun kanssa huuhdella, on siihen varttava paljon aikaa, pesijälle pitkää pinnaa ja tarpeeksi liikkumatilaa niin itselleenkin, kuin Tuivelle, ettei tamma rupea panikoimaan.

Ratsastaessa Tuive on herkkä kaikille avuille ja kuuntelee tarkkaavaisesti mitä ratsastajalla on sanottavana. Tämä tamma on sellainen joka ratsastajan turvallinen kulkuväline, josta on iloa niin kokemattomammalle, kuin kokeneemmallekin ratsastajalle. On taitava hevonen, jonka todelliset taidot kyllä näkyvät silti kokeneen ratsastajan kanssa kunnolla. Kouluratsastus on selkeästi Tuiven vahdin osaamisala. Tuivella on hyvät irtonaiset liikkeet ja kaikki askellajit saadaan hyvän ratsastajan kanssa sujumaan keskivertoista hevosta paremmin. Liikettä ei siis puutu ja hevosen työmoraali on hyvä, vaikka hevoselta välillä vaatisikin enemmän kuin vielä osaa. Yrittämästä tämä tamma tuskin koskaan lakkaa, vaikka ei aina heti täysin ymmärtäisikään mitä ollaan vaatimassa. Esteet eivät ole Tuivelle helpoin asia. Tamma tiputtaa helposti hypätessään jokseenkin roikkuvilla jaloilla. Tekniikkaa ei vain ole niin hyvin, kuin voisi olla. Toisaalta Tuive kuitenkin nauttii vaihtelun vuoksi pienten esteidenkin ylittämisestä. Maastossa Tuive tykkää mennä missä tahansa askellajissa ja on silti aina ratsastajan hallittavissa. Seuraakaan ei välttämättä maastoretkille kaipaa, vaikka kaveri on ihan mukava olla välillä mukana. Tämän tamman kanssa on siis helppo mennä vielä jäähdyttelemään maastoon kentällä puurtamisen jälkeen.

Kisoissa Tuive käyttäytyy mallikkaasti. On käyttäytynyt hyvin ensimmäisistä kilpailuista lähtien, eikä tilanne näytä mihinkään suuntaan muuttuvan. Tämä tamma ei ole moksiskaan vieraista hevosista ympärillään. Tykkää katsella ympärilleen silloin, kun siihen annetaan mahdollisuus, mutta jaksaa myös keskittyä omaan tekemiseen silloin kun sitä vaaditaan. Verryttelyssä ei tarvitse niinkään keskittyä samaan tammaa avuille. Tarkoitus on lähinnä saada lihakset lämpimäksi ja runko joustavaksi. Syttyy kilpailusuoritukseen aina yhtä hyvin. Kouluradalla tämä tamma on omiaan ja hyvin esiintymisintoinen ja melkein jopa hyvässä mielessä diivamainen radalla. Osaa olla edukseen vaikka katsoisi tammaa mistä tahansa suunnasta kenttää. Keskittyy tasan tarkkaan siihen, mitä ratsastaja pyytää eikä välitä siitä mitä ympärillä mahdollisesti tapahtuu. Lastaaminen onnistuu Tuiven kanssa ilman moitteita. Kävelee koppiin aina yhtä reippaasti. Käytännössä narun voi kopin suulla heittää tamman kaulalle ja antaa Tuiven itse astella koppiin. Tamman voi mennä sitomaan vasta hetkenpäästä kiinni kopin etuoven kautta. Matkaseuralla ei juuri ole väliä, muuta kuin sukupuolen kannalta. Toiset tammat ja ruunat kelpaavat seuraksi oikein hyvin, vaikka vieressä seisoskeleva hevonen ei olisikaan niin tuttu. Orien kanssa ei kuitenkaan kovin hyvin viihdy. Liekö orit liian tungettelevia, mutta vinkaisee hyvin useasti, jos vieressä on ori oli sitten kiima-aika taikka ei.

