Fiktio
virtuaalinen suomenhevostalli

31. elokuuta 2014 - MUISTOSIVUT

Fiktion Sinella

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeuspunaruunikko, 153 cm
syntynyt23.12.2010, 124-vuotias (4v. 23.04.2011)
osaaminenko: Helppo B, re: 60 cm, Vaativa valjakkoajo
rekisterinumeroVH11-018-0234
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692)
  
saavutuksetKTK-III, Ch, VVJ-I, YLA2, SLA-II

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © Scilla

Tallimme lörppähuuli, lempeä ja rauhallinen Fiktion Sinella eli Sini on jokaisen heppatytön unelmatamma. Sinella on talliolosuhteissa ehkä maailman simppelein tapaus, väistää kuin ajatus, jäkittää vapaana käytävällä puoliksi unessa ja karsinan voi siivota ovi sepposen selällään vaikka se olisi siellä sisällä. Unelmahevonen kuitenkin muuttaa malliaan tallin ulkopuolella, sillä Sini on aikamoinen jyrä, eikä se jaksa ajatella sellaista pientä asiaa, että ihminen ei ihan kestä 500 kilon massaa niskassaan, eikä se tunnu myöskään kovin kivalta varpaidan päällä. Tarvitaan aikamoista ennakoimiskykyä, nopeita väistöliikkeitä ja roima annos hevosmiestaitoa saadakseen Sinin kulkemaan edes puoliksi oppikirjojen mukaisesti narun päässä.

Sinin kanssa ei paljon liikuta ratsain, tamma toimii kyllä ihan okei, mutta se on hyvin kevyt niin etu- kuin takapäästään. Sini ei yksinkertaisesti tunnu suvaitsevan ratsastajaa kovin kauaa selässään, etenkään jos joutuu tekemään jotain vaativaa! Ajaen Sini toimii kuitenkin aivan uskomattoman hyvin! Se on herkkä, kuuliainen, eteenpäinpyrkivä, notkea... Listaa voisi jatkaa loputtomiin, sillä yksinkertaisesti tamma on täydellinen valjakkohevonen. Se rakastaa haastavimpiakin tehtäviä ja on todella nopea, koulukokeen tehtävät välillä saavatkin vähän kiireisen vaikutelman, kun tamma haluaisi vain nelistää menemään. Sini myös toimii hyvin parivaljakossa. Sini on sen verran varma ajovermeet päällään, että se on myös opettanut useampiakin työntekijöitä valjakkoajon pariin!

Sini nauttii matkustamisesta, mikä onkin hyvä, koska valjakkoajokisojen vähyys ajaa meidät välillä kauemmaskin kilpailemaan. Sini ei hetkahda vaikka joutuisi matkustamaan lentäen, sekin nimittäin on koettu. Sini on aika villi kisapaikoilla ja se onkin pidettävä kokoajan suitsittuna. Tamma käy selkeästi ylikierroksilla ja saattaa jopa yrittää napata hoitajansa hihansuusta valjastuksen aikana. Pahimpina päivinään, yleensä kiiman aikaan kisatilanne saa tamman jopa pukittelemaan alkukuumuudensa aikana!Sukuselvitys

i. Mauno prt, 154 cm ii. Intoleranssi rt, 162 cm iii. Viiksiniekka rt, 162 cm
iie. Koron Kerho rt, 160 cm
ie. Hittibiisi rt, 154 cm iei. Muistoaltis rt, 160 cm
iee. Ahon Muistelma rt, 155 cm
e. Sirityksen Surku rn, 152 cm ei. Sinkun Vinkku rn, 155 cm eii. Sinkun Vimpula prn, 157 cm
eie. Sinkun Vikkelä rn, 153 cm
ee. Surupusero rn, 147 cm eei. Surusurma rn, 150 cm
eee. Madam Piippola trn, 145 cm

isälinja - Mauno     emälinja - Sirityksen Surku

i. Mauno saapui luokseni toukokuussa 2008, jolloin sillä satunnaisesti vielä kilpailtiin jonkin aikaa, ennen kuin siirtyi kokonaan eläkkeelle. Ennen minulle tuloaan se oli toiminut jalostusorina Onnenpollessa, mutta yhdessä Eveliinan kanssa sovimme Maunon ruunaamisesta omistajanvaihdoksen yhteydessä. Talteen otettiin kuitenkin vielä kaksi pakastetta, joista toinen on edelleenkin käyttämättä. Mauno menehtyi 24-vuotiaana elokuussa 2009 ja ensimmäinen pakaste käytettiinkin vasta ruunan kuoleman jälkeen. Tällä hetkellä sillä on kuusi jälkeläistä, seitsemäs tulkoon, jos on tullakseen.

