Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

17. helmikuuta 2013 - MUISTOSIVUT

Fiktion Selja

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeusrautias, 152 cm
synytynyt15.07.2009, 124-vuotias (4v. 13.11.2009)
osaaminenko: Vaativa B, re: 60 cm
rekisterinumeroVH06-018-5244
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKRJ-II, YLA2

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © KM

Rohkeasta ja reippaasta Seljasta löytyy myös ripaus vekkulimaisuutta. Useimmiten tamma kuvittelee uskaltavansa tehä mitä vain, mutta silti esimerkiksi maastoillessa se ei uskalla mennä polkua pitkin, joka kulkee kahden puun välistä jotka ovat aikojen saatossa kietoituneet yhteen. Seljan mielestä puut näyttävät todella pelottavilta yhdessä ja sitä saakin maanitella kauan, ennen kuin neiti suvaitsee kulkea niiden alitse. Oikeastaan tätä lukuunottamatta Selja uskaltaa tehdä mitä vain ja mennä minne vain.

Keppostelun taidon Selja kyllä tosiaankin osaa. Kun hetkeksi käännät selkäsi, on Selja tekemässä jo kepposiaan. Jos tamma on käytävällä ja vieressä harjaboksi, heti, kun katsot muualle, tamma on tekemässä tuhojaan syyttömälle harjaboksille. Milloin mikäkin harja lentää tallin seinää päin ja toinen taas on aivan kuolainen. Mikä onkaan hauskempaa, kuin ottaa käteensä aivan kuolainen harja? Kaiken tämän lisäksi Selja on karkaamisen mestari. Sen karsinaan oveenkin on laitettava esim. riimunnaru, jotta ovi pysyy varmasti kiinni. Toivottavasti Selja ei opi miten riimunnaruviritelmäni avataan.

Hoidettaessa tamma on kiltti ja sitä on helppo käsitellä, mitä nyt joutuu tarkkailemaan, ettei neiti keksi kepposia. Selja nauttii siitä, kun sitä harjataan, pään harjaaminen on tamman mielestä mieluisinta. Tamma osaa nostaa kavionsa kiltisti, kun pyydetään, eikä sen kanssa näin ollen tarvitse tapella. Mitä varusteiden laittoon tulee, ne saa laitettua tammalle sutjakasti. Pullistelua se on joskus harrastanut, mutta ei nykyään juuri ollenkaan.

Ratsastaessa Selja on reipas ja sillä on lennokkaat liikkeet. Se on erinomainen kouluratsu sulavien ja kauniiden askellajiensa ansiosta. Sillä on varmasti kapasiteettia vaativiinkin luokkiin. Selja on herkkä pohkeille, joten sitä ei kauaa tarvitse kannustaa nopeampaan tahtiin. Neiti on etevä myös esteillä, mutta keskitymme sen kanssa lähinnä kouluratsastukseen ja siinä kilpailemiseen, esteet saavat olla kotona vaihtelua ainaiselle koulun kanssa pakertamiselle.

Kilpailuissa tai näyttelyissä tamma ei ole moksiskaan uudesta ympäristöstä ja oudoista hevosista. Ainoastaan eläinlääkärintarkastukset saavat sen jännittyneeksi, mutta niinhän tapahtuu kotipuolessakin. Kengittäjän kanssa se sen sijaan tulee erinomaisesti toimeen. Eikä Selja ole ilkeä muita hevosia kohtaan, vaan on aina innolla tutustumassa Fiktion uusiin asukkaisiin tai kisapaikan muihin hevosiin.Sukuselvitys

i. VNA Julma   KTK-III
vkk, 153 cm
ii. Syksyn Julmuri m, 156 cm iii. Liinahaan Kasmir 154 cm
iie. Liinahaan Haltija rn, 150 cm
ie. Matriarkka SIR prt, 145 cm iei. Herra Wonka 141 cm
iee. Taikakuun Akvilina prt, 148 cm
e. Fiktion Sirla   KTK-III
prt, 152 cm
ei. Pikantin Rymy   KTK-II prt, 157 cm eii. Tammihaan Viljami tprn, 155 cm
eie. MC Tähtiin Kirjoitettu   KTK-III mrn, 147 cm
ee. Fiktion Inari prt, 152 cm eei. Ellenin Roomeo rt, 151 cm
eee. Fiktion Ilopilleri   KTK-I prt, 155 cm