Kengittäjän kanssa Tuivella ei ole ongelmaa. Tuive jaksaa odottaa paikallaan pidemmänkin hetken ja jaksaa pitää omat jalkansa ylhäällä ilman ylenpalttista jalkojen roikottelua. Kengittämisestä päästäänkin usein nopeasti ja ilman ongelmia. Eläinlääkärin kanssa Tuive ei, emänsä tapaan, ole kovin hyvää pataa. Liekö emältään oppinut moisen epäluuloisuuden, mutta kuitenkin kaikkeen eläinlääkärin tekemään suhtautuu suhteellisen varautuneesti. Pälyilee aina kun eläinlääkäri jotain katsoo ja on selkeästi tarkkaavaisempi eläinlääkärin käsittelyssä, kuin kenenkään muun ihmisen käsittelyssä. Helpommin pistäminenkin onnistuu keltä tahansa muulta ihmiseltä, kuin eläinlääkäriltä, vaikka saa eläinlääkärikin pistokset hoidettua. Jotenkin Tuive vaistoaa, että tähän kaveriin ei tule ihan helpolla luottaa. Lääkkeet tamma syö kuitenkin mukisematta ruokaan sekoitettuna ja matolääkkeenkin voi ruiskuttaa suoraan suuhun. Tuive on mukava ja sinällään helppo tamma, vaikka omaa omat pienet omituisuutensa. © alhippa, kiitos!Sukuselvitys

i. Suvannon Hurma tprn, 154 cm ii. Sammalharjun Tenho rn, 152 cm iii. Resiina prt, 160 cm
iie. Vinerva trt, 144 cm
ie. Sangen Haituva rt, 150 cm iei. Kiiluvan Miko prt, 162 cm
iee. Neriko rt, 154 cm
e. Riiviöiden Tuikku rt, 144 cm ei. Romu-Miäs rt, 152 cm eii. Riikan Touho prt, 163 cm
eie. Romu-Riina trt, 147 cm
ee. Perhosvaikutus rt, 142 cm eei. Eerikin Totuus rt, 140 cm
eee. Kuudes Aisti vkk, 147 cm

isälinja - Sammalharjun Tenho     emälinja - Perhosvaikutus

ei. Hurjasta nuoruudestaan huolimatta oikeaksi herrasmieheksi kehittynyt Romu-Miäs on menestynyt niin koulu-, kuin esteradoillakin. Koulu siltä sujuu helpon C:n tahtiin ja esteitä hypätään 80cm ratana. Jälkikasvua oriilla on Tuikun lisäksi kaksin kappalein; ori ja tamma. Se osallistui syyskuussa 2010 suomenhevosten laatuarvosteluun napaten I-palkinnon ja kesäkuussa 2011 ori palkittiin yleislaatuarvostelussa kolmannella palkinnolla.

eii. Melko isokokoinen Riikan Touho on erityisesti esteillä menestynyt herra. Myös satunnaisesti kenttä- ja helpoissa koulukisoissa tavattu ori oli alunperin työhevosena. Uudessa kilpailupainotteisessa kodissaan Touho pääsi myös siitoshommiin. Jälkeläisiä sillä onkin jo lähes viitisenkymmentä ja joukosta löytyykin jo monia ratsastuskilpailuissa menestyneitä yksilöitä. Tätä nykyä Touho viettelee elämäänsä pienessä siittolassa.

ee. Läsipäinen Perhosvaikutus on aloitellut lupaavasti kilpauraansa etenkin kouluratsastuksen saralla. Tällä hetkellä se kilpailee helppoa C:tä ja B:tä. Esteitä se hyppää ratana pienestä koostaan huolimatta peräti 110cm, mutta kilpailee vielä hieman pienemmissä luokissa. Tammalla on kokemusta myös äitinä olemisesta; onhan Tuikku jo sen kolmas varsa. Ensimmäinen jälkeläisistä on samasta isästä kuin Tuikku ja toinen onkin aikoinaan Fiktiossa asuneesta Antin Velmusta. Perhosvaikutuksen kanssa tähdätään sekä suomenhevosten laatuarvosteluun, että yleislaatuarvosteluun.


Jälkeläiset

3 kpl: 2 oria, 1 tamma

tamma Fiktion Tuiska s. 27.10.2011 KTK-II, VIR MVA Ch, KRJ-I isä Fiktion Luotsi
ori Fiktion Hurra s. 05.01.2012 SV-II, KRJ-II, SLA-II isä Fiktion Herkko
ori Fiktion Odotus s. 08.10.2013 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Fiktion Velikulta
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.