Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

25. tammikuuta 2014 - MUISTOSIVUT

Fiktion Luotsi

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeustummanrautias, 156 cm
synytynyt22.01.2011, 118-vuotias (3v. 23.04.2011)
osaaminenko: Vaativa B, re: 70 cm
rekisterinumeroVH11-018-0490
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKTK-III, Ch-NV, YLA2, KRJ-I, SLA-I

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © KK

Luotsi on luonteeltaan melko yksinkertainen, se ei juuri jää tekemisiään miettimään, vaan ryhtyy tuumasta toimeen. Se on innokas kohtaamaan uusia asioita ja joskus vähän turhankin energinen. Luotsi ei siis tosiaan pelkää mitään, uusia asioita sännätään katsomaan suin päin ja uudet aidat pitää joka kerta tutkia ja tietysti niistä saa sähköiskun, josta suuttuneena ori kirmaa pukitellen pitkin tarhaa. Luotsi on hieman hankala taluttaa, se poukkoulee sinne ja tänne, pörhistelee jopa ihmisille niin kuin ne olisivat tammoja. Ori on kuitenkin kiltti, se nauttii pitkistä harjaushetkistä suunnattomasti silmät puoliummessa, mutta vaatii saada tutustua harjoihin joka ikinen kerta.

Luotsi on kelpo kouluratsu, kunhan hätiköimiset ja ylimääräiset sähläilyt saadaan pidettyä kurissa. Luotsi on siis toisin sanoen kova ennakoimaan apuja ja vaikka se hieman yksinkertainen onkin, kouluradat jumahtavat sen päähän kuin takiaiset. Sen kanssa ei siis voi treenata tiettyä rataa montaakaan kertaa ennen kuin se alkaa ennakoida tehtäviä ja sitten ratsastajalla onkin kaksinkertainen työ pitää ori "kurissa". Luotsi vaatii todella voimakkaan ulkotuen, mutta kunhan ulko-ohja pysyy tasaisena ori toimiikin heti todella hyvin. Luotsi pitää myös esteistä ja hyppääkin ihan hyvällä tekniikalla, mutta kuumuu se kuumuu niistä todella paljon ja älyttömän helposti. Ja kun Luotsi kuumuu, lähtee ratsastettavuus ihan pohjalukemiin, joten käännäppäs sitten tiukemmilla radoilla ori ilman ylimääräisiä kurveja ja voltteja esteiltä toiselle.

Luotsi rakastaa esiintymistä, mutta toisinaan se voi kokea vaikkapa kouluradan jonkun kirjaimen ihan ylitsepääsemättömän kauheana juttuna. Vaikka ori ei normaalisti juurikaan mitään pelkää, vaan menee innoissaan niitä tutkimaan, niin kisoissa (taikka siis uusissa paikoissa yleensäkkin) juurikin joku niinkin tyhmä asia, kuin radan kirjaimet voivat oria jännittää. Ja kun sitä sitten harvoin jokin jännittää, sehän ei sitä suostu mennä katsomaan. Luotsi kuitenkin viihtyy reissun päällä olosta, ori on kokoajan kovin ylväs ja tavallistakin säpäkämpi.Sukuselvitys

i. Fiktion Roomu
rt, 155 cm
ii. Purje-Aatos trt, 155 cm iii. Purjehtija tprt, 156 cm
iie. Haaveilija trt, 152 cm
ie. Tiitun Vilima 153 cm iei. Tiitun Jeremias prt, 155 cm
iee. Tiitun Venla rt, 150 cm
e. Fiktion Kikka
prt, 155 cm
ei. Konsti prt, 158 cm eii. Konsta prt, 158 cm
eie. Priima tprt, 152 cm
ee. Syksyn Saana prt, 154 cm eei. Riemuvoitto rt, 155 cm
eee. Syystuuli prt, 154 cm

isälinja - Purje-Aatos     emälinja - Syksyn Saana

i. Fiktion Roomu on jäänyt mieleeni ennen kaikkea rakkaana hevosenani, mutta myös hyvätapaisena oriina ja miellyttävänä ratsuna. Heinäkuussa 2011 22 vuoden iässä menehtynyt kouluratsu ehdittiin vielä saman vuoden huhtikuussa palkita YLA3-palkinnolla, kun oriilla oli jo ennestään SLA II- ja KRL II-palkinnot. Jälkeläisiä Roomulle kertyi viisi kappaletta, jotka ovatkin kaikki jo menestyneet hienosti kilparadoilla ja laatuarvosteluissa.