Katso myös kattavampi sukutaulu!     isälinja - Kermaviili     emälinja - Toive

ei. Pikantin Rymy on jo saavuttanut jos jonkinlaista meriittiä. Se on muotovalio ja kantakirjattu toiselle palkinnolle. Lisäksi se on palkittu sekä suomenhevoslaatuarvostelussa, että yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi koulussa, esteillä ja kenttäratsastuksessa. Jälkeläisiä oriilla on peräti yhdeksän, joista tammoja on viisi ja oreja loput neljä. Luonteeltaan ori on melko vaativa, mutta kuitenkin suomenhevoselle tyypillisesti rehellinen ja hieman jalat maassa-asentoitunut.

eii. Myös Tammihaan Viljami on komea muotovalio-ori. Se on kilpaillut jopa neljässä eri lajissa: koulussa, esteillä, kentässä ja valjakkoajossa. Eniten kuitenkin koulussa ja esteillä. Ori on palkittu KRJ:ssä, SLA:ssa ja YLA:ssa toisella palkinnolla. Luonteeltaan ori on kiltti ja toisinaan sitä ei edes oriiksi uskoisi. Jälkeläisiä sille on kertynyt kuusi: kaksi tammaa ja neljä oria.

eie. MC Tähtiin Kirjoitettu lukeutuu myös upeasti menestyneisiin suomenehevosiin. Sillä on ykköspalkinnot sekä koulu-, että estelaatiksista. Tamma on myös muotovalio ja kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. Kaiken tämän lisäksi se on palkittu myös yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Tamma on aina menossa, mutta hoitaessa kuitenkin kiltti ja rauhallinen. Jälkeläisiä tammalle on kertynyt tähän mennessä viisi.

ee. Fiktion Inari on fiktiolainen jo toisessa polvessa. Tamma on kilpaillut menestyksekkäästi kouluratsastuksessa ja näyttelyissäkin napannut irtoSERTin. Tavoitteena olisi saada tammalle ainakin champion-arvonimi näyttelyistä. Tamma on palkittu KRJ:n laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla, sekä yleislaatuarvostelussa toisella. Lisäksi tamma ilmoitetaan tulevaisuudessa suomenhevoslaatuarvosteluun. Jälkeläisiä Inarilla on tällä hetkellä neljä, joista kolme ovat tammoja ja yksi ori. Luonteeltaan tamma on kiltti ja rauhallinen.

eei. Ellenin Roomeo on komea raudikko ori. Se on kilpaillut niin koulussa, esteillä, kenttäratsastuksessa, kuin valjakkoajossakin, sekä lännen- ja matkaratsastuskilpailuissa. Painotus oriilla on kuitenkin kouluratsastuksessa ja ori onkin palkittu I-palkinnolla. Jälkeläisiä oriilla on lisäksi neljä, kaksi oria ja tammaa. Luonteeltaan se on tyypillinen suomenhevonen; jalat pysyvät maassa, vaikka mitä tulisi, eikä ori stressaa turhasta.

eee. Inarin emä on upea, Fiktion oma kasvatti, Fiktion Ilopilleri. Ensimmäiset elinvuotensa tamma eli Tanjan luona Aniossa, mutta hänen lopetettuaan Elliksi kutsuttu tamma palasi synnyintallilleen. Aniossa kilpailu-ura oli alkanut jo mainiosti ja niin jatkoimme sitä täällä Fiktiossakin. Omaahan tamma myös upean ulkomuodon ja ei ollutkaan mikään yllätys, että se sai VIR MVA Ch-arvonimen ja kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle saaden tilaisuuden parhaat pisteet. Koska Elli menestyi hyvin myös kouluratsastuksessa, vein sen laatuarvosteluun, jossa tamma nappasi ensimmäisen palkinnon tilaisuuden toisiksi parhain pistein. Lisäksi tamma kävi suomenhevosten laatuarvostelussa, josta se sai parhaan mahdollisen palkinnon eli I*-palkinnon saaden taas tilaisuuden parhaat pisteet. Yleislaatuarvostelusta Elli nappasi hienosti toisen palkinnon. Ennen eläkkeelle pääsyä tamma oli varsonut kuusi varsaa, mutta vielä 22-vuotiaana se varsoi yhden varsan. Kolme varsoista olivat oreja ja loput neljä tammoja. Yhtä lukuunottamatta varsat saivat nimensä perään kirjaimet r ja i, eli ri, kuten Ilopillerissäkin on. Pari vuotta Ellin kuoleman jälkeen sille myönnettiin vielä jalostusarvokirjain A.


Jälkeläiset

4 kpl: 2 oria, 2 tammaa

tamma Fiktion Sinja s. 25.01.2010 KRJ-II isä Siirin Polkaus
tamma Fiktion Tyttörukka s. 05.10.2011 sijoituksia valjakkoajokilpailuista isä Kiin Veikkoseni
ori Fiktion Uljas s. 15.04.2012 isä Muistoraunion Uupos
ori Fiktion Jehna s. 01.10.2012 isä Milkan Joviaali
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.