Onnenpollessa asuessaan Mauno kilpaili kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa ja samoissa lajeissa jatkettiin omistajanvaihdoksen jälkeenkin. Orina Mauno menestyi myös näyttelyissä ja kesäkuussa 2006 sille myönnettiinkin Champion-arvonimi. Näyttelyuraansa se jatkoi vielä ruunanakin, mutta suurta menestystä ei enää tullut.

ii. Intoleranssi tunnettiin paitsi pitkästä vaaleasta harjastaan, myös menestyksekkäästä valjakkohevosen urastaan. Se voitti suomenhevosten valjakkoajomestaruuden kolmena vuotena peräkkäin, joista viimeisen jälkeen se jäi ansaitulle kisaeläkkeelle. Sitä tarjottiin jalostukseen vain harvakseltaan ja pienelle määrälle tammoja, joten Elina Haatija oli todella onnekas saadessaan käyttää tätä oria tammalleen Hittibiisille.

ie. Hittibiisi ei eläessään poistunut kotitallinsa mailta. Se syntyi, eli ja kuoli kasvattajansa hoiteissa toimien siitostammana ja pienimuotoisesti työhevosena. Hitti oli erinomainen emä varsoilleen, joita syntyi kaikenkaikkiaan viisi. Varsat lähtivät maailmalle, kukin kelpo uraa tahoillaan tehden. Tamma itse menehtyi 21 vuoden iässä.

e. Erinomaisen uran valjakkoajossa tehnyt Sirityksen Surku tuli Fiktioon Vibajalta. Tietojeni mukaan tamma on sitä ennen ollut myös Kirveltäjän omistuksessa. Niiltä ajoilta on lähinnä tiedossa vain joitakin kilpailutuloksia. Luonteeltaan Siiri voi aluksi vaikuttaa hieman äksyltä, mutta pohjimmiltaan se on kuitenkin hyvin sydämellinen. Jälkeläisiä tammalla on neljä, joista yksi on ori ja loput kolme tammoja. Kaikki ovat jo menestyneet hienosti kilparadoilla.

ei. Sinkun Vinkku oli erityisen hyväluonteinen ori, joka pärjäsi ihan hyvin kilpailuissa. Se starttasi enimmäkseen valjakkoajossa, mutta nähtiin sitä satunnaisesti myös koulu- ja esteradoilla. Vinkku valitettavasti menehtyi jo 12-vuotiaana suolisolmuun, jolloin maailmaan oli saatettu vasta kolme sen jälkeläistä. Ori oli kuitenkin astunut samana kesänä kuusi tammaa, joista lopulta viisi varsoi terveet varsat.

ee. Surupusero sai nimensä surullisen ulkoisen olemuksensa takia. Luonteeltaan se oli kyllä iloinen ja sosiaalinen, mutta jostakin syystä sen ilme näytti aina surulliselta. Tamma kilpaili parin vuoden ajan helpoissa kouluratsastusluokissa ja noviisitasoisissa valjakkoajokisoissa. Mikään erityisen menestyksekäs ura ei ollut, mutta kyllä se joitakin sijoituksia nappasi. Kuitenkin näyttelyiden saralla se pärjäsi paremmin, tamma nimittäin kantakirjattiinkin aikoinaan II-palkinnolle.


Jälkeläiset

4 kpl: 2 oria, 2 tammaa

tamma Fiktion Silke s. 10.02.2012 sijoituksia valjakkoajokilpailuista isä Riiviöiden Turkanen
ori Fiktion Kippari s. 04.10.2012 Ch, sijoituksia valjakkoajokilpailuista isä Fiktion Kuunari
tamma Fiktion Sorbetti s. 12.10.2013 isä Wuorelan Kornetti
ori Fiktion Vilpertti s. 02.04.2014 isä Hetken Hulivili
Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.