ii. Rakastin paitsi oria itseään, niin myös sen nimeä. Purje-Aatos eli pitkän ja hyvän elämän, se menehtyi 38-vuotiaana kesäkuussa 2011. Kahdeksan varsan isä saavutti Suomenhevosten laatuarvostelussa I-palkinnon ja Yleislaatuarvostelussakin se sai kolmannen palkinnon. Parhaimmillaan vaativaa b:tä kisannut ori oli useimmiten hyvin rauhallinen, mutta ratsuna löytyi sopivasti energiaa.

iii. Kouluradoilla useasti tavattu Purjehtija jätti jälkeensä toinen toistaan upeampia suomenhevosia. Tämä komea tuuheaharjaksinen ori menestyi kouluratsastuksessa aina vaativa B-luokissa saakka. Kisoista ori palasi kotiin yleensä ruusuke suitsissa. Jalostuskäyttöön siirryttyä oriin luokse tulvi tammoja, eikä ihme, olihan ori komea ja rakennekin sillä oli korrekti. Näyttelyissäkin oriin kanssa käytiin ihan hyvällä menestyksellä. Jälkeläisiä kertyi kaikenkaikkiaan lähes viisikymmentä, joille ori periytti koulutaituruutta ja monille tuuhean ja pitkän harjan. Ori nukahti ikiuneen vanhana herrana, 26-vuotiaana.

iie. Hieman tuntemattomammasta suvusta oleva Haaveilija oli erinomainen kouluratsu, mutta rauhallisen luonteensa ansiosta se toimi myös opetushevosena ratsastuskoululla. Monesti juuri ratsastuskoulun ratsastajat osallistuivat tammalla pieniin seurakisoihin, mutta oli sillä jossakin vaiheessa ihan kunnon kisaajakin. Tämän kanssa Haaveilija kilpaili aluetasollakin. Pari kertaa tamma ehti varsoakin, kun kilpailuista ja opetushommista pidettiin taukoa. Toinen jälkeläisistä on näyttelyissä ja koulukisoissa menestynyt raudikko tamma ja toinen tietysti Aatos. Haaveilija menehtyi 23-vuotiaana.

ie. Taina Tiittaselta Fiktiossa on ollut jo kolme hienoa suomenhevosta, joista Tiitun Vilima on yksi. Tämä raudikko tamma oli eläessään upea kouluratsu, joka menestyikin helpoissa luokissa hienosti. Kuuden varsan emä palkittiin Suomenhevosten laatuarvostelussa II-palkinnolla ja Yleislaatuarvostelussa kolmannella. Vilima oli symppis suomenhevostamma, joka ei pienestä hätkähtänyt ja tuli toimeen kaikkien kanssa. Tamma laukkasi vihreämmille laitumille 18. kesäkuuta 2011 39-vuotiaana.

iei. Punarautias Tiitun Jeremias on tullut tutuksi kouluradoilta. Temperamenttinen ori on nuoresta pitäen ollut hankala käsitellä, mutta taitonsa se on totisesti kouluradoilla näyttänyt. Erityisesti sen liikkeet ovat ihastuttaneet katsojia. Pikkuhiljaa ori on siirtymässä täyspäiväiseksi siitosoriiksi ja sille onkin jo kovasti kysyntää.

iee. Tiitun Venla on kilpaillut kouluratsastuksessa aluetasolla ja menestynytkin kohtalaisen hyvin. Luonteeltaan tamma on hyvin perus suomenhevonen ja väritykseltäänkin liinaharjainen rautias. Tällä hetkellä Venla toimii täysin siitostammana ja varsoja onkin tähän mennessä kertynyt viisi. Tamma alkaa kuitenkin olla jo varsin iäkäs, että ajatus viimeisen varsan teettämisestä alkaa olla ajankohtainen.

eii. Konsta kilpaili hyvin satunnaisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa. Se menestyi kuitenkin hyvin vähäisestä kisamäärästä huolimatta. Luonteeltaan hyvin touhukas ja näinollen herkästi onnettomuuksille altistuva ori ehti astua vain viisi tammaa ennen kuin loukkasi itsensä sen verran pahasti, ettei lopettamista parempaa vaihtoehtoa ollut. Astutetuista tammoista vain kaksi tulivat tiineiksi; toinen varsoi orivarsan ja toinen tamman.

eie. Konstin vanhemmista Priima oli se, jota tavattiin useammin kilparadoilla. Kansallisellakin tasolla menestynyt tamma oli monien ihailema, olihan sillä mitä miellyttävin luonne. Suvultaan melko harvinainen, mutta menestyneitä hevosia sieltäkin löytyi. Tamma päätettiin astuttaa vain harvinaisempia sukuja omaavilla oreilla ja siksi Konsta olikin yksi mainio vaihtoehto. Priima astutettiin tämän jälkeen vielä kahdella muulla oriilla, joista se varsoi kaksi tammavarsaa. Tamma menehtyi 21 vuoden iässä.

eei. Riemuvoitto on liinaharjainen raudikko ori. Sen harja ja häntä ovat pitkät ja tuuheat; niistä moni olisi kateellinen. Tämä 155cm korkea suomalaismies on kilpaillut menestyksekkäästi kansallisen tason kouluratsastuskilpailuissa. Kisauransa loppumetreillä se pääsi kilpailemaan jopa vaativan B:n luokissa. Nykyään tämä Riemuksi kutsuttu ori toimii siitosorina ja onkin varsin suosittu kilpailumenestyksensä ansiosta. Useimmat jälkeläiset ovatkin perineet sen upeat, ilmavat liikkeet ja lisäksi rauhallisen luonteen. Riemu on luonteeltaan juuri tyypillinen suomenhevonen; se ei ota asioista turhaa stressiä.

eee. Syystuuli on kaunis punarautias rouva. Säkäkorkeutta löytyy 154 senttiä ja taitoa löytyy niin kouluun, kuin esteillekin. Koulussa tamma on kilpaillut helppo A-luokissa ja esteillä vajaan metrin luokissa. Tamma ei luovuta koskaan, vaan jaksaa painaa lähes täysillä tehoilla loppuun asti. Joskus tuntuukin, että sillä on piilossa pieniä energiavarastoja, josta se väsyessään nappaa annoksen. Se on varsonut kahdesti ja on edelleen aktiivisessa kilpailukäytössä, sillä rouvalla on ikää 10 vuotta.


Jälkeläiset

  7 kpl: 0 oria, 7 tammaa
  Astunut tamman Rajattoman Rajariina

tamma Fiktion Tuiska s. 27.10.2011 KTK-II, VIR MVA Ch, KRJ-I emä Fiktion Tuive
tamma Kaarnan Vaara s. 18.12.2011 sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Kaarnan Viera
tamma Fiktion Lulu s. 23.01.2012 KTK-II, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Huvin Enneuni
tamma Koivukujan Lemmikki s. 01.02.2012 emä Koon Neitoperho
tamma Arvolaakson Santsi s. 19.09.2013 emä Arvolaakson Sinttu
tamma Pirunkorven Luovi s. 01.10.2013 emä Huvin Vienotuuli
tamma Kevätrinteen Vanamo s. 14.02.2014 emä Huvin Viennetta
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.